search icon

Ναυτιλία

Στη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων (IACS) εντάχθηκε ο τουρκικός νηογνώμονας

Απούσα η Ελλάδα με την ισχυρότερη ναυτιλία στον κόσμο

Μπορεί η ελληνόκτητη ναυτιλία να είναι παγκόσμια δύναμη όμως ο ελληνικός νηογνώμονας δεν περιλαμβάνεται στη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων σε αντίθεση με τον τουρκικό, ο οποίος έγινε το 12o μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου της IACS, αλλά θα πληροί τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και θα έχει ίσα δικαιώματα συμμετοχής σε όλες τις ομάδες εργασίας της IACS.

Η ιδιότητα μέλους της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (International Association of Classification Societies – IACS) εξαρτάται αποκλειστικά από την εκπλήρωση μιας σειράς ποιοτικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με το χρυσό πρότυπο του κλάδου, το Σύστημα Πιστοποίησης Συστημάτων Ποιότητας (QSCS).

Η τήρηση αυτού του προτύπου απαιτεί ανεξάρτητη, εξωτερική διαπίστευση, κάθετους συμβατικούς ελέγχους ενός αριθμού πλοίων τόσο εν υπηρεσία όσο και υπό κατασκευή, καθώς και ελέγχους στα κεντρικά γραφεία και στις τοποθεσίες επιθεώρησης. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να αποδείξουν συμμόρφωση με τις λειτουργικές απαιτήσεις των προτύπων κατασκευής πλοίων του ΙΜΟ με βάση τους στόχους για τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και τα δεξαμενόπλοια πετρελαίου, καθώς και με μια σειρά άλλων κριτηρίων που σχετίζονται με την ικανότητά τους να παρέχουν υπηρεσίες ταξινόμησης και κανονιστικές υπηρεσίες και να υποστηρίζουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του IACS.

Αυτή η διεξοδική διαδικασία εξέτασης της υποβολής αιτήσεων παρέχει στην IACS τη διαβεβαίωση ότι ολόκληρος ο στόλος της Türk Loydu συμμορφώνεται πλήρως με όλα τα ψηφίσματα της IACS, με εξαίρεση ορισμένα πλοία που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στον ιστότοπο της Türk Loydu.

Σύμφωνα με τα κριτήρια συμμετοχής του IACS, τα πλοία αυτά είτε θα συμμορφωθούν πλήρως εντός 3 ετών είτε θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν από την Türk Loydu μετά την περίοδο αυτή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το καθεστώς της Türk Loydu θα είναι αυτό του μέλους χωρίς δικαίωμα ψήφου της IACS, αλλά θα πληροί τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και θα έχει ίσα δικαιώματα συμμετοχής σε όλες τις ομάδες εργασίας της IACS.

Η επίτευξη της Türk Loydu να πληροί τα επίπεδα επιδόσεων που απαιτούνται από τα μέλη του IACS σηματοδοτεί μια περαιτέρω βελτίωση της ναυτικής ασφάλειας, καθώς τα πλοία της θα τεθούν υπό την εποπτεία του αυστηρού καθεστώτος QSCS του IACS.

Ο πρόεδρος της IACS, Nick Brown, καλωσόρισε την Türk Loydu λέγοντας: “Με ικανοποίηση βλέπω ότι η μακροχρόνια δέσμευση της Türk Loydu για την επίτευξη των προτύπων που απαιτούνται από τα μέλη της IACS της επέτρεψε να ενταχθεί στην Ένωση. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με το νέο μας μέλος, καθώς θα αντιμετωπίζουμε, συλλογικά, τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία που μεταβαίνει σε νέα καύσιμα, τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές”.

Ο Robert Ashdown, Γενικός Γραμματέας της IACS, δήλωσε: “Συγχαίρω την Türk Loydu για το επίτευγμά της να γίνει μέλος της IACS και ευχαριστώ τη διοίκηση και το προσωπικό της για την άριστη συνεργασία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της εντατικής διαδικασίας υποβολής αίτησης. Η επιτυχία της Türk Loydu αποδεικνύει ότι τα απαιτητικά αλλά εφικτά κριτήρια ένταξης στην IACS αποτελούν καταλύτη για τη βελτίωση της ποιότητας των εταιρειών κλάσης και τη συνακόλουθη ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας”.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys

Νορβηγία: Σημαντικό βήμα προς την πράσινη υδατοκαλλιέργεια (pic)

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ στην κεντρική Εύβοια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version