Αισθητή πτώση κατέγραψε η αγορά αγοραπωλησιών δεξαμενόπλοιων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τις συνολικές συναλλαγές να μειώνονται σε 97 πλοία έναντι 126 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως επισημαίνουν αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers, η κάμψη αυτή αντανακλά πιθανώς ευρύτερη επιφυλακτικότητα της αγοράς λόγω κανονιστικών αλλαγών και γεωοικονομικών εξελίξεων.

Η κατηγορία MR2 παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις συναλλαγές να υποχωρούν από 36 σε μόλις 15 πλοία. Παρά τη γενικότερη υποχώρηση, κάποιες κατηγορίες δεξαμενόπλοιων κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα.

Οι συναλλαγές στα Aframax/LR2 αυξήθηκαν ελαφρώς από 23 σε 27 πλοία, ενώ στη Suezmax υπήρξε διπλασιασμός των αγοραπωλησιών (από 6 σε 12 πλοία), χωρίς ωστόσο να υποδηλώνεται κάποια σταθερή τάση, καθώς τέσσερα από τα 12 πλοία αποκτήθηκαν από τον ίδιο αγοραστή. Αντίθετα, στην κατηγορία VLCC/ULCC καταγράφηκε πτώση από 18 σε 12 πλοία, ένδειξη μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας για τα πλέον σύνθετα και μεγάλης επιχειρησιακής κλίμακας πλοία.

Στο σκέλος της αγοραστικής δραστηριότητας βάσει εθνικότητας, η Κίνα –παραδοσιακά κυρίαρχος αγοραστής– περιόρισε σημαντικά τη συμμετοχή της, από 23 σε μόλις 12 πλοία. Ακόμη πιο έντονη ήταν η πτώση της Νότιας Κορέας, από 13 σε 1 πλοίο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατήρησε έντονη δραστηριότητα με 11 αγορές (έναντι 16 πέρυσι), εδραιώνοντας τη θέση της ως σημαντικός παίκτης. Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία κινήθηκαν με μικρές αποκλίσεις, ενώ χώρες όπως η Ινδία, η Νορβηγία και το Βιετνάμ επανεμφανίστηκαν με περιορισμένες κινήσεις. Συνολικά, η αγορά εμφανίζεται πιο κατακερματισμένη και αδιαφανής, με αυξανόμενο ποσοστό συναλλαγών να προέρχεται από μη παραδοσιακούς ή μη δημοσιοποιημένους αγοραστές.

Από την πλευρά των πωλητών, η Ελλάδα διατήρησε την πρωτοκαθεδρία με 23 πωλήσεις (έναντι 26), ενώ οι Ιάπωνες πωλητές αύξησαν τη συμμετοχή τους από 3 σε 6 πλοία, ένδειξη πιθανής αναθεώρησης στρατηγικών διαχείρισης στόλου. Αντιθέτως, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ περιόρισαν αισθητά τις πωλήσεις τους.

Ανά ηλικιακή κατηγορία πλοίων, η πτώση ήταν διάχυτη. Οι πιο έντονες μειώσεις καταγράφηκαν στα πλοία ηλικίας 6–10 ετών (από 21 σε 8) και 11–15 ετών (από 35 σε 18), γεγονός που καταδεικνύει μειωμένο ενδιαφέρον για σχετικά νεότερο second-hand τονάζ. Μείωση πάνω από 50% σημειώθηκε και στα πλοία 0–5 ετών. Αντιθέτως, η κατηγορία 16–20 ετών παρέμεινε σταθερή στις 47 μονάδες, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση σημειώθηκε στα πλοία άνω των 21 ετών (από 10 σε 18), αποτυπώνοντας μια συνεχιζόμενη ζήτηση για μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά λειτουργικά βιώσιμα σκάφη.

Όσον αφορά τη χώρα ναυπήγησης, η Νότια Κορέα διατήρησε την πρωτοκαθεδρία, αν και με σημαντική πτώση στις πωλήσεις πλοίων (από 71 σε 47). Παρόμοια εικόνα και για τα πλοία κινεζικής ναυπήγησης, με τις συναλλαγές να μειώνονται από 31 σε 19. Η υποχώρηση αυτή ενδέχεται να συνδέεται με την πρόταση του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) για επιβολή «τέλους λιμενικής προσέγγισης» σε κινεζικά πλοία, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την εμπορική τους ελκυστικότητα σε ναυτιλιακές που δραστηριοποιούνται συχνά σε αμερικανικά λιμάνια. Αντίθετα, οι συναλλαγές πλοίων ιαπωνικής ναυπήγησης αυξήθηκαν από 18 σε 25.

Συμπερασματικά, το πρώτο τρίμηνο του 2025 χαρακτηρίζεται από στρατηγική επιφυλακτικότητα και αναδιάταξη δυνάμεων στη δευτερογενή αγορά δεξαμενόπλοιων, με φόντο τις γεωπολιτικές και κανονιστικές εξελίξεις που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και τη συμπεριφορά των βασικών παικτών.

Διαβάστε ακόμη:

Φοροέκπτωση έως 3.200 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025 συζητούν ΠΟΜΙΔΑ – ΥΠΕΘΟ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών σε φάρμακα και ημιαγωγούς και αναγγέλλουν δασμούς 21% στις τομάτες από το Μεξικό

Τράπεζα Πειραιώς: Πολιτική υψηλών αποδόσεων για πελάτες, μετόχους και εργαζόμενους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα