search icon

Ναυτιλία

Στυλιανίδης: Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ενίσχυση και βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης

Άσκηση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, έχοντας ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία

Στη διεθνή διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης, η οποία φιλοξενείται στη Ζάκυνθο έδωσε το «παρών» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος υποδέχτηκε στελέχη της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας, EFCA, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, UNHCR, και εκπροσώπους από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την πατρίδα μου την Κύπρο, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Τουρκία. Και φυσικά εκπρόσωποι από τα ελληνικά μας Υπουργεία, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Αποστολών, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Διεξάγεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στις 24-25 Οκτωβρίου 2023 στη Ζάκυνθο, και έχει διοργανωθεί το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Frontex.

«Η παρουσία σήμερα εδώ στη Ζάκυνθο τόσων πολλών εκπροσώπων από τόσα πολλά κράτη, θεσμικά όργανα και οργανισμούς αποτελεί σαφή και απτή απόδειξη της σημασίας αυτής της διήμερης άσκησης. η ποικιλόμορφη και διεθνής εκπροσώπηση στη σημερινή ημερίδα και άσκηση υπογραμμίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας σε παγκόσμια κλίμακα» είπε ο υπουργός:

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων κοντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Γάζα, στο Ισραήλ. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας δίνει η διημερίδα όχι μόνο για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, αλλά και για να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς συνεργασίας. Αυτό είναι τόσο σημαντικό. Έλληνες, Ιταλοί, Τούρκοι, Γάλλοι, όλοι, πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον την κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μόνο μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Αυτή είναι η κοινή μας αποστολή.»

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός “επιβεβαιώνεται και η ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησής μας, της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και, φυσικά, του επιχειρησιακού μας βραχίονα, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τη διάσωση ζωών. Αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Και αυτό είναι, για εμάς, αδιαπραγμάτευτο. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ενίσχυση και βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Παρακολούθησα την εξαιρετική παρουσίαση του προηγούμενου ομιλητή και εντυπωσιάστηκα από τη δομή της παρουσίασης και από τα βαθιά νοήματα αυτής της παρουσίασης”.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αφοσίωση της κυβέρνησης για την ενίσχυση και βελτίωση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

«Όχι μόνο στις ακτές μας, στις ελληνικές ακτές μας, σε όλα τα νησιά μας και στις ηπειρωτικές ακτές μας, αλλά και σε όλα τα διεθνή σύνορα. Και επικεντρωνόμαστε σε αυτό, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας.

Εδώ, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν το πρώτο που ανέλαβε μια παρόμοια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Frontex το 2017. Έτσι, εμπλακήκαμε από την αρχή στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απαιτητικών προκλήσεων και ήμασταν στην πρώτη γραμμή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή το 2017».

Ο σκοπός του workshop εργαστηρίου είναι, πρώτον, η ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Το πρόγραμμα

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε διαλέξεις και παρουσιάσεις γενικού περιεχομένου επί θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης από στελέχη του Οργανισμού, στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚT., μέλη πληρωμάτων των συμμετεχόντων κοινοτικών μέσων, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας και εθελοντικών οργανισμών καθώς και στελέχη αλλοδαπών ακτοφυλακών.

Σήμερα θα διεξαχθεί άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορά τη διαχείριση ενός περιστατικού έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ.

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει τη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, έχοντας ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Για τους σκοπούς της εξομοίωσης θα χρησιμοποιηθεί ένα τουριστικό πλοίο με επιβαίνοντες τοπικούς εθελοντές.

Αντίστοιχα, για τη διάσωσή τους θα χρησιμοποιηθούν ένα ΠΑΘ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., που θα βρίσκεται στην περιοχή επιτελώντας τον ρόλο του ΕΚΣΕΔ, καθώς και ένα σκάφος της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ένα επιπρόσθετο παράκτιο περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πορτογαλικό περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που θα μετασταθμεύσουν στο νησί για αυτόν τον λόγο.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που θα περισυλλέξει ανθρώπους από τη θάλασσα, καθώς και εθελοντικό μέσο και προσωπικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Καταιγίδα» με 1.680 σφυριά να χτυπούν για βίλες, βιομηχανίες και ξενοδοχεία (pics)

Kathrine Farris (Vital Energy Investments): Πώς η Ελλάδα μπορεί να παράγει πράσινη ενέργεια από τα απόβλητα

Intercargo – Πλοιοκτήτες φορτηγών πλοίων: Τα συμβατικά καύσιμα θα τα χρησιμοποιεί η ναυτιλία για ακόμα 20 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version