Tου Δημήτρη Παφίλα

Όσο υψηλότερα διαμορφωθεί  η τιμή του warrant, τόσο περισσότερα θα είναι και τα έσοδα για την ΕΧΑΕ.

Ειδικότερα, η νέα αγορά των warrants η οποία θα δοκιμαστεί στην πράξη για πρώτη φορά με τα warrants της Alpha bank, εκτιμάται ότι, μπορεί να θα δώσει σημαντικά έσοδα καθώς η προμήθεια για την διαπραγμάτευση ανέρχεται στο 1,5% και για την εκκαθάριση στο 2%.

Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς από τις υπηρεσίες του χρηματιστηρίου, το warrant μπορεί να ανοίξει μεταξύ 1,20-1,30 ευρώ, ενώ την  ίδια στιγμή τα funds υπολογίζουν να ανοίξει στα 0,42 λεπτά, και στο τέλος των 3,5 ετών να φθάνει στα 0,54 λεπτά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς αν  η μετοχή σημειώσει άνοδο 50% τότε η τιμή του warrant μπορεί να ανέβει έως και 400%.

Τεράστια έσοδα

Οι παραπάνω εκτιμήσεις μένει να αποδειχθούν επισήμως στον πίνακα του χρηματιστηρίου, καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των επενδυτών, ότι θα υπάρχει ειδικός διαπραγματευτής για τις τιμές των warrants.

Μια σημαντική παράμετρος του όλου θέματος είναι κι οι πιέσεις που θα ασκούνται στις υποκείμενες μετοχές στις λήξεις κάθε εξαμήνου, όταν οι επενδυτές θα πρέπει να ασκήσουν τα δικαιώματα ( 1 warrant ή 7,33 μετοχές ). Όπως είναι γνωστό, κάθε εξάμηνο οι επενδυτές μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα για την απόκτηση μετοχών  καταβάλλοντας ένα τόκο.    

Πολλοί επενδυτές, εφόσον η τιμή είναι συμφέρουσα θα προτιμήσουν να πωλήσουν τα warrants ασκώντας μ αυτό  τον τρόπο πιέσεις και στην μετοχή. Γι αυτό το λόγο, η ΕΧΑΕ έχει αποτανθεί σε οίκους του εξωτερικού προκειμένου να σχεδιαστούν futures τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τα warrants. Σκοπός των νέων προϊόντων είναι η απορρόφηση πιθανών ακραίων διακυμάνσεων όταν θα πλησιάζει η λήξη της άσκησης των δικαιωμάτων.