“Διαβατήριο” εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία των Θεσμών και εισόδου της (ή καλύτερα, η εδραίωσης της) στις διεθνείς αγορές αποτελεί η 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Και μπορεί η διαδικασία της να είναι “εξπρές”, όμως τα θέματα που θα συζητηθούν είναι φλέγοντα και άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Το δε όφελος της χώρας, από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί το ύψος της νέας αύξησης του κατωτάτου μισθού, η εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, το νέο σύστημα ελέγχων και εισπράξεων της εφορίας καθώς και θέματα που αφορούν τα υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Από την έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθούν οι δυο τελευταίες δόσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιμένει η Ελλάδα από του Θεσμούς άλλα και η έξοδος της οικονομίας από την εποπτεία τους.
Το δεύτερο κομμάτι, της εξόδου, δεν φαίνεται να επείγει την κυβέρνηση, όσο οι αγορές κλυδωνίζονται από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει έξοδο από την εποπτεία τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία ανά εξάμηνο, όπως συμβαίνει με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.
Στην συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των Θεσμών θα συζητηθεί και ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την «συγχώνευση» των δύο δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ και την καταβολή τους το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι μία δόση αφορά την 14η αξιολόγηση που θα εκταμιευθεί από το συμβούλιο υπουργών τον Ιούνιο ενώ η άλλη δόση εκκρεμεί από το 2019.
Ειδικότερα, στις συναντήσεις των δυο πλευρών θα εξεταστούν θέματα όπως:
Εκκρεμείς συντάξεις: Η εκκαθάριση, έως τον Ιούνιο, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με έμφαση στο σκέλος των συντάξεων. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ που δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 και έχουν περιοριστεί στις 77.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν. Υπάρχουν, δε, άλλες περίπου 64.000 εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν κατατεθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.
Κατώτατος μισθός: Το υπουργείο εργασίας θα ενημερώσει για το εύρος των αυξήσεων που προτείνουν επιστημονικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι. Ειδικότερα οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού ( πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022) ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το ΚΕΠΕ με βάση τα υπομνήματα των φορέων θα συντάξει εισήγηση η οποία θα πρέπει α αποσταλεί στον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έως τις 15 Απριλίου. Ο υπουργός θα εισηγηθεί το νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου η εφαρμογή του να ξεκινήσει την 1η Μαΐου 2022.
Μισθολόγιο στο δημόσιο: Θα αξιολογηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για πρόσθετες παροχές, οι οποίες θα λειτουργούν ως κίνητρα για την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οι παροχές αυτές θα καταβάλλονται κατόπιν αξιολόγησης ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.
Σύστημα “eispraxis” της εφορίας: Πρόκειται για το νέο εργαλείο της ΑΑΔΕ που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των οφειλών, ενώ θα εφαρμόζονται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών). Σύμφωνα με την 13η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο στο σύνολό του στην ΑΑΔΕ. Η λειτουργία του έχει μεταφερθεί πλέον για τον Σεπτέμβριο, αντί του Απριλίου που ήταν προγραμματισμένη.
Νόμος Κατσέλη – Υπερχρεωμένοι: Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία.
Η έκθεση των θεσμών θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο με ορίζοντα να συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμα
REX Hotel: Θα αλλάξει χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας;