© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του παραδοσιακού λιμενικού κλάδου με καινοτόμες ιδέες και η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης μέσα από τον ψηφιακό, έξυπνο και πράσινο μετασχηματισμό αποτελεί σημαντική μελλοντική κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς επικεντρώνεται στην πράσινη, ψηφιακή και έξυπνη ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών CO2, αναπτύσσει ένα υγιές, φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας και εφαρμόζει ψηφιακές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών και βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης των λιμενικών λειτουργιών, συμβάλλοντας στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.
Ενας πράσινος κόμβος χαμηλών εκπομπών και φιλικός προς το περιβάλλον. Στο λιμάνι εφαρμόζονται πολιτικές και μηχανισμοί που συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. Με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ποιοτικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης, βασισμένου σε διεθνή πρότυπα, ο ΟΛΠ λαμβάνει ενεργά μέτρα για την πρόληψη και ελάττωση του αντικτύπου στο περιβάλλον μέσα από αυστηρό έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σχεδιασμό έργων ηλεκτροδότησης από ξηρά και ανεφοδιασμό με LNG.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των εκπομπών επεκτείνονται σε όλες τις λειτουργίες των προβλητών. Με στόχο τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την επίλυση πιθανών ενεργειακών κινδύνων, ο ΟΛΠ διενεργεί ετήσια ανασκόπηση παρακολουθώντας πού καταναλώνεται πόση ενέργεια και αξιολογώντας τα αποτελέσματα των μέτρων εξοικονόμησης, βελτιώνοντας συνεχώς την ενεργειακή απόδοση. Σε σύγκριση με το 2022, η συνολική κατανάλωση το 2023 μειώθηκε κατά 7%, στις 28.223 MWh, με τις εκπομπές να μειώνονται 9,75%. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου της Ελλάδας για την Ενέργεια και το Κλίμα, εκπονείται σχέδιο δράσης για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών που θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα και προτάσεις.
Η παραγωγή ρεύματος από τον ήλιο προσφέρει πράσινη ενέργεια στην τοπική κοινωνία. Το 2016 το λιμάνι του Πειραιά επένδυσε στην κατασκευή μιας προηγμένης φωτοβολταϊκής μονάδας 430 kWh στον τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, η οποία είναι συνδεδεμένη και τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο μέσης τάσης. Την περίοδο 2018-2023 η μονάδα παρήγαγε συνολικά 3,95 εκατομμύρια kWh.
Η ηλεκτροδότηση από ξηρά δίνει νέα ώθηση για τη δημιουργία ενός πράσινου λιμανιού. Με δική του πρωτοβουλία ο ΟΛΠ επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς, Αρχές και υπηρεσίες για την ανάπτυξη ενός έργου παραγωγής ενέργειας στην ξηρά και την εκπόνηση μελετών για την ηλεκτροδότηση του σταθμού κρουαζιερόπλοιων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες για 5 αγκυροβόλια επιβατηγών πλοίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για 4 αγκυροβόλια κρουαζιερόπλοιων.
Ενα έξυπνο λιμάνι που πρωτοπορεί στην καινοτομική ανάπτυξη. Για τον ΟΛΠ η μεταμόρφωση σε έξυπνο λιμάνι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα τελευταία χρόνια συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στις υποδομές και την τεχνολογική αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, με τη χρήση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους, μαζικών δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ανάμεσα στα οφέλη είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση της ποιότητας των λιμενικών υπηρεσιών και η σημαντική ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Ο ΟΛΠ εστιάζει στην αναβάθμιση και στον μετασχηματισμό κρίσιμων τεχνολογιών για να καταστήσει τον Πειραιά ψηφιακό λιμάνι. Μέσα από το πράσινο δίκτυο μεταφόρτωσης και το καινοτόμο επιχειρησιακό κέντρο αναμορφώνεται η λειτουργία και η διαχείριση του λιμανιού για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και να γίνουν αποτελεσματικότερες οι υπηρεσίες logistics.
Δημιουργήσαμε ένα έξυπνο επιχειρησιακό κέντρο και ένα μοντέλο ολιστικής διαχείρισης που επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό, την ταχεία αντίδραση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων συμβάντων, τα οποία παράλληλα εξοικονομούν πόρους και μειώνουν σημαντικά το κόστος πρόληψης και τις άμεσες ή έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ανταποκρινόμενος στις επιτακτικές ανάγκες των λιμενικών επιχειρήσεων για έγκυρη πληροφόρηση, ο ΟΛΠ ενισχύει τον συνολικό σχεδιασμό και τις ενοποιημένες υποδομές πληροφοριών, προωθεί την από κοινού κατασκευή και την κοινή χρήση τους αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως εξειδικευμένα δίκτυα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), μαζικά δεδομένα, cloud computing, ρομπότ κ.τ.λ. Ετσι στηρίζει τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη στην κατασκευή υποδομών.
Ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός του Πειραιά αντανακλά την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της σινοελληνικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», με τις εξαιρετικές επιδόσεις του να αναγνωρίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον ο Πειραιάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του περιφερειακού κόμβου μεταφορών και logistics, αποτελώντας πρότυπο της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας, βελτιώνοντας συνεχώς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα και θέτοντας γερά θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα αποφέρει περισσότερα απτά οφέλη στους δύο λαούς.
Διαβάστε ακόμη
Φωτιά στην Αττική: Με διαδικασίες fast track τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων
Πλειστηριασμοί: Ραντεβού τον… Οκτώβριο για το «Lindos Memories» (pics)
Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ. ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ