Την Ελλάδα επισκέφθηκε από το μακρινό Παλάου ο πρόεδρός του, Σουρέιντζελ Γουίπς. Μια νησιωτική χώρα η οποία συχνά περιγράφεται από τους ταξιδιώτες ως «το κόσμημα του δυτικού Ειρηνικού». Γοητεύει με την παρθένα φυσική ομορφιά και τον ζωντανό πολιτισμό της. Η σημαία της, με το λαμπερό μπλε και τη χρυσή πανσέληνο, συμβολίζει τη βαθιά της σύνδεση με τον ωκεανό, που συντηρεί τους κατοίκους εδώ και αιώνες.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι η αγάπη του λαού του Παλάου για την Ελλάδα. Αγάπη που αντικατοπτρίζεται ακόμα και στην αρχιτεκτονική του Καπιτωλίου, όπου κυριαρχούν οι αρχαίες ελληνικές κολόνες ως συμβολική γέφυρα μεταξύ των δύο μακρινών χωρών. Πέρα όμως από τον σεβασμό που τρέφει ο λαός του Παλάου για την Ελλάδα και τη συμβολή της στους σύγχρονους πολιτισμούς, υπάρχει και η ναυτιλιακή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, που ισχυροποιήθηκε όταν το 2017 το νηολόγιο άνοιξε γραφείο στον Πειραιά με διευθύνοντα σύμβουλο τον Πάνο Κιρνίδη.
«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους Ελληνες εφοπλιστές για τη σταθερή υποστήριξή τους στο Διεθνές Μητρώο Πλοίων Παλάου (PISR). Η σχέση μεταξύ του νηολογίου μας και της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητα σημαντική, δεδομένης της αξιοσέβαστης θέσης της Ελλάδας ως του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη στον κόσμο. Η παρουσία μας στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε αποτελεσματική και ευέλικτη υποστήριξη στους πελάτες μας στην Ελλάδα και πέραν αυτής», είναι το σχόλιο του προέδρου προτού περάσουμε στη συνέντευξη.
– Κύριε πρόεδρε, το Παλάου έχει μακροχρόνια και σταθερή περιβαλλοντική φιλοσοφία. Θα θέλατε να αναλύσετε την έντονα ανεπτυγμένη οικολογική σας συνείδηση;
Σίγουρα, η δέσμευση του Παλάου για περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό μας ήθος. Εχουμε δομήσει το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης γύρω από τέσσερις πυλώνες: άνθρωποι – ευημερία – πλανήτης – εταιρικές σχέσεις. Στον πυλώνα «άνθρωποι» στοχεύουμε οι πολίτες μας να ζουν ευτυχισμένη, υγιή και στοχευμένη ζωή. Περιτριγυρισμένο από παρθένα νερά και πλούσιο πράσινο, το Παλάου είναι ένα νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού, του οποίου οι πρακτικές διατήρησης των ωκεανών επεκτείνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η χώρα μας έχει σημαία μπλε χρώματος, η οποία συμβολίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό που περιβάλλει τα νησιά και ο κίτρινος κύκλος μοιάζει με την πανσέληνο, η οποία αποτελεί σημαντική περίοδο για τους κατοίκους των νησιών.
Η Δημοκρατία του Παλάου έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διατήρηση του ωκεανού και του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παλάου έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε επίσημα τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα τον Ιανουάριο του 2024 – το πρώτο έγγραφο επικύρωσης για τη Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας που έχει κατατεθεί. Επίσης, η παράδοση του Bul είναι ένα μορατόριουμ που κηρύσσεται από τους παραδοσιακούς ηγέτες του Παλάου και θέτει άμεσο τέλος στην υπερκατανάλωση ή στην καταστροφή ενός είδους, ενός τόπου ή ενός πράγματος.
Το Παλάου είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενσωμάτωσε την προστασία του περιβάλλοντος στους μεταναστευτικούς της νόμους. Οι επισκέπτες του νησιού υποχρεούνται να υπογράψουν κατά την άφιξή τους τη δέσμευση του Παλάου, η οποία ευαισθητοποιεί τους τουρίστες σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν για να συμβάλουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του Παλάου για τις μελλοντικές γενιές.
– Το 80% της θαλάσσιας περιοχής του Παλάου, δηλαδή 600.000 τετραγωνικά μέτρα ωκεανού, προστατεύεται. Πώς το πετύχατε αυτό και πώς καταφέρνετε να διατηρήσετε αυτό το καθεστώς;
Είμαστε υπερήφανοι που το μικρό μας νησί αναλαμβάνει παγκόσμια πρωτοπορία όσον αφορά τις κλιματικές επιπτώσεις, προστατεύοντας τη γη, τη θάλασσα και την άγρια ζωή του. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης του έθνους μας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Το έθνος μας ακολούθησε με τη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Καταφυγίου του Παλάου (PNMS) το 2015. Το εν λόγω καταφύγιο, που καλύπτει το 80% των εθνικών μας υδάτων, απαγορεύει όλες τις εξορυκτικές δραστηριότητες, όπως η αλιεία και η εξόρυξη, εντός των ορίων του, με έκταση άνω των 590.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
– Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του πλανήτη που βρίσκεται εν μέσω κλιματικής κρίσης;
Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά η αισιοδοξία από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει την κλιματική κρίση. Χρειάζεται δράση.
– Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν;
Εχουμε ενωθεί με άλλα έθνη ζητώντας μια συνθήκη μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για μια παγκόσμια προσπάθεια προώθησης της διεθνούς συνεργασίας για την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους, τον τερματισμό της επέκτασης του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη δίκαιη σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης παραγωγής, σύμφωνα με όσα δείχνει η επιστήμη ότι απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ενώ η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε έναν κρίσιμο παγκόσμιο κλιματικό στόχο, πολλές κυβερνήσεις – συμπεριλαμβανομένων των αυτοαποκαλούμενων ηγετών του κλίματος – συνέχισαν να εγκρίνουν νέα έργα άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρόλο που η καύση των σημερινών αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων στον κόσμο θα είχε ως αποτέλεσμα επτά φορές περισσότερες εκπομπές από ό,τι είναι συμβατό με τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5oC.
– Το νηολόγιο του Παλάου μεγαλώνει συνεχώς. Δεδομένης της ευαισθησίας σας για το περιβάλλον, ποια είναι η θέση σας για μια πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία;
Υποστηρίζω ιδιαίτερα τη διευκόλυνση της μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία, ιδίως για τα πλοία που υπάγονται στο νηολόγιό μας. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τη ναυτιλιακή ανάπτυξη. Γι’ αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω ορισμένες πρωτοβουλίες που προωθούνται από το PISR, ακολουθώντας τη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα.
Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών του PISR βρίσκεται το σχέδιο «The Green Fee», μια σαφής απόδειξη της αφοσίωσης του μητρώου στην περιβαλλοντική διαχείριση.
Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το PISR συνεισφέρει οικονομικά στο θαλάσσιο καταφύγιο του Παλάου με κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται. Επιπλέον, το PISR έχει εισαγάγει καινοτόμες υπηρεσίες, όπως το PISR Blue Certificate, το οποίο αναγνωρίζει τους περιβαλλοντικά υπεύθυνους πλοιοκτήτες. Το πιστοποιητικό αυτό δεν υποδηλώνει μόνο την τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών, αλλά αναγνωρίζει επίσης τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας, προωθώντας μια κουλτούρα βιωσιμότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επιπλέον, το Blue Discount Scheme παρέχει επίσης κίνητρα για την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, ενθαρρύνοντας τη συνεχή πρόοδο προς μια πιο πράσινη ναυτιλιακή βιομηχανία.
– Θα ήθελα να μας αναφέρετε τα πλεονεκτήματα του νηολογίου του Παλάου.
Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων Παλάου προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα που πραγματικά μας κάνουν να ξεχωρίζουμε στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Πρώτον, είναι η συνεργασία μας μεταξύ του Παλάου και του νηολογίου, η οποία είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν πρόκειται απλώς για επιχειρηματική συνεργασία, αλλά για μια πραγματική συμμαχία που εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στους κοινούς στόχους. Αυτή η συνεργασία εμπλουτίζει τις δραστηριότητές μας με πολιτισμική γνώση και βαθιά κατανόηση των αξιών του Παλάου, διασφαλίζοντας ότι παραμένουμε πιστοί στις ρίζες μας ενώ παράλληλα αγκαλιάζουμε την καινοτομία και την πρόοδο.
Μιλώντας για καινοτομία, αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα της PISR. Ξεπερνάμε συνεχώς τα όρια, αξιοποιώντας την τεχνολογία αιχμής για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η δέσμευση του νηολογίου στην ψηφιακή πρόοδο είναι εμφανής σε πρωτοβουλίες όπως η πλατφόρμα ePISR, η οποία συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση των εγγεγραμμένων πλοίων και παρέχει τεράστιες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές.
Το Διεθνές Μητρώο Πλοίων του Παλάου συνεχίζει την παγκόσμια επέκτασή του, τόσο όσον αφορά την εγγεγραμμένη χωρητικότητα όσο και την κάλυψη του δικτύου. Με 63 αναπληρωτές νηογνώμονες και περισσότερους από 150 επιθεωρητές παγκοσμίως, προσφέρουμε υπηρεσίες νηολόγησης όλο το 24ωρο στους ενδιαφερόμενους φορείς της ναυτιλίας.
– Ποια είναι η σχέση του νηολογίου με την ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο;
Η σχέση μεταξύ του νηολογίου μας και της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητα σημαντική, δεδομένης της αξιοσέβαστης θέσης της Ελλάδας ως του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη στον κόσμο. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη στρατηγική απόφαση του PISR να εγκαταστήσει εδώ τις κεντρικές δραστηριότητές της, αναγνωρίζοντας τις απαράμιλλες ευκαιρίες συνεργασίας και παροχής υπηρεσιών προς το ελληνικό και περιφερειακό πελατολόγιό μας.
Η επιλογή να τοποθετήσουμε την έδρα μας στον Πειραιά το 2017 δεν ήταν αυθαίρετη. Αντιθέτως, ήταν μια συνειδητή κίνηση που απηχεί τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό τοπίο. Η απόφαση αυτή αντανακλά τη δέσμευσή μας να παρέχουμε αποτελεσματική και ευέλικτη υποστήριξη στους πελάτες μας στην Ελλάδα και πέραν αυτής. Χαίρομαι που έχουμε καλλιεργήσει μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία μέσω της ισχυρής παρουσίας μας στην Ελλάδα.
Η αφοσίωσή μας στην ικανοποίηση των πελατών μας και η σταθερή επιδίωξή μας για αριστεία μάς έχουν φέρει αναγνώριση και επαίνους στη ναυτιλιακή κοινότητα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα μας εδώ στον Πειραιά. Η αξιοσημείωτη ανάπτυξη και τα θετικά σχόλια από την τοπική ναυτιλιακή κοινότητα επιβεβαιώνουν τη θέση μας ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο θαλάσσιο εμπόριο.
– Η αγάπη του λαού του Παλάου για την Ελλάδα αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική του Καπιτωλίου. Πώς προκύπτει αυτή η σύνδεση με ένα κράτος που βρίσκεται πολύ μακριά από εσάς;
Πράγματι, η αρχιτεκτονική στο Καπιτώλιο του Παλάου είναι μια απόδειξη του θαυμασμού και του σεβασμού που τρέφει ο λαός του Παλάου για την Ελλάδα και τη συμβολή της στους σύγχρονους πολιτισμούς. Οι στήλες του Καπιτωλίου μας λειτουργούν ως συμβολική γέφυρα μεταξύ των δύο μακρινών χωρών μας, απηχώντας τις διαχρονικές αξίες και αρχές που υπερβαίνουν τα γεωγραφικά σύνορα.
Παρά τη φυσική απόσταση που χωρίζει τα έθνη μας, τα ιδεώδη της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης, που προέρχονται από την Ελλάδα, έχουν μεγάλη απήχηση στον λαό του Παλάου. Αυτή είναι μια σύνδεση που, όπως είπατε, μπορεί να εκπλήξει πολλούς στην Ελλάδα.
Μέσα από το αρχιτεκτονικό αφιέρωμα στο Καπιτώλιό μας, στέλνουμε ένα μήνυμα θαυμασμού, ευγνωμοσύνης και αλληλεγγύης στον λαό της Ελλάδας. Λειτουργεί ως υπενθύμιση της διαρκούς επίδρασης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας στις κοινωνίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.
Σηματοδοτεί την κοινή μας ανθρωπιά και τις οικουμενικές αξίες που μας ενώνουν ως μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας. Μιλάει για τη δύναμη του πολιτισμού να ξεπερνά τα σύνορα και να ενώνει τους ανθρώπους για να εκτιμήσουν την κοινή μας κληρονομιά.
Διαβάστε ακόμη
Πάνω από 9 δισ. ευρώ τα ενεργειακά deals σε ένα 12μηνο
Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)
O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ