Με την μετάβαση στην πράσινη εποχή μέσω της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, ο πονοκέφαλος της ναυτιλιακής βιομηχανίας γίνεται ολοένα και πιο έντονος για το ποιο καύσιμο είναι το κατάλληλο για την πρόωση των πλοίων ώστε να μειωθούν και στη συνέχεια να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι γκρίζες ζώνες και η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και διεθνών ναυτιλιακών φορέων για τον τρόπο μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων αλλά και πυρετωδών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε διεθνή fora και στα γραφεία των ναυτιλιακών Οργανισμών.
Η χρήση LNG, αμμωνίας, μεθανόλης, υδρογόνου κ.α είναι στην πρώτη γραμμή και ήδη ναυπηγούνται πλοία με δυνατότητα χρήσης δύο ειδών καυσίμων είτε το ένα είτε το άλλο. Στις συζητήσεις που γίνονται οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το υδρογόνο είναι το πιο κατάλληλο καύσιμο. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να βρεθεί τρόπος να μειωθεί ο όγκος του όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μπορεί να μεταφερθεί. Όμως αυτό που όλοι συζητούν και συμφωνούν είναι ότι το καλύτερο εναλλακτικό καύσιμο, και το πιο καθαρό είναι η πυρηνική ενέργεια.
Το θέμα είναι ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «ενοχοποιημένη». Κινήσεις όμως γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό η TerraPower εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 830 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας μέσω προώθηση του αντιδραστήρα Natrium, του προγράμματος ισοτόπων TerraPower και του αντιδραστήρα ταχείας λειτουργίας με λιωμένο χλωρίδιο. Μεταξύ των εταιρειών που δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας είναι η Korea Shipbuilding and Offshore Engineering, η οποία είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου του ομίλου Hyundai Heavy Industries Group.
Η TerraPower είναι μια εταιρεία πυρηνικής καινοτομίας με έδρα τις ΗΠΑ. Τα 830 εκατ. δολάρια είναι τα περισσότερα που έχουν συγκεντρωθεί μεταξύ προηγμένων πυρηνικών εταιρειών μέχρι σήμερα.
Εκτός από την Korea Shipbuilding and Offshore Engineering (KSOE), η Arcelor Mittal, η κορυφαία εταιρεία χάλυβα στον κόσμο, προσχώρησε επίσης ως επενδυτής.
“Η KSOE παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό την κατάσταση ανάπτυξης των τεχνολογιών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) για τις διάφορες εφαρμογές τους και την ικανότητα απαλλαγής από τον άνθρακα”, λέει ο Σαμ H. Κα, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KSOE. ‘Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επενδύσουμε στην TerraPower και να συμβάλουμε στην παγκόσμια μετάβαση στο καθαρό μηδενικό ισοζύγιο. Η KSOE, μαζί με άλλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Hyundai Heavy Industries Group, θα αναζητά συνεχώς ευκαιρίες που θα μπορούσαν να απανθρακώσουν τη βιομηχανία μας και να υποστηρίξουν επίσης την παγκόσμια μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο’.
Η ArcelorMittal έχει τον ίδιο στόχο με τις επενδύσεις της για τη δική της βιομηχανία. Η εταιρεία επιδιώκει να επενδύσει σε καινοτομίες “που έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν τη μετάβαση του κόσμου στο καθαρό μηδέν και να υποστηρίξουν την απαλλαγή της βιομηχανίας μας από τον άνθρακα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την πρόσβαση σε άφθονη παροχή καθαρών ενεργειακών λύσεων”.
Όπως λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower, Κρις Λεβεσκέ “η TerraPower προωθεί πυρηνικές τεχνολογίες που θα βοηθήσουν τη χώρα μας και τον κόσμο κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής ενεργειακής μετάβασης. Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι με το έργο μας που φέρνει νέες επιλογές θεραπείας του καρκίνου στην αγορά μέσω της ανάπτυξης ιατρικών ισοτόπων. Εδώ και καιρό έχουμε εμπροσθοβαρείς και αφοσιωμένους επενδυτές και το εκτεταμένο ενδιαφέρον που εκδηλώσαμε φέτος για εταιρείες που εντάχθηκαν στην επενδυτική μας βάση αποκαλύπτει τις εμπορικές δυνατότητες του τεχνολογικού χαρτοφυλακίου της TerraPower”.
Οι τεχνολογίες της Tera Power, όπως οι αντιδραστήρες υψηλής ταχύτητας με ψύξη νατρίου και οι αντιδραστήρες τηγμένου άλατος, όχι μόνο δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο ατυχημάτων, όπως διαρροές και εκρήξεις, σε σύγκριση με τους πυρηνικούς σταθμούς μεγάλης κλίμακας. Ένας αντιδραστήρας ταχείας σχάσης με ψύξη νατρίου ή νατρίου (SFR) χρησιμοποιεί νάτριο ως ψυκτικό μέσο και πυρηνική σχάση με γρήγορα νετρόνια. Ένας αντιδραστήρας τήγματος άλατος (MSR) ή γρήγορος αντιδραστήρας χλωριούχου τήγματος χρησιμοποιεί χλωριούχο τήγμα ως ψυκτικό μέσο και καύσιμο.
Διαβάστε ακόμα
Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»
Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin
Όλα στο σφυρί: από βίλες και ξενοδοχεία μέχρι πλοία, μετοχές και… εξοπλισμός κομμωτηρίου