search icon

Οικονομία

Δόση – θρίλερ: Στον αέρα όλα τα θέματα με την τρόικα την ώρα που το ΔΝΤ απειλεί με αποχώρηση

Ανοικτά παραμένουν όλα σχεδόν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, ώστε να εγκριθεί η δόση από το Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ανοικτά παραμένουν όλα σχεδόν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, ώστε να εγκριθεί η δόση από το Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Από τις μέχρι τώρα επαφές της τρόικα (με Γιάννη Στουρνάρα και Κυριάκο Μητσοτάκη χθες) δεν έκλεισε κάποιο ζήτημα αν και πηγές απ’ το υπ. Οικονομικών δήλωναν ότι είναι πολύ κοντά μία συμφωνία για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και τις πέντε δόσεις (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).

Σήμερα ο έλεγχος της τρόικα ξεκίνησε πολύ πρωί απ’ το υπ. Εργασίας, καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει και χρόνος για χάσιμο. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ).

Επίκειται βέβαια και το κρίσιμο ραντεβού με τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας με κύριο ζητούμενο τον περιορισμό της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών παραδέχθηκε χθες πως η κατάσταση “είναι πραγματικά δύσκολη. Ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη έως το Eurogroup” και συμπλήρωσε πως “κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα και κάποια άλλα την επόμενη”.

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει το περιθώριο μεγάλων καθυστερήσεων έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εγκρίνει τη διάθεση της δικής του δόσης ύψους 1,8 δισ ευρώ έως τις 31 Ιουλίου. αν χαθεί αυτή η ημερομηνία τότε το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες και βάσει του καταστατικού του, το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Για να μη χαθεί όμως η ημερομηνία θα πρέπει η έκθεση του Ταμείου να είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Ως εκ τούτου ακόμα και το σενάριο να σπάσει η μεγάλη δόση των 8,1 δισ ευρώ στα τρία και να καταβάλλεται τμηματικά με την απαραίτητη προώθηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί θα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα: τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μέσω μίας παράτασης κυρίως για το κρίσιμο ζήτημα των αλλαγών στο δημόσιο τομέα. Ένα ζήτημα που φαίνεται να έχει βαλτώσει, όπως επιβεβαιώνει και έγγραφο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο δόθηκε στους τροϊκανούς και το οποίο δείχνει ότι δεν έχει εκπληρωθεί κάποιο προαπαιτούμενο σε ότι αφορά  τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο

Exit mobile version