Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

(Upd)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την κυβέρνηση για το διαφαινόμενο πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, δια μέσου κορυφαίου υπουργού, το Σάββατο που μας πέρασε. Αυτό έχει να κάνει με μία εκτεταμένη σειρά ελέγχων, από την οποία θα περνούσε μία τέτοια εξέλιξη, σε περίπτωση, δηλαδή, που κατέληγε η ΔΕΠΑ στα χέρια των Ρώσων.

Το στοιχείο αυτό ήταν γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους, για αυτό άλλωστε και στο παρελθόν, το newmoney είχε αναφερθεί διακριτικά στο δεύτερο μέρος της διαδικασίας. Δηλαδή, ότι το deal θα περνούσε από κόσκινο από ευρωπαϊκής πλευράς.

Επί της ουσίας, όμως, δεν ολοκληρώθηκε μία σημαντική ιδιωτικοποίηση, και αυτό είναι το μήνυμα που περνά προς τις αγορές. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την εξαγορά μίας κρατικής ελληνικής εταιρείας, και μάλιστα στον ενεργειακό κλάδο. Παράλληλα, δεν ξεκινά η αναδιάρθρωση του Δημοσίου στον τομέα αυτό, και το σημαντικότερο, προκύπτει σαφές ερώτημα πώς θα υποκατασταθεί το έσοδο από την αποκρατικοποίηση που δεν ολοκληρώνεται.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι από πλευράς του Ρώσου προμηθευτή φυσικού αερίου, δηλαδή της Gazprom, δεν έχει γίνει καμία μείωση στις τιμές φυσικού αερίου των βιομηχανικών επιχειρήσεων, στοιχείο που αποτελούσε μία βασική προϋπόθεση διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το χρηματιστήριο αποτίμησε ιδιαίτερα αρνητικά την εξέλιξη, και σημειώνει σημαντική υποχώρηση, δημιουργώντας νέα δεδομένα προς την αρνητική πλευρά, μετά τον ενθουσιασμό που είχε εκδηλωθεί στις ΗΠΑ από τις παρουσιάσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς που συνομιλούν με ξένους επενδυτές εκτιμούν τις επιπτώσεις σαν αρνητικές, αφού δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις, που, κατά συνέπεια, θα αποτιμηθούν αρνητικά από τους επενδυτές.

“Εξαφανίστηκαν” οι Ρώσοι

Απροσδόκητη και δραματική  τροπή έλαβε ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, καθώς οι Ρώσοι υπαναχώρησαν και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δεν κατέθεσαν προσφορές. Η στάση της Gazprom δημιουργεί πολλά ερωτήματα, καθώς ο ρωσικός κολοσσός απαξίωσε και να ενημερώσει ακόμα το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν θα καταθέσει προσφορά.

Ταυτόχρονα και η ρωσική Sintez εξαφανίστηκε αιφνιδίως από το διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο κατατέθηκε μια και μόνο προσφορά από την αζερική Socar.

H Gazprom αποφάσισε να μην καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ γιατί δεν μπορούσε να είναι σίγουρη ότι η χρηματοοικονομική θέση της εταιρείας δεν θα επιδεινωνόταν, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας, Sergei Kupriyanov. “Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με τους απλήρωτους λογαριασμούς των πελατών της”, είπε.

Οι Ευρωπαίοι ενημέρωσαν το Σάββατο την Αθήνα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε το Σάββατο, από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία επικοινώνησε με κορυφαίο υπουργό. Όπως του έγινε γνωστό, τυχόν απόκτηση της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους επρόκειτο να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο,  με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε θέσει όρους περίπου 30 αλλαγών για το διαγωνισμό και το συμβόλαιο που θα υπέγραφε για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Οι όροι αφορούσαν το ύψος της εγγυητικής, αλλά και ακόμα μια σειρά θεμάτων τα οποία είχε ικανοποιήσει στο σύνολό της η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Gazprom, κ. Α. Μίλερ, είχε κάνει τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ είχε συμφωνήσει ακόμα και για μείωση της τιμής πώλησης του αερίου στην Ελλάδα. Η δε Sintez είχε προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στους όρους του διαγωνισμού, όπου ξεκίνησε διεκδικώντας τόσο τη ΔΕΠΑ, όσο και το ΔΕΣΦΑ, για να ανακρούσει κι αυτή πρύμνα και να απόσχει από τη διαδικασία.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά την ψυχρολουσία, έκαναν λόγο για άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν οργή για τη ρωσική στάση, ενώ διατυπώνονται και αιχμές κατά του δ/νοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Γ. Εμίρη, επειδή δεν  είχε προετοιμάσει την ελληνική πλευρά για τη στάση των Ρώσων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gazprom άλλαξε στάση μετά από επικοινωνία που είχε με την ΕΕ η οποία, μέσω εκπροσώπων, δήλωσε στον κ. Μίλερ ότι η υποβολή προσφοράς για τη ΔΕΠΑ θα εξεταστεί στα πλαίσια της γενικότερης έρευνας που διεξάγει η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη.

Σε αμφιβολία το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών συμμετοχών του Δημοσίου

Όπως γράφει το Reuters, υπό αμφισβήτηση τίθεται και ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς είναι αβέβαιο εάν η πώλησή του μπορεί να συνεχίσει, εφόσον η ΔΕΠΑ παραμείνει στον έλεγχο του κράτους.

“Τυχόν αποτυχία να πουληθούν οι εταιρείες θα μπλοκάρει, επίσης, τη σχεδιαζόμενη για αργότερα μέσα στη χρονιά αποκρατικοποίηση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, η οποία έχει στην κατοχή της το 35% της ΔΕΠΑ”, σημειώνεται.

Α. Παπαγεωργίου: Προς νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, επανεξετάζεται το θέμα των ΕΛΠΕ

Νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα πραγματοποιήσει, στο μέλλον, η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Επίσης, ο Α. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επανεξετάσει και το εάν θα πουλήσει το ποσοστό της στην Ελληνικά Πετρέλαια. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είχε προγραμματιστεί για το δ΄ τρίμηνο του 2013.