Την επίσημη ημέρα ίδρυσης του κορεατικού έθνους, την Gaecheonjeol στην κορεάτικη γλώσσα που σημαίνει «την ημέρα που άνοιξε ο ουρανός», γιόρτασε χθες η πρεσβεία της Νοτίου Κορέας με την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρέσβης Τζονγκ Ιλ Λη μαζί με τη σύζυγό του υποδέχονταν από νωρίς το απόγευμα τους καλεσμένους τους. Ξεχώρισε η παρουσία του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και της διεθνούς διπλωματίας. Ο εορτασμός άρχισε με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ελλάδας και το χαιρετισμό του πρέσβη της Νότιας Κορέα:
«Η χρονιά αυτή για τις διμερείς σχέσεις Κορέας-Ελλάδος είναι μνημειώδης. Πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου συναντήσεις αρχίζοντας από την επίσκεψη του εκπροσώπου του Προέδρου της Κορέας στην Αθήνα ενώ αναμένονται περισσότερες τέτοιες ουσιαστικές συναντήσεις τους επόμενους μήνες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν μία πετυχημένη συνάντηση και υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις για ένα κοινό μέλλον.
Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά η Κορέα συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επίσης επίσημη αντιπροσωπεία της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνες Νέων «Gangwon 2024» παρέστη στην Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας».
Ο πρέσβης έκανε αναφορά στην στρατιωτική βοήθεια των Ελλήνων πριν από περίπου επτά δεκαετίες.
«Όχι πολύ μετά από τη λήξη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου αν και δεν υπήρχαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Ελευθερία και την Δημοκρατία της Κορέας αποστέλλοντας εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από περισσότερους από 10.000 άνδρες».
Εξέφρασε δε, την βαθειά του λύπη γιατί 24 ώρες νωρίτερα έφυγε από τη ζωή ο Έλληνα πιλότος ήρωας του Πολέμου της Κορέας , Ακριβός Τσολάκης σε ηλικία 93 ετών, ο οποίος έφερε σε πέρας 160 αποστολές μεταφέροντες τραυματίες από τα πεδία των συγκρούσεων προμήθειες στην πρώτη γραμμή αλλά αποστολές ρίψης αλεξιπτωτιστών.
Στη συνέχεια ο Τζονγκ Ιλ Λη αναφέρθηκε στη Βόρειο Κορέα:
«Η απειλή από τη Βόρεια Κορέα παραμένει αμετάβλητη και μάλιστα επιδεινώνεται όσον αφορά στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των στρατιωτικών προκλήσεών της. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Yoon Suk-Yeol στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας αποτελούν όχι μόνο άμεση και υπαρξιακή απειλή για την ειρήνη της Δημοκρατίας της Κορέας, αλλά και σοβαρή πρόκληση για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο» και συμπλήρωσε:
«Από τις αρχές του περασμένου έτους η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 90 πυραύλους, γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να εφαρμόσουν πλήρως τα ψηφίσματά του».
Μίλησε και για την φιλοδοξία της Κορέας να διοργανώσει την Διεθνή Έκθεση 2030 στην πόλη Μπουσάν με θέμα «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο-Πορεία προς το μέλλον».
Η Μπουσάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορέας η οποία είναι αδελφοποιημένη με την Θεσσαλονίκη. Είναι η πρωτεύουσα της ναυτιλίας στην Κορέα.
Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι το δυνατό σημείο μεταξύ Ελλάδας και Κορέας είναι οι ισχυρές σχέσεις τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 70% της συνολικής παραγγελίας για ναυπηγήσεις πλοίων από τους Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δοθεί στα ναυπηγεία της Κορέας.
Διαβάστε ακόμη
Mega – κέντρο καινοτομίας από επενδυτικά κεφάλαια του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (pics)
Στην τελική ευθεία το σχέδιο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ