© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τον δικό της αγώνα δρόμου κάνει η βιομηχανία της κρουαζιέρας προκειμένου να συμβαδίσει με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που στόχο έχουν τη μείωση σε πρώτη φάση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου και ακολούθως την εξάλειψή τους. Το θέμα έχει προβληματίσει, ιδιαίτερα τις εταιρείες με μεγάλες επενδύσεις στα νέα πλοία οι οποίες διαφοροποιούν την αγορά.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και νυν διευθυντής στη Majestic Cruises Θεόδωρο Κόντε, το βασικότερο στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδομένα για τις νέες κατασκευές και βελτιώσεις του μέλλοντος στον στόλο της κρουαζιέρας και ο πιο σοβαρός και δύσκολος για τη λήψη αποφάσεων είναι καθαρά τεχνικό και έχει να κάνει με την πλήρη κάλυψη των κανονισμών για το περιβάλλον με φυσικό στόχο το 2050 για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
«Το μεγάλο κενό που υπάρχει και χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο μελετών είναι ποιο καύσιμο θα είναι αυτό που θα πληροί ιδανικά τις προϋποθέσεις, τι είδους μηχανές θα πρέπει να τοποθετηθούν ή ποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στις ήδη υπάρχουσες μηχανές, ποια θα είναι η ασφάλεια του καυσίμου και ποια η διαθεσιμότητά του καθώς και η αποθήκευσή του επί του πλοίου αλλά και στη στεριά, με τους κύριους λιμένες να διαθέτουν τις ανάλογες εγκαταστάσεις», επισημαίνει:
«Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν ιδιαίτερα για τις νέες κατασκευές ώστε να πληρούν τις μελλοντικές απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κρουαζιερόπλοια που έχουν μακρύτερο χρόνο λειτουργίας λόγω της μεγάλης επένδυσης που απαιτείται. Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις για πλήρη εξασφάλιση της λειτουργίας των πλοίων παγκοσμίως με πλήρη κάλυψη των περιβαλλοντικών προδιαγραφών».
Προς το παρόν υπάρχουν ορισμένα δεδομένα για τη βελτίωση των συνθηκών μείωσης του άνθρακα σταδιακά έως το 2030 με τη χρήση καυσίμων περιορισμένης περιεκτικότητας σε άνθρακα.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κόντε, τα εν λόγω καύσιμα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
■ Carbon fuels, που συμπεριλαμβάνουν τα LNG, LPG και τη μεθανόλη/αιθανόλη.
■ Carbon neutral, που συμπεριλαμβάνουν τα βιοκαύσιμα / βιομεθάνιο και συνθετικό μεθάνιο.
■ Zero carbon, συμπεριλαμβανομένων του υδρογόνου και της αμμωνίας.
«Tα LNG/LPG είναι τα καύσιμα που έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς και συνεχίζουν να εφαρμόζονται εκτεταμένα σε νέες κατασκευές πλοίων αλλά και χερσαίων εγκαταστάσεων. Είναι βέβαια καύσιμα που έχουν περιορισμένη περιεκτικότητα σε άνθρακα με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο τι αναμένεται με την εφαρμογή του σχεδίου για μηδενικό άνθρακα -zero carbon- μετά το 2050. Σήμερα το υδρογόνο και η αμμωνία φαίνονται να πληρούν τις προϋποθέσεις, με πολλά ερωτηματικά στις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Επίσης τα βιοκαύσιμα, βιομεθανόλη και συνθετική μεθανόλη, είναι καύσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχοντα πλοία και μηχανές αλλά με μεγιστοποιημένες μετατροπές από τους κατασκευαστές», επισημαίνει το έμπειρο στέλεχος της διεθνούς κρουαζιέρας και στη συνέχεια αναφέρεται στο ποιες είναι οι πιο ασφαλείς πηγές ενέργειας:
«Ολες οι ανωτέρω εναλλακτικές λύσεις θα συνεχίσουν να μελετώνται και να δοκιμάζονται για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα και σε μηχανές με διάφορες ιπποδυνάμεις. Οι πλέον ιδανικές πηγές ενέργειας και απόλυτα ασφαλείς προς την πράσινη εφαρμογή και πλήρη στήριξη στο περιβάλλον και κλιματική ωφέλεια είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια-solar power, καθώς και οι μπαταρίες, αλλά για σχετικά περιορισμένες ιπποδυνάμεις ενώ πάντα χρειάζονται εφεδρικές παροχές ενέργειας.
Νέες υβριδικές κατασκευές πλοίων έχουν ήδη λάβει χώρα με χρήση εναλλακτικών καυσίμων, συνήθως dual fuels -δυνατότητα καύσης εναλλακτικά δύο τύπων καυσίμου- αλλά και συνδυαστικά με αιολικές ή ηλιακές ή και μπαταρίες για περιορισμένη ισχύ.
To LNG είναι συνήθως το πρωταρχικό καύσιμο για τα dual fuels. Τέλος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πυρηνική ενέργεια με σχετικά μικρές μονάδες και εφαρμογή μαγνητικής σύντηξης για παραγωγή φθηνής και επαρκούς ενέργειας με zero carbon» και προσθέτει:
«Η ικανότητα παραγωγής ανανεώσιμων-πράσινων καυσίμων για πλοία σε μεγάλη κλίμακα παραμένει πολύ περιορισμένη».
Ο Θεόδωρος Κόντες υπογραμμίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα απαιτηθούν ώστε ο κλάδος μας να επιτύχει το έτος 2030 τους στόχους του FIT FOR 55 της Ε.Ε. και τελικά τις φιλοδοξίες μας για το 2050».
Οι λιμενικές υποδομές
Εξετάζοντας περαιτέρω τα δεδομένα για τη σταδιακή μείωση των ρύπων, είναι άκρως επιβεβλημένο να αναφερθούμε στις λιμενικές υποδομές και πιο συγκεκριμένα στις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για τις εγκαταστάσεις συστήματος παράκτιας ενεργειακής υποστήριξης (SSE), όπου αυτές πρέπει να είναι έτοιμες από τους λιμένες. Και το 66% του παγκόσμιου στόλου θα είναι εξοπλισμένο για σύνδεση με SSE έως το 2027. Σχετικά με τα κρουαζιερόπλοια, οι απαιτήσεις παροχής παράκτιας ενέργειας από τα λιμάνια είναι μεγάλες και απαιτείται μεγάλη ισχύς λόγω των υπηρεσιών που επιβάλλεται να προσφέρει το πλοίο στους επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΕΚΦΝ, συνολικά τα λιμάνια στην Ευρώπη με εγκατάσταση ηλεκτροδότησης-cold ironing είναι 11 μέχρι σήμερα με πρόβλεψη για εγκατάσταση σε άλλους 25 λιμένες έως το 2025.
Εκτιμώμενη ισχύς κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια για παροχή cold ironing είναι από 7.000 KW έως 12.000 KW αλλά ίσως και αρκετά περισσότερο εάν πρόκειται για mega cruisers.
«Η σωστή εφαρμογή των εν λόγω παροχών ενέργειας θα πρέπει να εφαρμόζεται με πλήρη προσφορά ενέργειας από πράσινες πηγές για να είναι πλήρως εφαρμόσιμο το μέτρο της μείωσης ρύπων στην περιοχή. Αυτό βέβαια φαίνεται αρκετά δύσκολο σε αυτή τη φάση, αλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί και να μελετηθεί η ολική πράσινη ενέργεια στις πόλεις και στους λιμένες – αιολική, ηλιακή και ενέργεια από μπαταρίες», λέει ο Θεόδωρος Κόντες, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση κάνει αναφορά στα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων (EGCS) που έχουν εφαρμοστεί εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά κρουαζιερόπλοια αλλά και σε εμπορικά πλοία.
«Μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στα mega cruisers έχουν τοποθετηθεί ανάλογα συστήματα σε πλέον του 79% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Επίσης, το 88% των νέων κρουαζιεροπλοίων που δεν χρησιμοποιούν LNG συνεχίζουν να τοποθετούν τα EGCS. Φαίνεται όμως στη μελλοντική ναυπήγηση κρουαζιεροπλοίων και με την εξέλιξη των εναλλακτικών καυσίμων και βελτίωση των μηχανών, αλλά και της παροχής ενέργειας γενικότερα, ότι ο αριθμός της εφαρμογής EGCS θα μειώνεται σταδιακά, αφού τα εν λόγω συστήματα έχουν αρκετά υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και ρύπανσης που μεταφέρεται στη θάλασσα».
Διαβάστε ακόμη
Ποιες ελληνικές εταιρείες μπαίνουν στην κούρσα για το net zero
Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass- Πότε ξεκινούν οι πληρωμές, τα κριτήρια