search icon

Ναυτιλία

Το «πράσινο» blockchain που αλλάζει τα τεχνολογικά δεδομένα

ΗXenios Group από τη Θεσσαλονίκη υλοποιεί τελευταίας γενιάς τεχνολογικές λύσεις και προσφέρει υπηρεσίες σε κάθε είδους επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών της - Η χρησιμότητα για τη ναυτιλία

Ένα σύγχρονο success story ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Μια ομάδα νέων ανθρώπων δημιούργησε το 2019 μια επιχείρηση με φόντο το μέλλον και αναφορά στο σήμερα. Πρόκειται για την Xenios Group, όπου εργάζονται περισσότερα από 30 άτομα εξειδικευμένα στο blockchain, προσφέροντας υπηρεσίες σε υπάρχουσες επιχειρήσεις.

«Ήδη όλα όσα ξέρουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινώς στο Ιντερνετ υπάρχουν και στο blockchain, ενώ μπορούν να ψηφιοποιηθούν πολλά ακόμα τα οποία θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα και τον τρόπο που λειτουργούν εταιρείες, οργανισμοί και κρατικοί μηχανισμοί», λέει στο «business stories» ο Managing Director και συνιδρυτής της Xenios Group Tάσος Ουρεϊλίδης και προσθέτει:

«Πολλοί συνδέουν άρρηκτα το blockchain με τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum κ.ά., κάτι το οποίο είναι λάθος. Το blockchain είναι η τεχνολογία στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα. Η τεχνολογία αυτή έχει πολύ περισσότερες εφαρμογές και δυνατότητες πέρα από τα κρυπτονομίσματα». Μας εξηγεί ότι το blockchain είναι ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας, με εξαιρετικά μεγάλη ασφάλεια, ιδανικό για ευαίσθητα, διαβαθμισμένα και προσωπικά στοιχεία, ενώ παράλληλα όλες οι ενέργειες σε αυτό είναι διαφανείς και αδιαμφισβήτητες.

«Με πολύ απλά λόγια είναι ένα νέο Internet. Ένα νέο Internet όμως πολύ πιο γρήγορο, ασφαλές, με χαμηλό κόστος ενέργειας, φτιαγμένο για τον καθένα ξεχωριστά. Ένα νέο Internet χωρίς διαμεσολαβητές, που ανοίγει νέους δρόμους και δυνατότητες σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, αλλά και στην κοινωνία. Ο,τι χρειάζεται στο Ιντερνετ που έχουμε σήμερα ένα λεπτό, στο blockchain της Xenios Group χρειάζεται 5 δευτερόλεπτα, ενώ παράλληλα το κόστος συντήρησης είναι φθηνότερο κατά 80%».

Ο ίδιος μας λέει ακόμα ότι «όπως το όχι τόσο μακρινό 1990 ο κόσμος του Διαδικτύου που ζούμε σήμερα έμοιαζε αδύνατος, έτσι σήμερα το blockchain φαίνεται σαν κάτι θολό, έωλο και αχρείαστο. Οσες επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορέσουν όμως να διακρίνουν τα πλεονεκτήματά του και να επενδύσουν σε αυτό θα είναι οι πρωτοπόροι αυτής της γενιάς».

Σχετικά με τα πιο τεχνικά χαρακτηριστικά του blockchain, ο Τάσος Ουρεϊλίδης αναφέρει: «Πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο δίκτυο, όπου ο έλεγχος πραγματοποιείται συλλογικά από τους συμμετέχοντες και όχι από ένα “κέντρο ελέγχου” όπως ένας server μιας εταιρείας όπου όλη η πληροφορία βρίσκεται εκεί συγκεντρωμένη. Στο blockchain όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ίδια συμμετοχή και δυνατότητα στη ροή, καθώς και πρόσβαση στην πληροφορία. Δεν παρακάμπτεται κανένας, το ιστορικό μένει αμετάβλητο και ακέραιο, ενώ εγγυάται την ασφάλεια του δικτύου ο κάθε συμμετέχων ξεχωριστά, καθώς προσφέρει υπολογιστική ισχύ και φυσικά αμείβεται γι’ αυτό». Εξηγώντας με απλό τρόπο τι είναι το blockchain αναφέρει: «Το blockchain είναι επί της ουσίας μία βάση δεδομένων, χωρίς κάποια κεντρική αρχή να ελέγχει τη ροή της πληροφορίας που εισέρχεται/εξέρχεται. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική αποθήκευσης αυτών των δεδομένων, όπου ο κάθε ένας ξεχωριστά ανά τον κόσμο μπορεί να “δανείζει” υπολογιστική ισχύ και να παρέχει απομακρυσμένη και αποκεντρωμένη καταγραφή αυτής της βάσης δεδομένων, ώστε να παραμένει ασφαλής και αδιάβλητη η βάση δεδομένων και οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτή. Το δίκτυο επιβραβεύει τους συμμετέχοντες που επιτυγχάνουν την αποκεντρωμένη στήριξη της βάσης δεδομένων σε ψηφιακά νομίσματα που βασίζονται στις πιο προηγμένες μορφές ασύμμετρης κρυπτογράφησης, εξ ου και ετυμολογικά ο όρος “κρυπτονόμισμα”».
Για τη χρησιμότητα του blockchain στη ναυτιλιακή βιομηχανία τονίζει: «Επέρχεται σημαντική μείωση χρόνου στις διαδικασίες όπου απαιτείται μεγάλος όγκος εγγράφων, ελαχιστοποίηση χρόνου απόκρισης μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών, αδιάβλητη ροή πληροφορίας καθώς και εκμηδενισμός μαγειρέματος δεδομένων. Επιπρόσθετα, σχεδόν μηδενικές προμήθειες στα διεθνή εμβάσματα, καθώς και δυνατότητα ψηφιοποίησης των φορτίων εν πλω, με παράπλευρο όφελος κυρίως την άντληση κεφαλαίων από δευτερογενείς αγορές (digital asset exchanges). Εν κατακλείδι, το να χρησιμοποιηθεί ένα blockchain ως η σπονδυλική στήλη σε τεχνολογικό επίπεδο οποιασδήποτε ναυτιλιακής εταιρείας φέρνει πρακτικά οφέλη ακόμη και στις ESG επιδόσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα!».

Ο Τάσος Ουρεϊλίδης γεννήθηκε στη Γερμανία, ενώ μεγάλωσε και σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από 5 χρόνια στο εμπόριο, στον τραπεζικό τομέα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στον επιμελητηριακό θεσμό, το 2016 άρχισε να ασχολείται με το blockchain και τα κρυπτονομίσματα.

«Υπάρχουν πολλοί ρόλοι στο blockchain. Ξεκίνησα από πολύ χαμηλά, ως moderator σε ένα δίκτυο», αναφέρει ο 28χρονος συνιδρυτής τόσο του Xenios Group όσο και του Hellenic Blockchain Association και μέλος του Δ.Σ.
Το 2019 αποφασίζει και ιδρύει την Xenios Group, εταιρεία που υλοποιεί τελευταίας γενιάς τεχνολογικές λύσεις μέσω του πρώτου blockchain που «εκπέμπει» παγκοσμίως από τη Θεσσαλονίκη, βασισμένο σε ένα σύγχρονο όραμα και ταυτόχρονα υιοθετώντας μια ξεκάθαρη «πράσινη» ESG (Environment, Social & Government) κατεύθυνση.
H Xenios Group πλέον έχει γραφεία και στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο, απαριθμεί δεκάδες έργα μεγάλης κλίμακας βασισμένα στο blockchain και προσφέρει υπηρεσίες σε κάθε είδους επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών της. Η Xenios Group επίσης διαθέτει και το δικό της κρυπτονόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούν τόσο εταιρικοί πελάτες όσο και χιλιάδες ιδιώτες καθημερινά. «Από την πληρωμή ενός μεγάλου εταιρικού project μέχρι για το κούρεμά τους», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρεϊλίδης.

Γιατί Ελλάδα και γιατί Θεσσαλονίκη

Σήμερα το Xenios είναι το μοναδικό ελληνικό blockchain: «Η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε παγκόσμιο τεχνολογικό hub. Στην πόλη υπάρχουν δύο εξαιρετικές σχολές Πληροφορικής και το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, οπότε δεν είναι τυχαίο που εταιρείες κολοσσοί έρχονται στην πατρίδα μας. Επιμένουμε ελληνικά για να δώσουμε αισιοδοξία σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το αντικείμενο», επισημαίνει ο ίδιος. Ωστόσο, οι δραστηριότητες του Τάσου Ουρεϊλίδη δεν σταματούν εκεί, καθώς πρόσφατα συμμετείχε ως εισηγητής, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικό σεμινάριο της πολυεθνικής Deloitte, μέλος των «Big 4».

Διαβάστε ακόμη

«Φωτιά» οι τιμές των ακινήτων: Ράλι τριετίας στα ενοίκια με αυξήσεις έως 30% (πίνακας)

G20: Καταδίκη της Ρωσίας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette

Exit mobile version