search icon

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών vs σορταρισμάτων Μπάφετ και Σόρος που βλέπουν “βουτιά” στις αγορές

Η τρόικα τελικά έρχεται Αθήνα τις επόμενες ημέρες και οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα βρουν, λογικά,  μία ακόμα αφορμή για να σημειώσουν άνοδο. Η αγορά έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι αντέχει, οι επενδυτές συνεχίζουν να μένουν στην Ελλάδα και οι ξένοι κάνουν υπομονή.

Της Ελένης Στεργίου

Η τρόικα τελικά έρχεται Αθήνα τις επόμενες ημέρες και οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα βρουν, λογικά,  μία ακόμα αφορμή για να σημειώσουν άνοδο. Η αγορά έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι αντέχει, οι επενδυτές συνεχίζουν να μένουν στην Ελλάδα και οι ξένοι κάνουν υπομονή.

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο ή πολύ γνωστά. Αυτό που συζητά η αγορά, όμως, τώρα είναι ο χαμηλός τζίρος και η παύση στην εισροή των νέων κεφαλαίων. Τη Δευτέρα, η συνεδρίαση ήταν άνευρη, λόγω της αργίας στη Wall Street, και η Τρίτη-που οι ξένοι επιστρέφουν- θα δείξει πώς θα αντιδράσουν στα νέα δεδομένα. Δηλαδή, στην είδηση ότι η τρόικα την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι Αθήνα, αλλά η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό μπορεί να σημαίνει και την αναβολή των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους και ο φόβος για την πολιτική ανατροπή να επισκιάσει θα πρόσφατα καλά νέα.

Ας θυμίσουμε ότι ο στόχος είναι οι 1.300 μονάδες και στη συνέχεια οι 1.390 μονάδες…. «Όταν προσδοκάς πολλά και απογοητεύεσαι τότε το μπαμ είναι δυνατό», σχολιάζει ξένος αναλυτής. Επίσης, οι τραπεζίτες είναι αρκετά ανήσυχοι για το μέλλον του κλάδου, αφού όλα είναι αβέβαια. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίησή τους, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι με δεμένα τα χέρια.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κακό κλίμα για τη Eurobank. Μάλιστα, υπάρχει μία προειδοποίηση – σύσταση που κυκλοφορεί στο ίντερνετ (αποστέλλεται και με email) που καλεί τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τα δάνεια τους προς τη Eurobank, διότι θα κλείσει και τα χρέη τους θα διαγραφούν….

Πού βασίζεται, λοιπόν, το καλό κλίμα που θα στηρίξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μία περίοδο που δεν γνωρίζει κανείς πώς θα επηρεάσουν οι πολιτικές εξελίξεις. Το επιχείρημα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι αναδυόμενη, αλλά με σταθερό νόμισμα και οικονομία, αναιρείται, καθώς οι άλλες αναδυόμενες το 2014 θα έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις αναπτυγμένες αγορές, σημείωσαν διόρθωση ικανοποιητική και οι περισσότερες έχουν εκλογές (όπως ενδεχομένως και η Ελλάδα).

Γεννάται, λοιπόν, το ερώτημα αν έχουν βάση οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για μεγάλη βουτιά το 2014 στις αγορές, την ίδια ώρα που πολλές τράπεζες, όπως η Barclays, σημειώνουν ότι το επενδυτικό κλίμα έχει παγκοσμίως βελτιωθεί, οι αναπτυγμένες οικονομίες βρίσκουν τους ρυθμούς τους και οι αναδυόμενες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο για νέα φυγή. Εξάλλου, αρκετοί αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες, λόγω της πτώσης του δείκτη MSCI κατά 4,6% τον Ιανουάριο. Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, οι απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια έφθασαν τα 3 τρισ. δολάρια και από τότε έχουν μειωθεί στα 511 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, είναι θέμα χρόνου το πότε οι παγκόσμιες αγορές θα σημειώσουν «βουτιά» τουλάχιστον 50%.  «Δεν θα εκπλαγούμε από μια σοβαρή και επικείμενη κατάρρευση του χρηματιστηρίου» εξηγεί ο Mark Spitznagel,  διαχειριστής hedge fund. Δυστυχώς ο Spitznagel δεν είναι ο μόνος. «Είμαστε μάρτυρες μιας  γιγαντιαίας φούσκας», προειδοποιεί ο Ελβετός σύμβουλος και διαχειριστής κεφαλαίων Marc Faber. «Θα μπορούσε να εκραγεί οποιαδήποτε ημέρα», προσθέτει.

Ο Faber ρίχνει το φταίξιμο στις κυβερνητικές πολιτικές του προέδρου Ομπάμα και στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία, όπως λέει, «τιμωρεί τα εισοδήματα και οδηγεί στο να κερδοσκοπούν αρκετοί σε μετοχές και σε ακίνητα».

Το ίδιο και μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett φημολογείται έντονα ότι έχει προετοιμαστεί, δηλαδή στοιχηματίζει, σε ένα κραχ.

Ο δείκτης  Warren Buffett, που είναι γνωστός και ως “Total-Market-Cap to GDP Ratio” εκπέμπει ειδοποίηση sell – off και ότι η κατάρρευση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Επίσης, το Soros Fund Management του George Soros διπλασίασε τα στοιχήματα ότι ο δείκτης S&P 500 θα σημειώσει βουτιά!  

Πώς θα αντιδράσουν λοιπόν οι επενδυτές στη Wall Street;  

Το ένα σενάριο είναι πουλήσουν τις μετοχές, να κρατήσουν ρευστό. Το άλλο, είναι να ρισκάρουν τα πάντα και να ξεπεράσουν τη θύελλα.

Η λογική αυτή ισχύει και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς ίσως επιμείνουν και βγουν κερδισμένοι…
 

Exit mobile version