search icon

Ναυτιλία

Προβληματισμός μετά τις αποκαλύψεις ότι νότια της Χίου μεταφορτώνεται ρωσικό πετρέλαιο από πλοίο σε πλοίο    

Τον Ιούλιο τουλάχιστον τέσσερα πλοία φόρτωσαν περίπου 123.000 μετρικούς τόνους ντίζελ και πετρελαίου και τον Αύγουστο τρία ακόμα φόρτωσαν  100.000 μετρικούς τόνους

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η πρόσφατη αποκάλυψη ότι μετά τον Λακωνικό Κόλπο πλοία – φαντάσματα μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο ανοικτά της Χίου παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Πριν από λίγες ημέρες  το Χρηματιστήριο  του Λονδίνου (LSEG) αποκάλυψε ότι οι έμποροι μεταφέρουν ρωσικά πετρελαιοειδή σε μια νέα τοποθεσία μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο (STS) στο Αιγαίο  καθώς οι δυτικές κυρώσεις δυσχεραίνουν τη διακίνηση φορτίων ντίζελ από πλοία που έχουν φορτωθεί σε ρωσικά λιμάνια.

Τα  στοιχεία του LSEG δείχνουν ότι τον Ιούλιο τουλάχιστον τέσσερα πλοία φόρτωσαν περίπου 123.000 μετρικούς τόνους ντίζελ και πετρελαίου κίνησης στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, Taman και Tuslse, και απέπλευσαν για μεταφόρτωση σε ύδατα νότια του ελληνικού νησιού της Χίου.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς καυσίμων  τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου τρία ακόμη πλοία φορτώθηκαν στο Tuapse με περίπου 100.000 μετρικούς τόνους πετρέλαιο κίνησης και κατευθύνθηκαν προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου για εργασίες STS.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το πλήρες εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών πριν από 18 μήνες, οι έμποροι έχουν εκτρέψει τις εξαγωγές ντίζελ από τα ρωσικά λιμάνια προς τη Βραζιλία, την Τουρκία, χώρες της Αφρικής, την Ασία και φορτώσεις  από πλοίο σε πλοίο -STS. Οι φορτοεκφορτώσεις STS δυσκολεύουν τις δυτικές χώρες να εντοπίσουν το εμπόριο ρωσικών πετρελαιοειδών.

Τα διεθνή ύδατα στα ανοικτά του Λακωνικού Κόλπου της Ελλάδας έγιναν μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για φορτώσεις STS λόγω της εγγύτητάς τους τόσο σε ρωσικά λιμάνια όσο και στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία προσφέρει πρόσβαση στις ασιατικές αγορές.

Τον Απρίλιο, η Ελλάδα εξέδωσε δύο ανακοινώσεις-ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, καλώντας εμπορικά και άλλα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ρωσικών και όχι μόνο συμφερόντων  δεξαμενόπλοια να απομακρύνονται από τα ύδατα ανοικτά της ελληνικής Πελοποννήσου.

Η Ρωσία εξάγει πάνω από 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ντίζελ και πετρέλαιο κίνησης χαμηλού θείου το μήνα.

Διαβάστε ακόμη

«Γκάζι» από την κυβέρνηση για αποκατάσταση καταστροφών και αντιπλημμυρικά

Πώς αλλάζει ο χάρτης της πληροφορικής στην Ελλάδα – Το… finish του RRF, τα «χρυσά» deals, οι νέοι δρόμοι (pics)

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον: Ο Μάικ Λιντς, η απρόσμενη αθώωση και το ναυάγιο στο Παλέρμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version