search icon

Ναυτιλία

Στυλιανίδης: Συνεργασία ΕΕ – Μ. Βρετανίας και Αφρικής για τη ναυτιλία

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπ. Ναυτιλίας στο Λονδίνο, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του IMO

H εταιρική σχέση με την Αφρική σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και την ανάπτυξη των Αφρικανικών χωρών καθώς και η σημασία της συνεργασίας ΕΕ και ΗΒ, ήταν το θέμα της ομιλίας του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη στο 7ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Οκτωβρίου στο Λονδίνο και διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Λονδίνο, ο κ. Στυλιανίδης είχε, επίσης, διμερή συνάντηση με την Υπουργό Αεροπορίας, Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου Baroness Vere of Norbiton. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του IMO. Συμφωνήθηκε, επίσης, να εξεταστούν τρόποι επέκτασης και εμβάθυνσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της ναυτιλίας και ιδιαίτερα στον τομέα της προώθησης της «πράσινης» ναυτιλίας.

Ο κ. Στυλιανίδης, στην ομιλία του στο 7ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο εστίασε στην περίπτωση της Αφρικής και στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση «της πρόκλησης του αιώνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά καθώς και στο ρόλο της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι καινοτόμες πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της Αφρικής και να αντιμετωπίσουν, ταυτόχρονα, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης διασφαλίζοντας έτσι και την ισορροπία του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε ότι μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Αφρικής, η οποία θα περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το κλειδί για ένα αποτέλεσμα θετικού αθροίσματος («win-win»), που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη καθώς και τα ζητήματα της μετανάστευσης και θα ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αφρικανικής ηπείρου. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι, η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος Ευρωπαίος εταίρος ικανός να συμβάλει αποτελεσματικά σε μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη:

Κεντρικοί τραπεζίτες: «Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά λόγω των πληθωριστικών κινδύνων»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει την ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)

Στρατηγική επένδυση της KKR στην ελληνικών συμφερόντων Catalio Capital Management

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version