Την επίσημη ημέρα ίδρυσης του κορεατικού έθνους, την Gaecheonjeol που στην κορεάτικη γλώσσα σημαίνει «την ημέρα που άνοιξε ο ουρανός», γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η πρεσβεία της Νοτίου Κορέας με την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρέσβης Τζου-σογκ Λιμ (Juseong Lim) υποδεχόταν από νωρίς το απόγευμα τους καλεσμένους τους. Ξεχώρισε η παρουσία του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της διεθνούς διπλωματίας. Παρών και ο Γερμανός πρέσβης Αντρέας Κιντλ,.
Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας και το χαιρετισμό του πρέσβη της Νότιας.
« Από την άφιξή μου στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, με γέμισε τεράστια χαρά και υπερηφάνεια η τοποθέτησή μου σε μια χώρα που θεωρώ βαθιά ως μια από τις πιο επιδραστικές στην παγκόσμια ιστορία – γενέτειρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και άλλων πυλώνων του ανθρώπινου πολιτισμού.
Χθες, η Κορέα γιόρτασε την 개천절, την Ημέρα του Εθνικού Ιδρύματος. Φέτος σηματοδοτεί την 4.356η επέτειο από τότε που ο Ντανγκούν, ο ιδρυτής μας, ίδρυσε το έθνος μας το 2.333 π.Χ. Στα κορεατικά, αποκαλούμε αυτή την ημέρα “개천절”, που σημαίνει “η ημέρα που ανοίγει τον ουρανό”.
Μιλώντας για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Κορέας ανέφερε:
«Η εταιρική μας σχέση συνεχίζει να γίνεται ισχυρότερη κάθε χρόνο. Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες σημαντικών ανταλλαγών υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων του Κορεάτη Πρωθυπουργού Han Duck-soo και δύο Προεδρικών Απεσταλμένων στην Αθήνα, μαζί με την επίσκεψη του Υφυπουργού Φραγκογιάννη στη Σεούλ.
Οι ηγέτες των χωρών μας συναντήθηκαν επίσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πέρυσι. Επιπλέον, η Κορέα συμμετείχε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αξιοποιώντας αυτή τη δυναμική, πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο τη συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη και του Κορεάτη ομολόγου του Amb. Kang, ενώ ακολούθησε η επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Παπαδοπούλου στην Κορέα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για την έναρξη των Διμερών Διαβουλεύσεων στη Σεούλ» και συνέχισε:
«Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Κορέα και η Ελλάδα έχουν οικοδομήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση στον τομέα της ναυτιλίας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, ενώ η Κορέα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ναυπηγείων. Η Ελλάδα κατέχει επίσης ιδιαίτερη θέση στη βιομηχανική ιστορία της Κορέας, καθώς είναι η πρώτη χώρα στην οποία η Κορέα εξήγαγε πλοίο το 1972 και ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές κορεατικών αυτοκινήτων – το Hyundai Pony – το 1977. Η ναυπηγική βιομηχανία και η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελούν εδώ και πολύ καιρό βιομηχανίες ραχοκοκαλιά της οικονομικής μας ανάπτυξης.»
«Πέρα από αυτό», όπως επεσήμανε ο πρέσβης «έχουμε αναπτύξει πολύ ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις, με την Κορέα να αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ελλάδας στην Ανατολική Ασία. Τα πετροχημικά προϊόντα και τα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά είδη προς την Κορέα. Πάνω σε αυτά, τα ελληνικά προϊόντα, από το ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης μέχρι τη φέτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο και κυρίως τα ελληνικά ακτινίδια, είναι δημοφιλή στην Κορέα. Τώρα, φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε νέους τομείς, όπως η καινοτομία στην αμυντική τεχνολογία και οι βιώσιμες αλλά αξιόπιστες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, οι πολιτιστικές μας ανταλλαγές αυξάνονται. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Πολιτισμού, Ε.Ε. Lina Mendoni, επισκέφθηκε την Κορέα, όπου είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις για την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεννόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραστατικών τεχνών.»
Στο συνέχεια αναγέρθηκε στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις:
«Η Κορέα παραμένει προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή ανέλυσε ο πρέσβης:
«Το 2025, η Κορέα και η Ελλάδα θα είναι αμφότερες μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει σήμερα κλιμακούμενες προκλήσεις, όπως ο επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας που σέρνεται στον τρίτο χρόνο του και οι συνεχείς απειλές της Βόρειας Κορέας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο και πέραν αυτής.
Η πρόσφατη αποκάλυψη μιας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στη Βόρεια Κορέα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας με τη μορφή ανταλλαγής πυραύλων και πυρομαχικών, υπογραμμίζει ότι οι προκλήσεις αυτές εκτείνονται πέρα από την Ανατολική Ασία.
Είναι ζωτικής σημασίας χώρες όπως η δική μας -ενωμένες από τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου- να σταθούν αλληλέγγυες για να αντιμετωπίσουν αυτές τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και να διαφυλάξουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Τέλος αναφέρθηκε στο Δόγμα Ενοποίησης:
«Η Δημοκρατία της Κορέας ανακοίνωσε πρόσφατα το “Δόγμα Ενοποίησης της 15ης Αυγούστου”, το οποίο οραματίζεται μια ενωμένη κορεατική χερσόνησο που θα είναι ελεύθερη, ειρηνική και ευημερούσα. Αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη βιώσιμης ειρήνης παραμένει μια σημαντική πρόκληση και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επέκταση της ελευθερίας και η ενδεχόμενη ενοποίηση της Κορέας θα μας οδηγήσουν σε αυτό το μονοπάτι. Αυτό το όραμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνεχή προσοχή και υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και ζητώ τη σταθερή υποστήριξή σας καθώς βαδίζουμε προς αυτόν τον στόχο, θεμελιωμένοι στις κοινές μας αξίες.»
Διαβάστε ακόμη
Η ώρα της κρίσης για τα ύψη των κτιρίων
Προϋπολογισμός: Πάνω η ανάπτυξη 2,3%, κάτω ο πληθωρισμός 2,1% (πίνακας)
Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – Τελικά αποτελέσματα: Πρώτος ο Ανδρουλάκης με 29,64%, δεύτερος ο Δούκας με 21,41%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα