Πανδημία… χρέους 25 δισ. ευρώ προκάλεσε στη χώρα μας η κρίση COVID-19. Στον έναν χρόνο μέχρι να ξεκινήσουν τα εμβόλια (από πέρυσι τον Μάρτιο έως φέτος τον Απρίλιο) ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτες υποχρεώσεις που θα τους πάρει χρόνια για να αποσβέσουν.
Η Επιχείρηση «Ελευθερία» για τα κορωνοχρέη μόλις ξεκίνησε και έχει προβλέψει για όλους και για όλα. Θα ενταχθούν όμως μόνο όσοι έχουν ανάγκη βοήθειας, και όχι όσοι ήθελαν να τρυπώσουν σε ρυθμίσεις ευκαιρίας όπως αυτές που τώρα έρχονται.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», στον έναν χρόνο μέχρι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί η ΑΑΔΕ καταγράφει χρέη σε αναστολή είσπραξης ύψους 22,5 δισ. ευρώ (22.428.060.407 ευρώ). Δηλαδή οφειλές όσο το 13% του ΑΕΠ της χώρας, για τα οποία δεν κινήθηκε διαδικασία είσπραξης εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το ποιοι και πώς θα πληρώσουν όταν λήξουν τα έκτακτα μέτρα και οι παρατάσεις. Αυτά τα 22,5 δισ. σε αναστολή είναι καθυστερούμενες οφειλές της πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Απρίλιος 2021) που δεν είχαν μπει σε ρύθμιση. Δεν συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 3,5 δισ. επιπλέον χρέη που δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο, αλλά εκείνοι που τα χρωστούν έσπευσαν και τα ρύθμισαν για να τα πληρώνουν με δόσεις.
Τα 22,5 δισ. ευρώ δεν λογίζονται στα 109 δισ. που ήταν τα επισήμως χαρακτηρισμένα ως «ληξιπρόθεσμα» χρέη στην Εφορία. Μαζί με αυτά, το βάρος των οφειλών αγγίζει τα 130 δισ. ευρώ. Προτού ξεσπάσει η πανδημία (Δεκέμβριος 2019) η ΑΑΔΕ κατέγραφε ληξιπρόθεσμα χρέη 105 δισ. ευρώ (βασική οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις 80 δισ. ευρώ) και επιπλέον 1 δισ. υπόλοιπο χρεών σε αναστολή, δηλαδή 25 δισ. λιγότερα.
Ποιοι, πώς και πόσα γλιτώνουν
Με τη νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη που εξήγγειλε η κυβέρνηση βοηθά να έρθουν στο ταμείο 826.500 πληττόμενοι οφειλέτες που σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους από το 2020. Αυτό καλύπτει βασικές οφειλές 2,26 δισ. ευρώ ή περίπου 3 δισ. ευρώ συνολικά μαζί με τις προσαυξήσεις που τρέχουν. Καλύπτει έτσι το 1/10 των υποχρεώσεων που έμειναν απλήρωτες στην πανδημία.
Η ρύθμιση αυτή θα ψηφιστεί άμεσα και με τα εξής χαρακτηριστικά:
■ Εως 36 άτοκες ή έως 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο – μόλις 2,5% τον χρόνο, το χαμηλότερο που προσφέρθηκε ποτέ για χρέη στην Εφορία.
■ Για όλες τις οφειλές από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.
■ Καλύπτει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ., αλλά και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού (συνολικά ένα εκατομμύριο οφειλέτες με 4,5 δισ. οφειλές και προσαυξήσεις).
■ Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.
■ Η εξόφληση χρεών της περιόδου 2020-2021 επεκτείνεται έτσι έως και το τέλος του 2027.
■ Δικαιούχοι θα είναι όλοι όσοι επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.
Συγκεκριμένα, αφορά:
■ Το 78% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί «πληττόμενοι» από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020. Περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ποτέ, αλλά είχαν Κωδικό Δραστηριότητας σε κλάδο με σημαντική πτώση.
■ Εργαζομένους σε αναστολή που πήραν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
■ Εργαζομένους στο πρόγραμμα «Συν-εργασία».
■ Ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποζημίωση COVID για μειωμένα ενοίκια.
■ Ανεργους εγγεγραμμένους το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.
Τι γίνεται με τα υπόλοιπα 20 δισ. ευρώ;
1 . Οι πληττόμενοι οφειλέτες, εκτός από τρέχουσες υποχρεώσεις, έχασαν και ρυθμίσεις που τηρούσαν ή ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο του 2019 (π.χ. 100 ή 120 δόσεις). Αυτομάτως μπαίνουν ξανά όλοι σε ρύθμιση και σβήνονται όλα τα πρόστιμα ή προσαυξήσεις μόλις πληρώσουν τη δόση τους τον Αύγουστο. Ολες οι δόσεις που χάθηκαν σε αυτό τον ενάμιση χρόνο μετατίθενται ως πρόσθετες στο τέλος της ρύθμισης, δηλαδή μετά από 6-9 χρόνια που τους απομένουν ή για… το 2029 και μετά.
2. Περίπου 8,5 δισ. αφορούν επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν μέσω του mybusinnesssupport της ΑΑΔΕ. Πολλά από αυτά αποτελούν και μέρος της αύξησης καταθέσεων κατά 25 δισ. στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ως χρέη, τα ποσά προς επιστροφή θα εμφανιστούν σε περίπου έναν μήνα στο Taxisnet. Αλλά γι’ αυτά ισχύει διαγραφή 30%-40%, ή και 50% για τους περισσότερους, ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Γι’ αυτό και θα αναρτηθούν αφού πρώτα τελειώσει η υποβολή δηλώσεων Ε3 επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Συνεπώς, τα 4 δισ. των οφειλών αυτών θα σβηστούν, δεδομένου ότι πολλοί θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τον Δεκέμβριο εφάπαξ όλο το επιστρεπτέο υπόλοιπο για να κερδίσουν μία επιπλέον έκπτωση 15%! Οι υπόλοιποι θα πληρώσουν τα υπόλοιπα περίπου 4 δισ. ευρώ από το 2022 και σε 60 δόσεις, μέχρι τέλος του 2026.
3. Άλλα χρέη άλλων οφειλετών που δεν είχαν παραταθεί ή μετατεθεί (τουλάχιστον 5 ή 6 δισ. ακόμα) δεν εντάσσονται στα κορωνοχρέη που ρυθμίζονται με τα έκτακτα μέτρα. Αφορούν πρόσωπα που ούτως ή άλλως κάθε χρόνο δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, ή και στρατηγικούς κακοπληρωτές που είδαν την κρίση ως ευκαιρία να μην πληρώνουν.
Και πάλι, πάντως, ανάλογα με το προφίλ του καθενός, γι’ αυτούς παρέχονται:
■ Πάγια ρύθμιση με έως 24 δόσεις και επιτόκιο 5,32% (ή και 48 με επιτόκιο 6,82%).
■ Εως και 240 δόσεις για ευάλωτους οφειλέτες Εφορίας, Ταμείων και τραπεζών: μέσω αίτησης στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίου Χρέους οι φορείς του Δημοσίου είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τη μέγιστη δυνατή ρύθμιση εξόφλησης σε έως και 20 χρόνια – ακόμα και κούρεμα οφειλών υπό όρους.
Διαβάστε ακόμη
Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας
Έχει «τρελαθεί» η αγορά ομολόγων ή προβλέπει νέα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία;