search icon

Ναυτιλία

Σεραφείμ Κάπρος: Στόχοι και καινοτομίες του εξ αποστάσεως MBA στη ναυτιλία του Παν/μίου Αιγαίου

Για πρώτη φορά στα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, ο σχεδιασμός ενός μεταπτυχιακού προέρχεται από μία συστηματική και θεσμική διάδραση μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Η δύναμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας είναι η τεχνογνωσία που περνάει από γενιά σε γενιά προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της θαλάσσιος βιομηχανίας. Βασικό γρανάζι του μηχανισμού αυτού εδώ και 20 χρόνια είναι το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα την ναυτομάνα  Χίο.

Μέσα σε δύο δεκαετίες το πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο αναφοράς όσο αφορά τις πανεπιστημιακές ναυτιλιακές σπουδές. Την  επιτυχία αυτή την πιστοποιεί η ναυτιλιακή κοινότητα η οποία εμπιστεύεται και δίνει προοπτικές σταδιοδρομίες στους αποφοίτους του, ενώ οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις από  τη διεθνή  ακαδημαϊκή  κοινότητα διαδέχονται η μία την άλλη.

Κάθε χρόνο, 180 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ναυτιλιακές εταιρείες που είναι ένα ποσοστό ρεκόρ για Πανεπιστήμιο».

Επιπλέον, πάνω από  το 75% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου  σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από την απόκτηση του πτυχίου τους απορροφάται  από τη ναυτιλιακή αγορά.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης αυτής πορείας αλλά και της συνεχούς εξέλιξης  το   Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ίδρυσε το νέο, αγγλόφωνο “Master of Business Administration (MBA) in Shipping”, με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος μίλησε στο “NM”  για το πρότζεκτ και τη φιλοσοφία που το διέπει καθώς και γα θέματα πρακτικά.

– Κύριε Κάπρο, ποιός είναι ο στόχος του “MBA in Shipping”

– Στόχος του είναι η παροχή επιστημονικής εξειδίκευσης και υψηλής τεχνογνωσίας στο σύνθετο χώρο της Ναυτιλίας, καθώς και ενός ευρύτερου πλέγματος αντικειμένων και δραστηριοτήτων συναρτώμενων με τη ναυτιλία και τις διεθνείς μεταφορές γενικότερα.  Το  “MBA in Shipping” φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη επιστημονικά εξειδικευμένων στελεχών, ικανών για διακεκριμένη σταδιοδρομία υψηλής στάθμης στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς της ναυτιλίας  στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Απευθύνεται σε εν ενεργεία και μελλοντικά στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου.

– Λαμβάνοντας υπόψιν την ευρεία και ενθουσιώδη υποδοχή του νέου “MBA in Shipping” αναζητώ τις καινοτομίες του. Υπάρχουν;

– Όντως συνδέεται με μία σημαντική καινοτομία: Για πρώτη φορά στα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, ο σχεδιασμός ενός μεταπτυχιακού προγράμματος προέρχεται από μία συστηματική και θεσμική διάδραση μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Παρέχεται με μέσα και μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δε το μόνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα που συνδυάζει και αγγλική γλώσσα και μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στον τομέα της ναυτιλίας.

Η προσφορά του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα θα επιτρέψει την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρωτοπορία και παγκόσμια φήμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Το μεταπτυχιακό αυτό αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου γενικότερα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι διακεκριμένες προσωπικότητες-εκπρόσωποι φορέων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας. Ειδικότερα:

·         Δρ Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,

·          Δημήτρης Φαφαλιός (MSc), Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

·          Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (MSc), Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ-International Maritime Organization),

·          Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας,

·          Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας και πρώην Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

“Από τις ιδιότητες των μελών της, είναι προφανής η τεχνογνωσία της Επιτροπής σε θέματα πανεπιστημιακών σπουδών στη ναυτιλία, καθώς και η βαθιά γνώση των μελλοντικών αναγκών του κλάδου” υπογραμμίζει ο Σεραφείμ Κάπρος:

“ Η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος, την πορεία υλοποίησης και την προώθησή του στη ναυτιλιακή κοινότητα. Επίσης, λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς τη συνεχή διάδραση και συνεργασία του Προγράμματος με τον κλάδο και την αγορά εργασίας. Η Συμβουλευτική Επιτροπή επιβεβαίωσε ανεπιφύλακτα τηον σκοπό  του προτεινόμενου “MBA in Shipping”, καθώς αναμένεται να εξυπηρετήσει πραγματικές ανάγκες”.

Όπως εξήγησε ο  Σεραφείμ Κάπρος τα οφέλη και οι ευκαιρίες για τους φοιτητές και μελλοντικούς αποφοίτους μέσω του “MBA in Shipping” είναι:

·         προβλέπει ένα σημαντικό αριθμό υποτροφιών φοίτησης (fellowships),

·         παρέχει πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης (practice internships) σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις και φορείς,

·         είναι ελκυστικό για εργαζόμενους φοιτητές, καθώς οι μέθοδοι εξ αποστάσεως διδασκαλίας διευκολύνουν τη συμμετοχή τους

·         διακεκριμένα στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου συμμετέχουν συστηματικά στις διαλέξεις μαθημάτων,

·         στο πρόγραμμα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες Πανεπιστημίων της αλλοδαπής (University of Antwerp, University of Genova, Technical University of Delft, Shanghai Maritime University) στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών του Τμήματος,

·         ενισχύει περαιτέρω το ήδη ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του Τμήματος,

·         η προσφορά του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα επιτρέπει την προσέλκυση και αλλοδαπών αξιόλογων νέων επιστημόνων-φοιτητών από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια άλλων χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρωτοπορία και παγκόσμια φήμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

·         επιφέρει διαδραστικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της πολυσυλλεκτικότητας που αναπτύσσεται.

“Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε ένα αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Ναυτιλία χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στο εξωτερικό, καθώς το πρόγραμμα παρέχει αυτή τη δυνατότητα και υποστηρίζεται από την ελληνική ναυτιλία-ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως” τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών  και προσθέτει:

“ Το “MBA in Shipping” απαντά στη θεμελιώδη  ανάγκη για τη διατήρηση της πρωτοπορίας και περαιτέρω προόδου της ελληνικής ναυτιλίας, και στην αναπαραγωγή υψηλού επιπέδου στελεχών μέσω ποιοτικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

Η χρονική διάρκεια του προγράμματος για την απονομή του Διπλώματος ορίζεται σε ένα  έτος ενώ το κόστος  φοίτησης ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

Το άλλο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το ελληνόφωνο “Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές Εμπόριο (ΝΑΜΕ)” είναι το πρώτο χρονολογικά Master στην Ελλάδα με εξειδίκευση στη Ναυτιλία.

Είναι διάρκειας 12 μηνών και συνδυάζει μεθόδους από απόσταση εκπαίδευσης (distance learning) με ολιγοήμερους κύκλους εντατικών διαλέξεων στην έδρα του Τμήματος, επιτρέποντας σε εργαζόμενους επιστήμονες να το παρακολουθήσουν χωρίς να διακόψουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Προσφέρει εξειδίκευση στις ακόλουθες κατευθύνσεις εμβάθυνσης:

·         Διοίκηση και Χρηματοοικονομική Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

·         Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα και Τεχνολογίες

·         Ναυτιλιακό Δίκαιο και Ναυτιλιακή Χρηματοοικονομική

Η απορρόφηση των Διπλωματούχων του Μεταπτυχιακού “ΝΑΜΕ” από την αγορά εργασίας τους τέσσερις πρώτους μήνες μετά την αποφοίτησή τους ξεπερνά το 80% !

Το ΤΝΕΥ είναι πολύ γνωστό και για τις Προπτυχιακές Σπουδές, τετραετούς διάρκειας, που προσφέρει. Οι απόφοιτοι του Τμήματος εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας: 75% των αποφοίτων βρίσκει εργασία μόλις εντός τετραμήνου από την αποφοίτηση.

Οι φοιτητές επιλέγουν το ΤΝΕΥ στις 5 πρώτες επιλογές τους στο μηχανογραφικό τους μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις τους.

Ισχυρή σύνδεση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία παρουσιάζει και το προπτυχιακό πρόγραμμα: οργανώνει θερινή Πρακτική Άσκηση συνεργαζόμενο με 180 ελληνικές επιχειρήσεις «υποδοχείς» κάθε χρόνο για τους φοιτητές ΤΝΕΥ.

 

Exit mobile version