Οι ακριτικές περιοχές της Ελλάδας αδειάζουν από κόσμο, με την εσωτερική μετανάστευση να αποδυναμώνει όχι μόνο πόλεις, αλλά νομούς ολόκληρους. Κυρίως οι νέοι και οι νέες ακρίτες αναζητούν μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη. Ο Εβρος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι κάτοικοι του νομού φυλάττουν Θερμοπύλες. Το κράτος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας έχουν εθνικό χρέος να τους στηρίξουν.
Στην προσπάθεια αυτή το Ιδρυμα Ευγενίδου εδώ και 20 χρόνια στέκεται αρωγός τόσο στον Εβρο όσο και σε ολόκληρη τη Θράκη με δωρεές εκατομμυρίων. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν ότι ο εμβληματικός επιχειρηματίας Ευγένιος Ευγενίδης καταγόταν από τη Θράκη, και συγκεκριμένα από το Διδυμότειχο, όπου γεννήθηκε. Το έργο συντονίζει και επιβλέπει την υλοποίησή του ο διοικητής του Ιδρύματος Γιάννης Γκόλιας. Και το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, με επικεφαλής τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, συνεχίζει να υλοποιεί το όραμά του προσηλωμένο στη νέα γενιά.
«Η στήριξη του Ευγένιου Ευγενίδη προς την Ελληνική Πολιτεία δεν ήταν υποχρέωση. Ηταν πράξη ιστορικής συνειδητότητας και κοινωνικής – εθνικής επίγνωσης και πατριωτικού χρέους. Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο της Θράκης στις 22 Δεκεμβρίου του 1882. Ο κοσμοπολίτης αυτός επιχειρηματίας δεν απάλλαξε τον εαυτό του από την ανάληψη ευθυνών έναντι της γενέθλιας γης με πολύ σημαντική συμβολή για την ανακούφιση των αναγκών της κοινωνίας», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου: «Ως συνέχεια αυτού, το Ιδρυμα Ευγενίδου συστηματικά και σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει μια ιδιαίτερα στενή επαφή με τη Θράκη, ιδιαίτερα με τον ακριτικό Εβρο. Πιστεύουμε βαθιά ότι ο Εβρος επιβάλλεται να καθιερωθεί ως μια περιοχή της Ελλάδας που συνεισφέρει σε τομείς στους οποίους έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει, για παράδειγμα, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ως ενεργειακός και μεταφορικός διαβαλκανικός πόλος σύνδεσης, η γεωγραφική θέση ως σταυροδρόμι ηπείρων πρέπει να αποτελέσουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα του τόπου για την ευημερία του πληθυσμού του».
Η προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Θράκη άρχισε να υλοποιείται, σε συνεργασία με την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς φορείς, στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη. Η υποστήριξη της εκπαίδευσης, άλλωστε, αποτελεί διαχρονικά στρατηγική επένδυση και συμβάλλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
«Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στη νέα γενιά της πατρίδας μας» είναι το μότο του κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη.
Οι δωρεές όπως του προσομοιωτή τελευταίας τεχνολογίας για τον Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για τα υπόλοιπα εργαστήρια στο Εργαστηριακό Κέντρο Αλεξανδρούπολης και το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», η δημιουργία Ναυτικού Τομέα στο 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, η πλήρης ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας «Ευγενίδειο», η χορηγία υποτροφιών για διδακτορικές σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είναι μερικές από αυτές.
«Η παρουσία του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι και θα είναι σταθερά αυξανόμενη με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων του Εβρου, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του Εβρου, σεβόμενοι την ιστορία και το παρελθόν του τόπου και χαράσσοντας ένα μέλλον πιο καινοτόμο, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητο», επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης» στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, με αξία κτήσης που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε από το Ιδρυμα Ευγενίδου και το Διεθνές Γαλλικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Cité des Sciences et de l’Industrie, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα ιδρύματα στον χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας. Τα 57 εκθέματα της Διαδραστικής Εκθεσης του Ιδρύματος Ευγενίδου, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για περίπου 300.000 επισκέπτες του ιδρύματος, έχουν πλέον ως νέο φυσικό χώρο το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Καστανιών, με στόχο να το μετατρέψουν σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας του Δήμου Ορεστιάδας.
Τα εκθέματα αφορούν κυρίως τις Θετικές Επιστήμες, με έμφαση στη Φυσική, στη Βιολογία και την Τεχνολογία, με τα οποία μικροί και μεγάλοι μπορούν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέφερε ότι η σχέση του Ιδρύματος Ευγενίδου με την περιοχή του Εβρου είναι στενή σε βάθος χρόνου:
«Εδώ και πολλά χρόνια το Ιδρυμα Ευγενίδου έχει θέσει τον Νομό Εβρου σε προτεραιότητα, με σημαντικές δράσεις κυρίως μέσα από δωρεές σε φορείς της εκπαίδευσης. Η μεταφορά της Διαδραστικής Εκθεσης είναι ένας ακόμη κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ενίσχυσης και προσφοράς στην περιοχή, από την οποία έλκει την καταγωγή του ο ιδρυτής του Ιδρύματος, Ευγένιος Ευγενίδης». Και εξήγησε το σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση αυτή:
«Οταν αποφασίσαμε τη μεταφορά της έκθεσης από το Πλανητάριο σε άλλο σημείο, η πρώτη σκέψη ήταν η φιλοξενία της σε κάποιο μητροπολιτικό κέντρο ώστε να μπορέσουν να την επισκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Μετά όμως από ώριμη σκέψη και αν θέλετε και πολύ συναίσθημα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο σημείο από τις Καστανιές, μια ευαίσθητη περιοχή που έχει δοκιμαστεί από πολλές κρίσεις, και ελπίζουμε η έκθεση να λειτουργήσει ως πηγή ευκαιριών.
Τα 57 εκθέματα της Διαδραστικής Εκθεσης του Ιδρύματος Ευγενίδου θέλουμε να αποτελέσουν διαβαλκανικό πόλο ενδιαφέροντος και το ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο των Καστανιών να μετατραπεί σε Πρότυπο Κέντρο Τεχνολογίας. Ελπίζουμε η έκθεση να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα δώσει τη δυνατότητα στη Θράκη να επιμορφώσει τον κόσμο σε καινούρια επαγγέλματα, να ανατρέψουμε την εσωτερική μετανάστευση και να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε τον κίνδυνο να τον κάνουμε ευκαιρία. Και είμαστε όλοι μαζί σε συνεννόηση για να κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Το Ιδρυμα Ευγενίδου από τη σύστασή του μέχρι σήμερα έχει ως κεντρικό στόχο να συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων. Και όσο κι αν ακούγεται γενικό, έχουμε προσπαθήσει πολύ με κάθε δράση μας, μέσα από το Πλανητάριο, το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το UTech Lab, το Τμήμα Εκδόσεων, τη Βιβλιοθήκη μας, το Συνεδριακό μας Κέντρο, τις δράσεις μας για τη Ναυτική Εκπαίδευση, τις υποτροφίες και τις δωρεές που κάνουμε, με την εξειδίκευση που απορρέει από κάθε δράση μας, να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικονομίας για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες, κυρίως των επαγγελμάτων τεχνικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Αυτό ήταν το όραμα του Ευγένιου Ευγενίδη και κάθε δράση και ενέργειά μας συμβάλλει σε αυτό».
Η προσφορά
- Η προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Θράκη ξεκίνησε να υλοποιείται με την κοινωνία και τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη. Το 2022 ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ορεστιάδας για τη δράση του ιδρύματος στην περιοχή. Η συνολική προσφορά του στις περιοχές αυτές ξεπερνάει το 1,7 εκατ. ευρώ. Μερικές από τις πρωτοβουλίες είναι οι εξής:
- Στην Περιφέρεια της Αλεξανδρούπολης το Ιδρυμα Ευγενίδου προχώρησε σε δωρεά δύο σχολικών λεωφορείων στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία, τα οποία διαθέτουν ηλεκτρική ράμπα για τη μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων.
- Στήριξε τη δημιουργία Ναυτικού Τομέα στο 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης και δώρισε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εκπαίδευση των μαθητών, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε δράσεις προσέλκυσης νέων στη θάλασσα και τη ναυτιλία.
- Στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αλεξανδρούπολης δώρισε προσομοιωτή για τον Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, όπως και τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό στα υπόλοιπα εργαστήρια.
- Στην Περιφέρεια της Ορεστιάδας ανακαίνισε πλήρως τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας «Ευγενίδειο», εξόπλισε την αίθουσα υπολογιστών, δώρισε εκπαιδευτικό υλικό και κιτ Ρομποτικής, ενώ επί 10 έτη κάλυπτε τα έξοδα των μαθητών της ΣΤ’ Τάξης του σχολείου για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην Αθήνα. Πρόσφατα χρηματοδότησε τη δημιουργία αίθουσας δεξιοτήτων η οποία ονομάστηκε «Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης».
- Μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δωρεά προς τον Δήμο Ορεστιάδας είναι η παράδοση, εγκατάσταση και λειτουργία των 57 εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καστανιών, που σήμερα αποτελούν τη Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας «Ευγένιος Ευγενίδης».
- Στην Περιφέρεια του Διδυμοτείχου προχώρησε σε πλήθος δωρεών για την κάλυψη του εργαστηριακού εξοπλισμού του Μηχανολογικού και Γεωπονικού Τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», ενώ προσέφερε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κιτ Ρομποτικής για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.
- Επίσης, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 προσέφερε στο σχολείο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την προστασία μαθητών και καθηγητών.
- Τέλος, το Ιδρυμα Ευγενίδου χορήγησε σημαντικό αριθμό υποτροφιών για διδακτορικές σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ στήριξε πληθώρα συλλόγων και μουσείων της περιοχής.
Η κλιματική αλλαγή
Την ίδια χρονική περίοδο με τα εγκαίνια της Διαδραστικής Εκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το Ιδρυμα Ευγενίδου ένα μεγάλο συνέδριο που είχε ως θέμα την κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών στον απόηχο των μεγάλων πυρκαγιών στον Εβρο πέρυσι. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και στη διοργάνωσή του συνέβαλαν επίσης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι καίριο και επείγον. Οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στο περιβάλλον, αλλά επηρεάζουν και την οικονομία, την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη λύσεων που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης και συνέχισε:
«Η κλιματική ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας κοινωνίας να προβλέπει, να προετοιμάζεται, να αντιστέκεται και να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η ικανότητα απαιτεί τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών δομών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».
Το Ιδρυμα Ευγενίδου με την πολυετή δράση του έχει αφιερωθεί στην προώθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Από το 2004, όταν το ίδρυμα ανακαινίστηκε, έχει φιλοξενήσει πλήθος εκθέσεων και δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική συνείδηση.
Ειδικότερα, πολλές από τις ταινίες που παρουσιάζονται στο Πλανητάριο του ιδρύματος έχουν ως κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στον πλανήτη μας.
«Η σύνδεση της επιστημονικής εκπαίδευσης με την τεχνολογία είναι καθοριστική για την αύξηση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας εμπνέουμε και καλλιεργούμε τη νέα γενιά επιστημόνων και τεχνολόγων, οι οποίοι θα ηγηθούν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η γνώση και η κατανόηση της επιστήμης είναι η βάση για την ανάπτυξη των τεχνολογιών που επιτρέπουν την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές», κατέληξε ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης.
Διαβάστε ακόμη
Τελευταία ευκαιρία για 30.000 μεγαλοοφειλέτες: Ρύθμιση ή διαπόμπευση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ