Aξιοσημείωτη αύξηση του μηνιαίου όγκου των ρωσικών αποστολών σιτηρών κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Όπως επισημαίνει η Μαρία Μπερτζελέτου αναλύτρια της SIGNAL «μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι αποστολές είχαν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αίγυπτος αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προορισμός για τα ρωσικά σιτηρά, αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών αποστολών φέτος. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς η Τουρκία κατείχε την πρώτη θέση πέρυσι με μερίδιο 15%.

Όπως εξηγεί «η μετατόπιση στις προτιμήσεις των προορισμών υπογραμμίζει τη μεταβαλλόμενη δυναμική της αγοράς και μπορεί να αντανακλά τις εξελισσόμενες εμπορικές σχέσεις ή τα πρότυπα ζήτησης. Στην προηγούμενη εβδομαδιαία παρακολούθηση της αγοράς μας, εξετάσαμε προσεκτικά την αύξηση των μηνιαίων αποστολών σιτηρών της Ουκρανίας φέτος, αναδεικνύοντας την Ισπανία και την Κίνα ως τους κορυφαίους προορισμούς.

Σύμφωνα με την Μαρία Μπερτζελέτου:

1)  η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου συνέχισε να αντικατοπτρίζει την τάση εξασθένησης των ναύλων Capesize από τη Βραζιλία προς τη Βόρεια Κίνα. Η πτώση αυτή συνοδεύτηκε από αύξηση του αριθμού των πλοίων χωρίς φορτίο, που ξεπέρασε τον ετήσιο μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει ένα πιθανό σενάριο υπερπροσφοράς στο εγγύς μέλλον.

2) Στον τομέα των σιτηρών, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν μια ισχυρή ανοδική τάση στον μηνιαίο όγκο των ρωσικών αποστολών σιτηρών, αρχής γενομένης από το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι αποστολές είχαν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Η Αίγυπτος αναδείχθηκε ως ο κύριος προορισμός για τις εν λόγω αποστολές, καταλαμβάνοντας μερίδιο 20% του συνολικού όγκου. Η αύξηση αυτή αναδεικνύει τη δυναμική φύση της αγοράς σιτηρών και την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε αυτήν.

3) Στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, κατά το άνοιγμα της εβδομάδας, οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν κάτω από τα 100 δολάρια ανά τόνο, καθώς μια σημαντική συνεδρίαση πολιτικής στην Κίνα δεν κατάφερε να δώσει σημαντικά οικονομικά κίνητρα, ενώ τα επίπεδα προσφοράς παρέμειναν ισχυρά. Το υλικό παραγωγής χάλυβα υποχώρησε έως και 3,5%, φτάνοντας τα 99,85 δολάρια ανά τόνο στη Σιγκαπούρη, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να βρίσκονται σε τροχιά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών.

4) Το αποτέλεσμα της τρίτης Ολομέλειας, μιας συνόδου των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, απογοήτευσε τους επενδυτές. Η συνάντηση παρήγαγε λίγα μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης μετάλλων ή την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης ακινήτων, συμβάλλοντας στην καθοδική πίεση στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος. Αυτή η έλλειψη αποφασιστικής δράσης από τους Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επέτεινε τις ανησυχίες σχετικά με τη δύναμη της ζήτησης στη μεγαλύτερη παραγωγό χάλυβα στον κόσμο, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της αγοράς στις αλλαγές της κινεζικής οικονομικής πολιτικής.

5) Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η αγορά ναύλων χύδην ξηρού φορτίου σημείωσε συνεχή μείωση για τα δρομολόγια από το Ακρωτήριο της Βραζιλίας προς τη Βόρεια Κίνα, ενώ οι ναύλοι Panamax για τα ηπειρωτικά δρομολόγια στην Άπω Ανατολή παρέμειναν ισχυροί. Εν τω μεταξύ, τα μικρότερα τμήματα μεγέθους πλοίων επέδειξαν ανθεκτικότητα, υποδηλώνοντας σταθερές προοπτικές κατά τον τελευταίο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Διμέτωπος αγώνας με παρατάσεις και νέο Μεσοπρόθεσμο

Eni: Στα €1,52 δισ. τα κέρδη β΄ τριμήνου – Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις

Amazon: Κατηγορείται για μεγάλη φοροαπάτη στην Ιταλία – Της κατέσχεσαν 121 εκατομμύρια ευρώ (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ