«Ραντεβού τον Σεπτέμβρη» για τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα που δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα η Αθήνα, έδωσαν η κυβέρνηση και οι απεσταλμένοι των θεσμών. Και όσο πάνε πίσω οι υποχρεώσεις, μαζί τους ενδέχεται να πάει πιο πίσω και η τελευταία εκταμίευση προς τη χώρα μας (750 εκατ. ευρώ) –ή ίσως και αυτή ακόμα η έξοδος από την αυξημένη εποπτεία.
Η συγκυρία είναι κρίσιμη οι δυσκολίες πολλές και οι καθυστερήσεις δικαιολογημένες, αναμένεται να πει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης -και βασικού πιστωτή της χώρας μας- Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνάντηση που έχει απόψε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Αλλά θα θυμίσει και θα ζητήσει από όλους –και σε αυτήν την περίσταση- σύνεση, δημοσιονομική υπευθυνότητα και μεταρρυθμίσεις.
Τα πιο σημαντικα συμπεράσματα ίσως που εξάγονται από τα πολύωρο «τετ-α-τετ» του Χρήστου Σταϊκούρα χθες με τους ξένους ελεγκτές, είναι τα εξής:
1. Η χώρα πέρασε και πάλι με επιτυχία τις εξετάσεις. Και εν καιρώ πολέμου ακόμα, το θετικό αφήγημα συνεχίζεται, καθιστώντας τη χώρα πηγή σταθερότητας και θετικό παράδειγμα για όλους. «φαίνεται απίθανο να υπάρξει εμπλοκή» λένε από την κυβέρνηση που αναμένουν μια θετική έκθεση. Ενώ από τις Βρυξέλες σχολίαζαν χθες πως «ο Χρήστος Σταϊκούρας αποτελεί εγγύηση συνέπειας» για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.
2. Παρότι η χώρα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, διαπιστώνονται καθυστερήσεις: ό,τι ήταν να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο, αναβάλλεται για Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Τότε δηλαδή που η χώρα θα πρέπει να αποχαιρετά την αυξημένη εποπτεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, έλεγχος θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με το ευρωπαϊκό εξάμηνο -όπως και για τις χώρες σε απλή εποπτεία.
3. Όταν υπάρχουν εκκρεμότητες και έλεγχος, συνήθως υπάρχει και επιβράβευση με Έκθεση ή και με δόση. Εν προκειμένω, αν και δεν ξεκαθαρίστηκε ακόμα πότε θα δοθεί η τελευταία δόση (τα 750 εκατ. ευρώ) θα φάνταζε δύσκολο ίσως να απαλλαγή από την αυστηρή εποπτεία η Ελλάδα, και να περιμένει μόνον τα «καλά λόγια» της 15ης Έκθεσης, για να συνεχίσει να πορεύεται καλά και σταθερά.
Η χθεσινή 14η αξιολόγηση – «εξπρές» από τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών πάντως, ήταν η συντομότερη «από καταβολής» Τρόικας και Μνημονίων, αφού τέλειωσε αυθημερόν. Ήταν και η τελευταία, στο πλαίσιο της «αυστηρής εποπτείας». Και ήταν -όπως όλα δείχνουν- ιδιαίτερα θετική, κάτι που αναμένεται να φανεί στην 14η Έκθεση Αξιολόγησης που θα παραδοθεί στο Eurogroup τον Ιούνιο.
Δεν ήταν όμως καθόλου «χαλαρή» ή τυπικά διαδικαστική. Στην τελευταία τριμηνιαία αξιολόγηση που έκαναν οι θεσμοί, «ήταν πιεστικοί και «to the point» στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους» όπως έλεγαν στελέχη που μετείχαν στις χθεσινές συναντήσεις. «Ίσως επειδή ήταν και η τελευταία, να θέλαν να στείλουν μήνυμα ότι σας κοιτάμε συνέχεια όλοι» για να προσέχουμε περισσότερο», όταν περάσει η χώρα από την ενισχυμένη στην απλή εποπτεία και οι έλεγχοι θα γίνονται εξ αποστάσεως ή ανά εξάμηνο, όπως δηλαδή και σε άλλα πολλά κράτη-μέλη.
Πέρα από τη σημειολογία πάντως:
1. Εκεί που «χωλαίνει» η εκπλήρωση δεσμεύσεων είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη. Αντί για τέλη Ιουνίου, οι δεσμεύσεις ολοκλήρωσης μεταφέρονται 2-3 μήνες πιο μετά, προς Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Λόγω covid, πολέμου και κρίσης στην Ενέργεια, οι θεσμοί έδειξαν να αποδέχονται ως εύλογες τις καθυστερήσεις, δεδομένων και των μέτρων που ήδη έλαβε η κυβέρνηση (πχ μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση κανονικών και επικουρικών συντάξεων κλπ). Εκεί που υψώνουν «τα χέρια ψηλά» γιατί πρόκειται για παθογένεια δεκαετιών, είναι στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης, αν και έχει τεθεί συγκεκριμένο πλάνο εκσυγχρονσμού της τεχνολογίας των δικαστηρίων.
2. αν και δεν μπήκαν σε συζητήσεις με αριθμούς, διαφάνηκε ότι –αναλόγως και των εξελίξεων για Ρωσία και Ουκρανία– τον Μάιο η ΕΕ θα μιλά για ρυθμό Ανάπτυξης στη χώρα μας πολύ κοντά στην πρόβλεψη του ΔΝΤ. Δηλαδή –με τα σημερινά δεδομένα- για αύξηση ΑΕΠ περίπου 3% έως 3,5% το 2022. Αν και «ψαλιδίζουν» κατά τουλάχιστον 1 μονάδα την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού (από τον Νοέμβριο) για ανάπτυξη 4,5% φέτος, αν επιβεβαιωθεί, μια τέτοια πρόβλεψη θα φάνταζε τελικά ίσως σαν πολύ μεγάλη επιτυχία –και διεθνώς ακόμα…
Διαβάστε ακόμα:
Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα!
ΕΛΠΕ: Τι σχεδιάζουν στις έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό