search icon

Ναυτιλία

Zone01: Η σχολή για προγραμματιστές χωρίς δίδακτρα και χωρίς καθηγητές

Η σχολή εφαρμόζει έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης - Το πρόγραμμα είναι 5ετούς διάρκειας, εκ των οποίων δύο χρόνια είναι η φοίτηση και τρία χρόνια η εργασία με ανταγωνιστικούς μισθούς σε κορυφαία, καινοτόμα και απαιτητικά προγράμματα

Σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν γύρω μας με απίστευτες ταχύτητες, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει συμπυκνώσει τον χρόνο και έχει διαστείλει τα πεδία γνώσης και τις σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργούνται νέα επαγγελματικά πεδία, νέες θέσεις εργασίας και συντελείται αλλαγή του τρόπου σκέψης και δράσης.

Η ζήτηση για εργαζόμενους με γνώση της σύγχρονης τεχνολογίας – Πληροφορικής – Τεχνητής Νοημοσύνης μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 160.000 θέσεις τα επόμενα χρόνια, με την ικανότητα της παραδοσιακής δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης να μπορεί να καλύψει τις 70.000-80.000. Η ταχύτητα αντίληψης, η προσαρμοστικότητα, η εφευρετικότητα, η ικανότητα να συνυπάρξεις σε ομαδικό περιβάλλον είναι κάποια από τα προσόντα που χρειάζεται ένας εργαζόμενος για να περάσει στη νέα εποχή.

Στις ανάγκες αυτές ανταποκρίνεται η Zone01. Πρόκειται για εταιρεία ανίχνευσης ταλέντων τα οποία εκπαιδεύει με ένα μη παραδοσιακό μοντέλο και τους εξασφαλίζει θέσεις εργασίας εφοδιάζοντάς τα με γνωστικά πλεονεκτήματα και ικανότητες. Χωρίς δίδακτρα και χωρίς καθηγητές, εφαρμόζει έναν νέο τρόπο εκπαίδευσης, γαλλικής προέλευσης, με δημιουργό τον Νικολά Σαντιράκ (του διάσημου School42), με 19 εκπαιδευτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα είναι 5ετούς διάρκειας, εκ των οποίων δύο χρόνια είναι η φοίτηση και τρία χρόνια η εργασία με ανταγωνιστικούς μισθούς σε κορυφαία, καινοτόμα και απαιτητικά προγράμματα. Για να εγγραφεί κάποιος περνάει από δοκιμασίες που διαρκούν 26 συνεχόμενες ημέρες.

Την Zone01 Αthens συνέστησαν τρεις φίλοι με κοινό ενδιαφέρον για την τεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Πληροφορική. Πρόκειται για τον Χρήστο Αβραμούδη, που είναι και ο Managing Director της εταιρείας, τον Δημήτρη Ι. Κούστα της Danaos Management Consultants και τον Φάνη Κουτουβέλη της Pandas και της Intale.

Φάνης Κουτουβέλης

Συναντήσαμε τον Χρήστο Αβραμούδη στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Ιωνία. Η φιλοσοφία και ο μηχανισμός λειτουργίας των σπουδών στη σχολή Ζone01, όπως μας εξήγησε, παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αποτελούν για τους αμύητους μια εισαγωγή σε έναν ολοκαίνουριο κόσμο.

Χρήστος Αβραμούδης

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με την κλασική ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Απευθυνόμαστε σε ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ οι άρρενες πρέπει να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Ερχεται ο οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την τεχνολογία, με τον προγραμματισμό, με την Τεχνητή Νοημοσύνη και θέλει να γίνει ένας προγραμματιστής του μέλλοντος», αναφέρει ο Χρήστος Αβραμούδης και εξηγεί: «Οπως παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ΙΤ-Ιnformation  Technology και δεν τους προσέλκυσε ποτέ η παραδοσιακή εκπαίδευση ή δεν πίστεψαν ποτέ στον εαυτό τους ότι έχουν ταλέντο για να μπορέσουν να ακολουθήσουν μια τέτοια καριέρα. Γιατί μπορεί ο καθηγητής στο σχολείο να τους είχε πει ότι επειδή δεν είναι καλοί στα Μαθηματικά δεν μπορούν να γίνουν προγραμματιστές. Κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Πρόκειται για αστικό μύθο. Επίσης, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν ακολουθήσει κάποιο επάγγελμα αλλά στην πορεία ανακάλυψαν ότι θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα της τεχνολογίας και να κάνουν αλλαγή καριέρας. Ωστόσο τους είναι δύσκολο να αρχίσουν από το μηδέν, να σπουδάσουν από το μηδέν. Εμείς προσφέρουμε κάτι δοκιμασμένο».
Τον ρωτάω για τις επιλογές που θα έχει ένας/μια σπουδαστής/σπουδάστρια:

«Εχουμε τη γενική διδακτέα ύλη που είναι βασισμένη στην επίλυση ομαδικών εργασιών και το τελευταίο εξάμηνο διαλέγεις κατεύθυνση, όπως να γίνεις ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να ασχοληθείς με την κυβερνοασφάλεια, να γίνεις web και mobile developer, να γίνεις cloud devOps expert, που είναι περιζήτητη ειδικότητα και αφορά το cloud που έχουν, για παράδειγμα, η Microsoft, η Amazon, η Google και άλλες εταιρείες, εκεί όπου αποθηκεύεται το IT infrastructural των εταιρειών, οι οποίες μέχρι σήμερα έπρεπε να έχουν έναν σέρβερ μέσα στα γραφεία τους. Τώρα αποθηκεύονται όλα στο cloud που είναι απομακρυσμένοι data servers. Αλλά η κάθε εταιρεία χρειάζεται ειδικούς για να ενημερώνει μέρα με τη μέρα το cloud και να φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία του. Στην Ελλάδα κάτω του 10% των επιχειρήσεων έχει μπει στο cloud. Η εξέλιξη, όμως, θα είναι ραγδαία παγκοσμίως γιατί θα γίνει πιο οικονομικό γρήγορο και αποδοτικό. Μόνο τυχαίο δεν είναι που η Microsoft, η Amazon και η Google αναπτύσσουν υποδομές και περιφερειακούς κόμβους παροχής υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα». Και συνεχίζει: «Υπάρχουν επίσης πολλοί εργαζόμενοι που χειρίζονται ξεπερασμένες γλώσσες προγραμματισμού ή έχουν παλιές εξειδικεύσεις και οι οποίοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους για να συνεχίσουν να είναι απαραίτητοι στην εργασία τους. Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν προγράμματα reskilling and upskilling. Εμείς προσφέρουμε κι αυτό στις εταιρείες. Επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση στελεχών».

Οι δεξιότητες

Η συνέχεια της συζήτησης με τον Χρήστο Αβραμούδη αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού αναφέρεται στις δεξιότητες που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να εργαστεί στις νέες τεχνολογίες: «Θέλουμε να έρθουν οι σπουδαστές στο Zone01 και να βάλουν σε σειρά τις δεξιότητές τους. Τα soft skills είναι το βασικό που θέλουμε για έναν σπουδαστή. Να έχει συναισθηματική νοημοσύνη, να μην είναι κλειστό άτομο. Γιατί όσο καλός και αν είσαι στο αντικείμενό σου, θα πρέπει να είσαι συνεργάσιμος. Γι’ αυτό θέλουμε να έρχονται οι σπουδαστές στη σχολή, για να δουλεύουν σε ομάδες και όχι να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως». Και προσθέτει: «Η πραγματική δεξιότητα θα είναι να μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει την καλή από την κακή γνώση και όχι να την απομνημονεύει. Γιατί η γνώση πλέον είναι προσβάσιμη πατώντας ένα κουμπί. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε σε οδηγεί από μόνη της για το πώς θα προχωρήσεις και ποιες αρμοδιότητες θα έχει το κάθε μέλος της ομάδας. Θέλουμε να βρουν μόνοι τους οι φοιτητές μας τους κανόνες. Κι εμείς θα βλέπουμε την ποιότητα του αποτελέσματος σε ένα project το οποίο θα παρουσιάζουν στην αίθουσα ώστε να δούμε ότι τα κατανόησαν και δεν τα αντέγραψαν».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, «η απομνημόνευση λειτουργιών δεν χρειάζεται πλέον. Τα πάντα αλλάζουν σε τόσο γρήγορους ρυθμούς στον χώρο της τεχνολογίας που δεν έχει κάποιος κανέναν λόγο να απομνημονεύσει μεθοδολογίες γιατί σε 6 μήνες αλλάζουν όλα, βγαίνει μια καινούρια γλώσσα, καινούρια εργαλεία. Τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης όλα αλλάζουν με την ταχύτητα του φωτός. Αρα πρέπει να μάθουν οι σπουδαστές μέσα από την πρακτική άσκηση. Δεν έχουμε καθηγητές. Θα υπάρχουν πέντε μέντορες που θα εποπτεύουν τη διαδικασία μάθησης για να δίνουν λύσεις όποτε χρειαστεί, αλλά μόνο όταν είναι πλήρως απαραίτητο».

Οι δοκιμασίες

Οι δοκιμασίες που πρέπει να περάσουν οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενδιαφέρον:
«Εχουμε πλαφόν για 250 σπουδαστές ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στη ιστοσελίδα μας, κάνουν την αίτηση online και παίζουν δύο παιχνίδια. Το ένα έχει σκοπό την ανίχνευση βραχυπρόθεσμης μνήμης γιατί ο προγραμματισμός προϋποθέτει να έχεις πολύ καλή και γρήγορη αντίληψη για να θυμάσαι τι είδες πριν από ένα δευτερόλεπτο. Αλλιώς μπερδεύεσαι. Πρέπει να θυμάσαι τι έκανες το προηγούμενο δευτερόλεπτο για να μπορείς να συνθέσεις το παζλ του προγραμματισμού – Short-Term Memory. Το άλλο παιχνίδι ανιχνεύει την αλγοριθμική και τη λογική σκέψη. Δεν δίνουμε οδηγίες πώς θα παίξεις το παιχνίδι γιατί θέλουμε να δούμε την αντίληψη των υποψηφίων. Αν δεν το καταλάβουν, σημαίνει ότι δεν ταιριάζει το συγκεκριμένο μοντέλο γι’ αυτούς. Μετά τους προσκαλούμε στο campus μας στη Νέα Ιωνία και για 26 συνεχόμενες ημέρες περνάνε μέσα από ομαδικές εργασίες, το επονομαζόμενο “piscine”, από τη γαλλική λέξη πισίνα. Είναι ένα τεστ στο οποίο ο δοκιμαζόμενος “πρέπει να κολυμπήσει στα βαθιά”. Στατιστικά το 30% θα τα καταφέρει, γιατί στους υπόλοιπους θα φανούν βουνό αυτές οι 26 ημέρες. Πρέπει να έχεις το ταλέντο, αλλά πρέπει και να εργαστείς. Κι αυτές οι 26 μέρες είναι μια παρά πολύ καλή δοκιμαστική περίοδος. Τη διαλογή αυτή την κάνουμε τρεις φορές για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 250 άτομα»

Στο σημείο αυτό της συνέντευξης ο Managing Director της Zone01 εισήλθε σε πιο πρακτικά ζητήματα:
«Ως εταιρεία προσλαμβάνουμε τους φοιτητές κι εκείνοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν projects για εταιρείες τεχνολογίας. Η ιδέα του Zone01 βασίζεται στο πρότυπο των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Ανιχνεύουμε ταλέντα και μετά αναλαμβάνουμε projects για μεγάλες εταιρείες. Γι’ αυτό είναι δύο χρόνια η φοίτηση και τρία εργασίας, ένα κλειστό 5ετές πρόγραμμα. Δεν χρεώνουμε την εκπαίδευση στα παιδιά, αλλά για τρία χρόνια θα εργάζονται για εμάς με σύμβαση ορισμένου χρόνου ώστε να αποσβεστεί το κόστος εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση που προσφέρουμε σε κάνει ανταγωνιστικό στην αγορά. Τα τρία χρόνια εργασίας οι σπουδαστές πληρώνονται με ανταγωνιστικούς μισθούς».

Για τους στόχους της εταιρείας ανέφερε:
«Εχουμε στόχο να εκπαιδεύσουμε 8.000 άτομα έως το 2030, ενώ οι ανάγκες, σύμφωνα με μελέτες, μιλάνε για έλλειψη 70.000-80.000 εργαζόμενων στους κλάδους Πληροφορικής, Τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα υπάρξει συνολική ζήτηση 160.000 ανθρώπων και η σημερινή δυνατότητα επαγγελματικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής, μπορεί να καλύψει τις 80.000. Επίσης, θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για ακόμη περισσότερα ταλέντα πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι κρίμα σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται να μην εκπαιδευτεί η νεολαία για να καλύψει κάποιες από τις ελλείψεις. Εχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να καταθέσουμε φάκελο στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΕΠ) για πιστοποίηση ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης».

Η ναυτιλία

Κλείνοντας τη συζήτηση, τον ρώτησα για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε σχέση με τη ναυτιλία:
«Η ναυτιλία από τη δική μου οπτική γωνία έχει ανάγκη την τεχνολογία. Γι’ αυτό και οι εταιρείες βάζουν συστήματα όπως το Danaos κ.λπ., συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η DeepSea Technologies. Υπάρχει πολύ μέλλον στο Tech που έχει σχέση με τη ναυτιλία για όποιον θέλει να δημιουργήσει εφαρμογές που θα είναι πρακτικές είτε στην ίδια τη λειτουργία του πλοίου, είτε στην ψυχαγωγία πάνω στο πλοίο, είτε στη διαχείριση, στη συντήρηση του εξοπλισμού, στην κατανάλωση καυσίμου, στις ναυλομεσιτίες. Πάρα πολλά πράγματα θα αλλάξουν με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και στη ναυτιλία. Επίσης, η εικονική πραγματικότητα θα κερδίζει ολοένα περισσότερο μερίδιο στη ναυτιλία.

Πολλοί εφοπλιστές επενδύουν στην τεχνολογία, όπως ο Ιωάννης Μαρτίνος, CEO και ιδρυτής της Signal Group, ενός ομίλου εταιρειών που συνδυάζει την εμπορική διαχείριση πλοίων με την τεχνολογική καινοτομία, αλλά και ο Δημήτρης Κούστας της Danaos Management Consultants S.A., ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ναυτιλιακής τεχνολογίας – λογισμικού στον κόσμο, με περισσότερους από 650 ενεργούς επιχειρηματικούς ναυτιλιακούς πελάτες (27 εισηγμένους στο Χρηματιστήριο) και πάνω από 6.500 πλοία.

Δημήτρης Κούστας

Και επειδή οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν τα κεφάλαια, θα εισέλθουν και άλλοι. Ο Ρομπέρτο Ι. Κούστας με την DeepSea έφτιαξε ένα πολύ καλό σύστημα που χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και συνδυάζει την κατανάλωση καυσίμου, τα καιρικά δεδομένα, τις στροφές της μηχανής, το δρομολόγιο και μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να σε ενημερώνει με πόση ταχύτητα θα πρέπει να ταξιδεύει το πλοίο και από ποια θαλάσσια διαδρομή για να έχει εξοικονόμηση καυσίμου και άλλες πολλές λειτουργίες. Πάρα πολλά εργαλεία θα μπουν στη ζωή μας και στη ναυτιλία για να συμβάλουν στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Χατζηδάκης: Άνω των €800 ο κατώτατος μισθός, στις 22/3 οι ανακοινώσεις – Πιθανό το επίδομα Πάσχα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρυθμίσεις οφειλών άνω των €2 δισ. το επόμενο εξάμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version