Ο μεγάλος στόχος της μείωσης των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050 κατά 50% απασχολεί και την κατεξοχήν βιομηχανία κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, δηλαδή τον κλάδο των μεταφορών. Ανάμεσα σε αυτούς η ναυτιλία κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε παγκόσμιο επίπεδο και ως αποτέλεσμα η μείωση ρύπων ξεκινά από αυτή και την απασχολεί ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίστηκε πράσινη, φυσικό είναι να απασχολεί και τους εμπλεκόμενους με την εμπορική ναυτιλία ως μία λύση μείωσης ρύπων, καθώς ταυτόχρονα εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για τη μετακίνηση των μεγάλων πλοίων.
Πρόσφατα, στο Ορλάντο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Αμερικάνικης Πυρηνικής Κοινότητας με ομιλίες για την απανθρακοποίηση της εμπορικής ναυτιλίας μέσω της πυρηνικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένο πάνελ περιελάμβανε ομιλητές από τη βιομηχανία, τον Αμερικανικό Νηογνώμονα, τη Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά και καθηγητές από τη Ναυτιλιακή Ακαδημία της Πολιτείας του Μέιν.
Εκεί συμμετείχε ο Ελληνας καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Μίλτος Αλαμανιώτης, ο οποίος μας μετέφερε όσα ειπώθηκαν.
«Καταρχάς το συνέδριο είχε και άρωμα Ελλάδας. Σε ερώτηση προς τους συμμετέχοντες στα πάνελ εάν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι εν δυνάμει πελάτες πυρηνικής ενέργειας παρόλο που έχουν στραφεί σε άλλες μορφές, όπως LNG, ειπώθηκε ότι “φυσικά και είναι από τους μεγαλύτερους στόχους ως πελάτες της πυρηνικής βιομηχανίας”.
Αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι ανεπίσημα έχει υπάρξει ενδιαφέρον και έχουν γίνει συζητήσεις με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
Επισημάνθηκε δε ότι η ελληνική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με 5.500 πλοία και με κατοχή του 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας».

H πυρηνική πρόωση
Οπως είπε, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα που άπτονται της χρήσης των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Εμπορικό Ναυτικό ως τεχνολογία πρόωσης.
Τα κυριότερα σημεία ήταν τα εξής:
1/ Τεχνικά ειπώθηκε ότι η πυρηνική πρόωση στο Εμπορικό Ναυτικό δεν είναι καινούρια· είχε αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί πριν από 70 χρόνια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες μετέπειτα, αλλά κρίθηκε ασύμφορη οικονομικά. Επιπρόσθετα, οι νέες τεχνολογίες των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και των μικροαντιδραστήρων (microreactors) και οι νέες τεχνολογίες ασφάλειας μπορούν να κάνουν την τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης οικονομικά συμφέρουσα και ασφαλή.
2/ Επίσης ειπώθηκε ότι το πρόβλημα είναι ποια ρυθμιστική αρχή θα είναι κυρίως υπεύθυνη εφόσον τα εμπορικά αυτά πλοία θα κάνουν μεταφορές μεταξύ διαφορετικών κρατών, με το κάθε κράτος να έχει τους δικούς του νόμους και αρχές.
Ο Διεθνής Ατομικός Οργανισμός ήδη εργάζεται σε αυτό το θέμα με τη δημιουργία ανάλογων επιτροπών (την επιτροπή ΙΜΟ), ενώ και η Ρυθμιστική Αρχή Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνες σε θέματα ασφαλείας με τη δημοσίευση προτάσεων στις 31/10 με το φύλλο «89 FR 86918».
3/ Ακαδημαϊκά ειπώθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για την εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες γνώσεις και ότι οι ναυτικές ακαδημίες ήδη δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
4/ Οικονομικά το μεγάλο κόστος προέρχεται από τη μετατροπή των λιμανιών έτσι ώστε να καταστούν ασφαλή για να μπορούν να φιλοξενήσουν τα πλοία, ενώ το αίσθημα ασφάλειας πρέπει να καλλιεργηθεί και στο κοινό.
H γεωστρατηγική σημασία
Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα της Ρωσίας:
«Εκτός από τα παραπάνω, ενδιαφέρον ήταν το κομμάτι όπου το πάνελ αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία την πυρηνικής τεχνολογίας», ανέφερε ο κ. Αλαμανιώτης. «Ειπώθηκε ανοιχτά ότι πυρηνικές τεχνολογίες σε πλοία αξιοποιούνται ήδη από τη Ρωσία, κυρίως στην Αρκτική, η οποία έχει ξεκινήσει το επιθετικό μάρκετινγκ για πώληση αυτής της τεχνολογίας σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Το συμπέρασμα ήταν ότι εκτός της απανθρακοποίησης της εμπορικής ναυτιλίας υπάρχουν πλέον και ζητήματα εμπορικού ανταγωνισμού που κάνουν την ανάπτυξη και χρησιμοποίηση πυρηνικής πρόωσης επιτακτική για την αγορά των ΗΠΑ.
Επίσης, ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι η πολεμική κατάσταση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη δεν επιτρέπει τη διάδοση αυτής της τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα και ότι το πιο εφικτό και λογικό είναι τα εμπορικά πλοία πυρηνικής πρόωσης να μπουν σε συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές χαρακτηρισμένες ως ασφαλείς, όπως για παράδειγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου».
Τέλος, όπως μας ενημέρωσε ο Ελληνας επιστήμονας, «σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του 2050 για την απανθρακοποίηση, μέλος του πάνελ υπονόησε ότι ο στόχος είναι υπερβολικός και ιδιαίτερα για τη ναυτιλία αρκετά δύσκολος».
Διαβάστε ακόμη
Τα 3+1 προγράμματα για στέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση
Japan Tobacco: Ο στόχος της παγκόσμιας επέκτασης και ο ρόλος της Ελλάδας (pics)
Προειδοποίηση Γέλεν: Στα μέσα Ιανουαρίου οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» ταβάνι στο χρέος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα