search icon

Οικονομία

Ναυτιλία: Άπιαστο το φράγμα των 1.200 μονάδων της ναυλαγοράς

Το φράγμα των 1.200 μονάδων αποδείχθηκε δυσπρόσιτο για τη ναυλαγορά  και τις τελευταίες ημέρες έχει παρουσιάσει διορθωτικές τάσεις. Από εβδομάδα σε εβδομάδα ο δείκτης έχασε 72 μονάδες έχοντας. Ως  αποτέλεσμα τα Capes να υποστούν πάνω από 20% μείωση των ημερησίων εσόδων τους, ήτοι 2.288 την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι τύποι πλοίων παρουσίασαν αμελητέες διορθώσεις.

Του
Μηνά Τσαμόπουλου

Το φράγμα των 1.200 μονάδων αποδείχθηκε δυσπρόσιτο για τη ναυλαγορά  και τις τελευταίες ημέρες έχει παρουσιάσει διορθωτικές τάσεις. Από εβδομάδα σε εβδομάδα ο δείκτης έχασε 72 μονάδες έχοντας ως αποτέλεσμα τα Capes να υποστούν πάνω από 20% μείωση των ημερησίων εσόδων τους, ήτοι 2.288 την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι τύποι πλοίων παρουσίασαν αμελητέες διορθώσεις.

«Εικάζουμε ότι η προηγούμενη αυξητική πορεία του δείκτη και ιδιαίτερα στα Capes, οφείλεται στη μείωση των εξαγωγών Iron Ore από τη Δυτική Αυστραλία και συγκεκριμένα στα λιμάνια του Dampier και του Walcott, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα έχοντας σαν αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των ορυχείων εξόρυξης και του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς του εμπορεύματος» επισημαίνει ο διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA:

«Από τις 25 Ιουνίου, η λειτουργία των ορυχείων και του σιδηροδρομικού δικτύου έχει αρχίσει και αποκαθίσταται σιγά – σιγά και θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα για να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, τα αποθέματα του Iron Ore, στη πρώτη εισαγωγική χώρα, την Κίνα, παρουσίασαν αύξηση για 3η συνεχόμενη εβδομάδα στα 25 κύρια λιμάνια της, και οι εισαγωγείς έχουν αρχίσει και μειώνουν τις αγορές τους. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά κέρδους των παραγωγών σιδήρου είναι αρκετά μειωμένα αφού και οι τιμές του σιδήρου έχουν παρουσιάσει πτώση λόγω της χαμηλής ζήτησης που οφείλεται στην γενικότερη επιβράδυνση στην Κίνα».

Σύμφωνα με στοιχεία από την China Iron and Steel Association, οι μεγάλες και μεσαίες εταιρίες παραγωγής σιδήρου τον Μάιο, σε ετήσια βάση, παρουσίασαν πτώση κερδών κατά 89,38% ενώ σε μηνιαία βάση, Απρίλιο – Μάιο του 2013 η πτώση ήταν 2,57%.

Η Moody’s στην τελευταία της έκθεση για την ναυτιλία, χαρακτηρίζει το μέλλον αρνητικό λόγω της υπέρ-προσφοράς πλοίων και εκτιμά πως η ανάκαμψη θα αρχίσει να φαίνεται από το 2014 και ιδιαίτερα προς τα τέλη του χρόνου.

«Γεγονός είναι πως στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα της ναυτιλίας είναι η αύξηση των πλοίων τα τελευταία χρόνια η οποία όμως σιγά – σιγά έχει αρχίσει και εκλογικεύεται χωρίς όμως να λείπουν και οι τοποθετήσεις νέων παραγγελιών λόγω των χαμηλών τιμών.

Ο στόλος των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου το 2012 αυξήθηκε κατά 11% ή 97,3 εκατομμύρια σε DWT, αλλά τους πρώτους 5 μήνες του 2013 οι παραδόσεις των πλοίων ήταν 38% λιγότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και εκτιμάται ότι η συνολική αύξηση του στόλου φέτος θα είναι περίπου 6%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008» επισημαίνει ο G.Moundreas SA.

Αναφορικά με το αν οι πλοιοκτήτες θα έπρεπε να σταματήσουν να βάζουν παραγγελίες νέων πλοίων, ώστε να βοηθήσουν την αγορά, ο Frederic Fontarosa της Wilheimsen Ships Service είπε χαρακτηριστικά πως αν η ναυτιλία ήταν μία ομογενοποιημένη οντότητα με στόχο το να προσφέρει κοινωνικό έργο, θα μπορούσε τότε να γίνει αυτό.

«Αλλά στην πραγματικότητα η ναυτιλία δεν είναιομαδικό άθλημα και τα σημερινά επίπεδα τιμών των νεότευκτων πλοίων δεν παύουν να προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες τις οποίες οι πλοιοκτήτες δεν μπορούν να μην εκμεταλλευτούν» καταλήγει ο ναυλομεσιτικό οίκος.

Exit mobile version