search icon

Ναυτιλία

Το άνοιγμα της ΕΕ στη Νότιο Αμερική απάντηση στον προστατευτισμό

Ανησυχίες και αντίθετες φωνές από τον αγροτικό κλάδο της Ευρώπης, ιδίως από τη Γαλλία, για αθέμιτο ανταγωνισμό

123RF

Μετά από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον δεκαετιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κοινή Αγορά της Νοτίου Αμερικής (ή Mercosur, όπως είναι η ισπανική συντομογραφία), συνήψαν συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής της Mercosur στο Μοντεβιδέο νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Η Mercosur, που ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, είναι ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και, από το 2024, τη Βολιβία. Η Βενεζουέλα ήταν παλαιότερα μέλος, αλλά ανεστάλη η συμμετοχή της το 2016 λόγω της μη εκπλήρωσης των απαιτήσεων συμμετοχής της.

«Εν αναμονή της τελικής έγκρισης και επικύρωσης από τις εμπλεκόμενες χώρες, η συμφωνία αυτή θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σημαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, μέσω της μείωσης των δασμών και των ποσοστώσεων χωρίς δασμούς. Οι διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, με μια αρχική συμφωνία να επιτυγχάνεται το 2019.

Ωστόσο, δεν οριστικοποιήθηκε λόγω αντιδράσεων από μέλη του γεωργικού τομέα, ορισμένες χώρες της ΕΕ και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Εάν η συμφωνία επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (για την οποία απαιτείται η έγκριση 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ), θα συνεπάγεται τη δημιουργία μιας σημαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου 730 εκατομμυρίων καταναλωτών» επισημαίνει ο αναλυτής του ναυλομεσιτικού οίκου INTERMODAL, Νίκος Ταγκούλης.

Η συμφωνία διαρθρώνεται σε τέσσερις φάσεις κατά την επόμενη δεκαετία, με στόχο την εξάλειψη πάνω από το 90% των δασμών του διμερούς εμπορίου σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών σε διάφορους τομείς, καταργώντας σταδιακά τους υψηλούς δασμούς που έχουν επιβάλει οι χώρες της Mercosur σε αρκετές εισαγωγές της ΕΕ.

Ενδεικτικά, οι δασμοί αυτοί περιλαμβάνουν αυτοκίνητα (35%), χημικά προϊόντα (έως 18%) και μηχανήματα (14-20%).Το εκτιμώμενο όφελος από την εξοικονόμηση δασμών για τους εξαγωγείς της ΕΕ είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο κατάλογος των αγαθών περιλαμβάνει γεωργικά προϊόντα όπως καλαμπόκι, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα όπως μηχανήματα, ηλεκτρικά οχήματα, κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως το λίθιο και το νικέλιο, και χημικά προϊόντα όπως η αιθανόλη. Μετά το 2027, θα ενσωματωθούν σταδιακά πρόσθετα εμπορεύματα, όπως τα φυτικά έλαια και το βιοντίζελ, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις μειώσεις των δασμών. Ειδικότερα, από το τέλος του 2025 θα επιτρέπεται η είσοδος στην αγορά της ΕΕ μόνο σε προϊόντα που δεν έχουν υποστεί αποψίλωση των δασών.

Στον τομέα της γεωργίας, υπάρχουν ανησυχίες και αντίθετες φωνές από τον αγροτικό κλάδο της Ευρώπης, ιδίως από τη Γαλλία, για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι παραγωγοί της Λατινικής Αμερικής δεν λειτουργούν υπό τα ίδια αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, όπως εκείνα της ΕΕ. Οι ίδιες ανησυχίες εκφράζονται από διάφορες ενώσεις της βιομηχανίας κρέατος της ΕΕ, ενόψει της πιθανής αύξησης των εξαγωγών βοείου κρέατος από την Αργεντινή και τη Βραζιλία προς τις χώρες της ΕΕ.

«Η συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ θα προσφέρει στην ΕΕ την ευκαιρία να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα και τη Ρωσία για κρίσιμες πρώτες ύλες, δεδομένου ότι οι χώρες της Μερκοσούρ διαθέτουν μεγάλα αποθέματα τέτοιων ορυκτών, όπως το λίθιο ή το νικέλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες και τους ηλιακούς συλλέκτες. Οι φορολογικές μειώσεις στις εισαγωγές αυτών των υλικών θα επιτρέψουν στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές της, μειώνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού.

«Σε μια περίοδο όπου ο προστατευτισμός αυξάνεται σε αρκετές βασικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur ξεχωρίζει ως αξιοσημείωτος αντίλογος στην τάση αυτή, προωθώντας ένα πιο ανοικτό εμπορικό περιβάλλον. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την εξέλιξή της σε διάφορα στάδια, η δυνατότητα αύξησης του διμερούς εμπορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση των διατλαντικών εμπορικών ροών και σε αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για ναυτιλιακή χωρητικότητα μακροπρόθεσμα” επισημαίνει ο Νίκος Ταγκούλης.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλατώσεις για έκτακτες συνθήκες στην Αττική μελετά η ΕΥΔΑΠ

Δύσκολος γρίφος για τους servicers ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Εφοδοι στα Airbnb από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version