search icon

Ναυτιλία

SEAtizens Watch: Νέα δωρεάν εφαρμογή κατά της θαλάσσιας ρύπανσης

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “SEA GUARDIANS – Εκπαιδεύοντας τους Φύλακες της Θάλασσας” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο

Διαθέσιμη σε όλους είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή SEAtizens Watch για tablet ή/και κινητά τηλέφωνα (Android και iOS) με σκοπό να ενισχυθεί η συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών για θαλάσσια είδη ή ορατές μορφές ρύπανσης μέσω λήψης φωτογραφιών, είτε από την ακτή είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με κάποιο πλωτό μέσο. Πρόκειται για μια εφαρμογή που προάγει και διευκολύνει παράλληλα την Επιστήμη των Πολιτών (Citizen Science) καθώς προσφέρει τη δυνατότητα συνεισφοράς σε μια συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης δεδομένων με πιθανή επιστημονική αξία, εύκολα και απλά. Πληροφορίες για την εφαρμογή και την χρήση της θα βρείτε εδώ.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “SEA GUARDIANS – Εκπαιδεύοντας τους Φύλακες της Θάλασσας” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA, την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), με επιστημονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ).

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος “SEA GUARDIANS”, 600 αλιείς, κυβερνήτες και πληρώματα σκαφών αναψυχής, αξιωματικοί Λιμενικού Σώματος και Εμπορικού Ναυτικού, στελέχη διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλων θεσμικών φορέων σε όλη την Ελλάδα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για το θαλάσσιο περιβάλλον, την πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, ο A’ κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη διοργάνωση διαδικτυακών σεμιναρίων από εξειδικευμένους επιστήμονες σε τρεις θεματικές ενότητες: Θαλάσσιο περιβάλλον – Η σημασία και η λειτουργία του, Αλιεία και θαλάσσιο περιβάλλον και Αναψυχή εν πλω και θαλάσσιο περιβάλλον, αναδεικνύοντας θέματα σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα και το θαλάσσιο τουρισμό για περαιτέρω διερεύνηση κατά το Β’ κύκλο, που προβλέπει τη διοργάνωση σχετικών διαδικτυακών εργαστηρίων (φθινόπωρο 2022).

Περισσότερες πληροφορίες και το εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.sea-guardians.gr/

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα ονόματα στο λιανεμπόριο – Πώς κινούνται τώρα τα ενοίκια στις εμπορικές «πιάτσες» της Αθήνας (πίνακες)

Goldman Sachs: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι ήπια – Μεγάλο ερωτηματικό η Ευρώπη (πίνακας)

«Οδηγός επιβίωσης» με την εφορία για κληρονομιά ακινήτου

Exit mobile version