search icon

Οικονομία

Διαπραγματεύσεις για επιμήκυνση 50 χρόνων των δανείων της τρόικας με πολύ χαμηλό επιτόκιο

Tο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΕFSF.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα με φόντο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά και με τον φόβο της επιβολής νέων μέτρων από τους δανειστές, πράγμα που δεν θέλουν ούτε καν να συζητήσουν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους δανειστές, για την έκδοση ομολόγου διάρκειας 50 ετών, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΕFSF.

Όπως ήδη από αρχές Σεπτεμβρίου έχει αναφέρει το newmoney.gr (Διαβάστε ΕΔΩ) κάθε σκέψη για “κούρεμα” (διαγραφή χρέους) έχει εγκαταλειφθεί και ο σχεδιασμός εστιάζεται πλέον σε μια επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους, σε συνδυασμό με μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο χωρίς “κούρεμα”, υπολογίζεται ότι τα επιτόκια θα πρέπει σχεδόν να μηδενιστούν και η διάρκεια να παραταθεί κατά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -με βάση ορισμένες εκτιμήσεις χρειάζονται 30 ή και 50 χρόνια ή ακόμα και τα λεγόμενα perpetual bonds (αιώνια ομόλογα, χωρίς ημερομηνία λήξης).

Στις διαπραγματεύσεις το 50ετές αυτό ομόλογο, ονομάζεται “ομόλογο σωτηρίας” ενώ όπως επισημαίνει στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, “μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017 που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι διαπραγματεύσεις θα μπουν στη τελική ευθεία τον Απρίλιο του 2014, όταν θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τη κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού “κενού” με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόλις χθες να χαρακτηρίζει ανοησίες τα σενάρια περί “κουρέματος” του ελληνικού χρέους.
 

Exit mobile version