search icon

Οικονομία

Ενέργεια: Ανεξάρτητοι παραγωγοί κατά κυβέρνησης – Φόβοι για αύξηση του ρεύματος

Περαιτέρω αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω σειράς στρεβλώσεων της αγοράς προβλέπουν τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΣΑΗ) σε μια περίοδο που αίτημα γνωστών βιομηχανιών της χώρας είναι η πτώση του ενεργειακού κόστους ενώ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε στη χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Περαιτέρω αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω σειράς στρεβλώσεων της αγοράς προβλέπουν τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΣΑΗ) σε μια περίοδο που αίτημα γνωστών βιομηχανιών της χώρας είναι η πτώση του ενεργειακού κόστους ενώ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε στη χθεσινή συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες εκπροσώπων του φορέα, η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να καθυστερεί τη διασύνδεση της Κρήτης, η αργοπορία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και η άρνηση του ΥΠΕΚΑ να ευθυγραμμιστεί με την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς οδηγούν νομοτελειακά σε νέες επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, πυρά εκτοξεύτηκαν για την επιλογή συμμετοχής στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας όλων, εκτός των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η αγορά να απέχει και ο όποιος σχεδιασμός να εκτελείται από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση.

Ναι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με πηγές λοιπόν του ΕΣΑΗ στο θέμα που έχει προκύψει με την πώληση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ και τις ενστάσεις που αυτή η επιλογή εγείρει από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια ιδεολογική αγκύλωση ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να είναι ιδιωτικός ή δημόσιος αρκεί να έχει χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση και να κατορθώσει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για τις επενδύσεις που χρειάζονται (2,5 δισ. ¤ ως το 2023 σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης)».

 Η εκτίμηση των μελών του φορέα (σ.σ. που αποφάσισε να κάνει δυναμική επανεμφάνιση σε μια περίοδο έντασης που προκαλείται από το υψηλό ενεργειακό κόστος)  είναι ότι μόνο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που θα βάλει τα απαραίτητα κεφάλαια είναι η διέξοδος έτσι ώστε να υλοποιηθεί η διασύνδεση της Κρήτης και δευτερευόντως των Κυκλάδων και να μην επιβαρύνεται ο καταναλωτής με εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ ετησίων για τις ακριβές και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες, να γίνει το κύκλωμα των 400 kVστην Πελοπόννησο και τα απαραίτητα Κέντρα Υψηλής Τάσης. Και βέβαια το Δημόσιο θα διατηρεί ουσιαστικό έλεγχο με το 34% του ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ που θα εγκρίνει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφοβίζει

Την ίδια στιγμή, η αγορά εντείνει την κριτική της στον εκφοβισμό διαρκείας που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ασκεί με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκώς η απειλή του black out. Όπως τονίστηκε, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο Σύστημα της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά με την είσοδο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και σήμερα είναι περίπου είναι 17 GW.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εγκατεστημένη ισχύ και την ανά πάσα στιγμή αξιόπιστα διαθέσιμη ισχύ. Η αξιόπιστα διαθέσιμη ισχύς περιλαμβάνει την εγκατεστημένη ισχύ των συμβατικών μονάδων (λιγνίτες,φυσικό αέριο, νερά), αφαιρουμένης ενός μέρους της ισχύος των παραγωγικών μονάδων που βρίσκεται σε συντήρηση καθώς και μέρος της ισχύος που δεν είναι διαθέσιμο είτε λόγω περιορισμού πηγών ενέργειας (π.χ. νερά) είτε λόγω απρόβλεπτης βλάβης. Έτσι η ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη ισχύς στην ηπειρωτική Ελλάδα κινείται περί τα 10-11 GW και είναι αυτή που διασφαλίζει την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας. Από την άλλη μεριά η αιχμή της ζήτησης κινείται περίπου στα 10 GW και με αυξητικές τάσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις για τα προσεχή χρόνια.

Αρα γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει υπερεπάρκεια ισχύος όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Αυτό δείχνει και η μελέτη του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή ENTSO-E όπου για την Ελλάδα η κάλυψη επάρκειας ισχύος φαίνεται να είναι στο 1 GWπερίπου το 2013 και κινείται καθοδικά τα επόμενα έτη.

Από το 2016-2017 η πρόβλεψη είναι ότι θα μηδενιστεί η επάρκεια ισχύος με βάση της εγχώριες μονάδες και θα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από τις εισαγωγές για την ασφάλεια εφοδιασμού. Το 2020 η κάλυψη επάρκειας ισχύος φαίνεται να είναι στο -1 GW.

Exit mobile version