Εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις μεταρρυθμίσεις, κατανόηση για τις επιπτώσεις του Covid-19 και προειδοποιήσεις για καθυστερήσεις “στα ψιλά γράμματα” της Έκθεσης, περιλαμβάνει η 7η Μεταμνημονιακή Αξιολόγηση της χώρας από την Κομισιόν.
Οι Βρυξέλλες προβλέπουν ύφεση 9% με πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα 5,8% για φέτος, αλλά και ανακαμψη της Οικονομίας κατά 6% το 2021. Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο μέτωπο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δισ ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ως προς την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.
Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η 7η Μεταμνημονιακή Αξιολόγηση της Κομισιόν, είναι ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από το πανδημία και οδήγησαν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολλών δράσεων, η Ελλάδα έχει προχωρήσει καλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί» .
Ωστόσο, αν και εν πολλοίς δικαιολογημένες λόγω πανδημίας, καταγράφονται καθυστερήσεις ιδίως στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της απολιγνιτοποίησης και της εξυγίανσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.
Η ’Εκθεση καταγράφει συνολική πρόοδο και χαιρετίζει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, «αν και οι καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας οδήγησαν αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων για μεταγενέστερο χρόνο στο μέλλον». Καλεί όμως τις ελληνικές Αρχές να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους και να λάβει υπόψην όλες τις επισημάνσεις ενόψει και της 8ης έκθεσης επιτήρησης, το Νοέμβριο, με βάση την προβλέπεται και η εκταμίευση της επόμενης δέσμης μέτρων (ANFA’s και SMP’s).