Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας στη Ναυτιλία επισημάνθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης Maritime Salon Agenda που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 5 Ιουνίου στην κινεζική πρεσβεία.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας μεταξύ αυτών και οι πλοιοκτήτες Σίμος Παληός, Πάνος Λασκαρίδης, Πάρης και Βασίλης Δράγνης, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δρ Γιώργος Πατέρας, ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Λουκάς Μπαρμπαρής, ο Managing Director – Chartworld Shipping Corporation και ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας.

Στην ομιλία του ο πρέσβης, Xiao Junzhen, στη διάρκεια της εκδήλωσης υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους απεύθυνε κάλεσμα προς τους Έλληνες εφοπλιστές να ανοίξουν γραφεία στην Κίνα: «Προσκαλούμε τις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις να ιδρύσουν γραφεία στην Κίνα, ιδιαίτερα εκείνες που ειδικεύονται στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, το ναυτιλιακό δίκαιο, τη ναυτιλιακή ασφάλιση και άλλες σύγχρονες ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Προσβλέπουμε στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής και της ναυπήγησης πλοίων. Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να αυξήσει τη χρηματοδοτική υποστήριξη προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες για τη ναυπήγηση πλοίων στην Κίνα και ενθαρρύνει επίσης τα κινεζικά ναυπηγεία να δώσουν προτεραιότητα στα ελληνικής παραγωγής εξαρτήματα πλοίων με βάση τις αρχές της αγοράς» και προσέθεσε μιλώντας για την πράσινη μετάβαση αλλά και για το άνοιγμα των ναυπηγήσεων σε κινεζικές γιάρδες μη εμπορικού τύπου πλοίων :

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η πράσινη ναυτιλία, η ευφυής ναυτιλία, η θαλάσσια ασφάλεια και η ναυσιπλοΐα και να υποστηρίξουν τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών μας για την ενίσχυση της τεχνικής συνεργασίας, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της επιθεώρησης πλοίων.

Μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα των οχηματαγωγών πλοίων, των κρουαζιέρων και των σκαφών αναψυχής. Καλωσορίζουμε τις ελληνικές εταιρείες κρουαζιέρας και γιοτ να εξερευνήσουν ενεργά την κινεζική αγορά».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης Κινέζοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα απανθρακοποίησης στα εναλλακτικά καύσιμα αλλά και στη χρηματοδότηση ελληνικών εταιρειών από κινεζικών συμφερόντων χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ανταλλαγές και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας βαθαίνουν. Όπως έχει επισημάνει ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzhen “από το 2000, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αγοράσει ή παραγγείλει περισσότερα από 1.500 πλοία από κινεζικές ναυπηγικές εταιρείες, συνολικής αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο πέρυσι, οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν 162 νέα πλοία από την Κίνα, που αντιστοιχούν περίπου στο 61% των συνολικών τους παραγγελιών νέων πλοίων για το έτος».

Ο πρέσβης ανέφερε ότι «φέτος, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις ήρθαν στην Ελλάδα για τα Ποσειδώνια 2024. Ελπίζουμε ότι οι ναυτιλιακές κοινότητες της Κίνας και της Ελλάδας θα συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε διάφορα ναυτιλιακά φόρουμ και εκθέσεις που διοργανώνονται από τις δύο χώρες μας, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο διάλογος και να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για συνεργασία με αμοιβαίο όφελος» και συνέχισε:

«Από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, η Κίνα θα διοργανώσει το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ναυτιλιακού Εξοπλισμού και την China Marine Equipment Expo 2024 στην πόλη Fuzhou της επαρχίας Fujian. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να απευθύνουμε θερμή πρόσκληση στους Έλληνες φίλους μας να παρευρεθούν στο συνέδριο και την έκθεση.

Για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τόνισε:

«Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας έφτασε το 5,3%, καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Μπροστά σε προκλήσεις όπως η ανεπαρκής ζήτηση, η υψηλή πίεση λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να έχει στέρεα θεμέλια, πολλά πλεονεκτήματα, ισχυρή ανθεκτικότητα και τεράστιες δυνατότητες. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο η 3η σύνοδος ολομέλειας της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ. Η σύνοδος αυτή θα θέσει τη μεταρρύθμιση σε πιο περίοπτη θέση» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις ευκαιρίες που δημιουργούνται και για τους Έλληνες εφοπλιστές:

«Η περαιτέρω συνολική μεταρρύθμιση θα καθοδηγείται από τη μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος, με την προώθηση της σταθερής ισότητας και της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων. Αυτές οι προσπάθειες θα παράσχουν ισχυρή κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και πέραν αυτού. Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν τις ναυτιλιακές σας επιχειρήσεις πιο ευημερούσες».

Ο πρέσβης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι αμφότερες έθνη που ζουν δίπλα στη θάλασσα. Τα δύο έθνη μας κατανοούν καλύτερα την έμπνευση της θάλασσας και τιμούν περισσότερο το πνεύμα της σύμβασης που καλλιεργεί ο θαλάσσιος πολιτισμός. Έχουμε την αυτοπεποίθηση να εμβαθύνουμε την παγκόσμια θαλάσσια συνεργασία και το θάρρος να αντιταχθούμε στην παγκόσμια θαλάσσια αποσύνδεση».

Διαβάστε ακόμη 

PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)

Το τελικό push για κάλπη (και όχι μπάνιο), το Κασελλάκης ΙΧ κόμμα και ο Τσίπρας,το deal done της ΤΕΡΝΑ, η μάχη για τα κόκκινα της PQH και η προεκλογική αναστολή των σφυριών

Οικογένεια Τσαντίλη: Οδεύουν ξανά προς το σφυρί οι εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ