Η σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την ημέρα έναρξης του 96ου Ετήσιου Συνεδρίου του International Propeller Club of the United States, που διεξάγεται στην Αθήνα έως την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

«Ένας απρόκλητος πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να διαταράσσει την παγκόσμια ναυτιλία και, ως εκ τούτου, δεν είναι μυστικό ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George James Tsunis, κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον 300 μελών του Propeller Club από όλο τον κόσμο, μελών της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε τον ρόλο των ελληνικών λιμανιών ως έδρας νέων υποδομών LNG που μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση: «Σε ό,τι αφορά το LNG, ο σημαντικός ρόλος του ελληνικού στόλου τόσο στη μεταφορά LNG –και από τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο– όσο και στην αποθήκευση μέσω FSRU στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ε.Ε., αναγνωρίζεται ευρέως, παράλληλα με τη στρατηγική σημασία των λιμανιών μας».

Η κατασκευή και λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) αναμένεται να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα προσφέρει εναλλακτικές πηγές και οδούς παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτονομία σε περιόδους σημαντικών προκλήσεων.

Ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, δήλωσε: «Οι FSRU είναι ο πιο γρήγορος τρόπος εισαγωγής LNG. Έχουμε πολύ LNG που εισρέει από όλο τον κόσμο, ειδικά από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αυστραλία και την Ανατολική Αφρική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και ίσως κάποιο δελτίο και την προσθήκη νέων πηγών. Η αυτάρκεια για την Ευρώπη εν μία νυκτί δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, η αντίδραση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήταν άμεση και εντυπωσιακή».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης σχετικά με τις επιπτώσεις των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων στα εμπορικά πρότυπα, στους ενεργειακούς δρόμους και στα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, η Αλεξανδρούπολη είναι εξίσου σημαντική και σε σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, λόγω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Όπως είπε, «Διευρύνουμε το πλαίσιο των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και η συνεργασία μας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ταυτόχρονα, έχουμε διευρύνει και εμβαθύνει τη συνεργασία μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία και έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα περιφερειακών προγραμμάτων συνεργασίας που έχει λάβει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ».

Ο Michael Biery, Ακόλουθος Άμυνας και Ναυτιλίας της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συμφωνεί: «Το MDCA μας επιτρέπει να κάνουμε επενδύσεις στις κοινές μας υποδομές και στις δύο χώρες. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια από τις τοποθεσίες για τέτοιες υποδομές. Με το 99% του παγκόσμιου στρατιωτικού υλικού να μεταφέρεται μέσω της ναυτιλίας, η Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

 

Διαβάστε ακόμα:

Σε νέο ιδιοκτήτη η οικία-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (pics)

Νέο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία: Έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή σας

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)