Η νέα πυρηνική τεχνολογία θεωρείται λύση για την παγκόσμια αποανθρακοποίηση και ανατρεπτική για τη ναυτιλία. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού νηογνώμονα ABS, Christopher J. Wiernicki, δήλωσε ότι δεν θα επιτευχθεί μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου –Net zero έως το 2050 χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Εμπειρία και Ανάπτυξη Μικρής Κλίμακας Αντιδραστήρων
Ο ABS έχει εμπειρία στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ωστόσο, για την εμπορική ναυτιλία, το μοντέλο βασίζεται στη χρήση μικρής κλίμακας Αντιδραστήρων Υγρού Άλατος (Molten Salt Reactors), οι οποίοι είναι υπό ανάπτυξη. Μια από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην ανάπτυξή τους είναι η Core Power.
Μετασχηματιστική Δύναμη της Νέας Πυρηνικής Τεχνολογίας
Μιλώντας στην σύνοδο κορυφής για τη νέα πυρηνική τεχνολογία που διοργανώθηκε από την Core Power στο Χιούστον, ο Wiernicki τόνισε ότι η νέα πυρηνική τεχνολογία είναι μετασχηματιστική και ανατρέπει το εμπορικό μοντέλο της ναυτιλίας. Αναμένονται αλλαγές στην οικονομία της ναυτιλίας, τη λειτουργία των πλοίων και τον σχεδιασμό τους. Εκτός από την παροχή μηδενικών εκπομπών CO2, η τεχνολογία προσφέρει υψηλότερη ισχύ, μεγαλύτερες ταχύτητες και αυξημένη αποθήκευση φορτίου, λόγω της εξάλειψης της ανάγκης για αποθήκευση καυσίμου.
Οφέλη και Δυνατότητες
Η πυρηνική ενέργεια προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για αντίστροφη ψύξη, όπου το πλοίο τροφοδοτεί το λιμάνι, ενώ εξαλείφει την ανάγκη αποθήκευσης καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του πλοίου.
Κόστος και Οικονομική Ανάλυση
Το αρχικό κόστος ενός πυρηνικά τροφοδοτούμενου πλοίου είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο ενός παραδοσιακού, λόγω της προκατασκευασμένης εγκατάστασης καυσίμου. Ωστόσο, με την αύξηση των τιμών των πράσινων καυσίμων όπως η αμμωνία και η μεθανόλη, ο ABS πιστεύει ότι η πυρηνική τεχνολογία θα είναι πιο ελκυστική αν εξεταστεί στη διάρκεια ζωής του πλοίου, καθώς το κόστος θα ισοδυναμεί με τα παραδοσιακά καύσιμα, αλλά με μηδενικές εκπομπές CO2.
Προκλήσεις και Αναγκαίες Αλλαγές
Η μετάβαση σε ένα νέο εμπορικό μοντέλο θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, κυρίως στον τομέα της ρύθμισης και της ασφάλισης, καθώς και στις δημόσιες αντιλήψεις για την ασφάλεια της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Ο Wiernicki τόνισε την ανάγκη για μια νέα δημόσια/ιδιωτική συνεργασία και αναγνώρισε τη σημασία της εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με τις νέες τεχνολογίες ασφαλείας.
Ασφάλεια και Εκπαίδευση
Η ασφάλεια παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία αυτής της τεχνολογίας. Ο Wiernicki επεσήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης του κοινού για την προηγμένη ασφάλεια των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και τη σημασία της ανάπτυξης παγκόσμιων προτύπων αδειοδότησης και εκπαίδευσης του πληρώματος.
Διαβάστε ακόμη
Πτώση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο μετά την επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για Ουκρανία
Coca-Cola: Εξετάζει επιστροφή στο πλαστικό λόγω των δασμών Τραμπ
Δημογραφικό: Οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ