Η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει εισέλθει σε μια εποχή με νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και την ανάπτυξη της ναυτιλιακής χρηματοδότησης. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, μάλιστα, φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τις παραδοσιακές πρακτικές του κλάδου, αλλά και τις στρατηγικές του μέλλοντος. Επίσης, οι νέες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις του κανονιστικού πλαισίου, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, με κύριο στόχο τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη και πράσινη ναυτιλία.
«Η προώθηση της αειφορίας και της απανθρακοποίησης στον τομέα της ναυτιλίας έχει θέσει στο επίκεντρο της χρηματοδότησης τις λύσεις που στηρίζουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων, την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών. Αυτό είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), οι οποίοι περιλαμβάνουν τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας μέχρι το 2050», επισημαίνει ο Ανδρέας Παπαχριστοδούλου, μέλος της Stephenson Harwood στον Πειραιά, με ειδικότητα στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.
Οπως τονίζει, «παράλληλα, οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή του Basel IV, εισάγουν νέες προκλήσεις για τους φορείς χρηματοδότησης, επηρεάζοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και την εκτίμηση κινδύνου. Οι αλλαγές αυτές αναγκάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν και να μεταβάλουν τις παραδοσιακές πρακτικές δανεισμού, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο αυστηρές και πολύπλοκες.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι νέες ρυθμίσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό φόρο χωρητικότητας, και ειδικότερα η υποχρέωση εγγραφής των πλοίων υπό τη σημαία κράτους-μέλους της Ε.Ε. για τη λήψη φορολογικών ελαφρύνσεων, έχουν προκαλέσει μια εκ νέου αξιολόγηση από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες της λειτουργικής τους δομής. Αυτές οι εξελίξεις εντείνουν την ανάγκη για νέες στρατηγικές και συνεργασίες στο πεδίο της ναυτιλιακής χρηματοδότησης».
Μας λέει ακόμα ότι «στη Stephenson Harwood παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων μερών στον διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο της ναυτιλίας, παρέχοντας εξειδικευμένες νομικές συμβουλές και καινοτόμες λύσεις που ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις του κλάδου».
Στη συνέχεια επικεντρώνεται ανά θεματική ενότητα.
Πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση
«Η πράσινη και βιώσιμη χρηματοδότηση έχει γίνει κεντρικό θέμα στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά φιλικά έργα, ευθυγραμμισμένα με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας. Δεν πρόκειται μόνο για επιχείρηση – αφορά και την ευθύνη και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Με την αυξανόμενη δημόσια και κανονιστική επιτήρηση που καθοδηγείται στην Ευρώπη από το Πράσινο Σύμφωνο και το Πακέτο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Ε.Ε. είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες στο οικοσύστημα χρηματοδότησης να κατανοούν και να ασχολούνται με τα χρηματοδοτικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε υπόψη τη διαφορά μεταξύ πράσινης χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών προϊόντων που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.
Τα προϊόντα πράσινης χρηματοδότησης χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη συγκεκριμένων επιλέξιμων πράσινων έργων. Τα έσοδα συνδέονται με έναν συγκεκριμένο σκοπό για την παροχή περιβαλλοντικών ωφελημάτων.
Αντίθετα, τα προϊόντα βιωσιμότητας έχουν στόχο να παρακινήσουν για καλύτερη εταιρική, περιβαλλοντική και βιώσιμη απόδοση. Τα έσοδα δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά με την απόδοση του δανειολήπτη σε συμφωνημένους δείκτες απόδοσης βιωσιμότητας».
Πράσινα δάνεια
«Τα πράσινα δάνεια είναι προϊόντα χρηματοδότησης που αποδίδονται σε έργα με άμεσο περιβαλλοντικό όφελος, όπως πλοία ενεργειακής απόδοσης ή λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας για τη ναυτιλία. Αυτά τα δάνεια διέπονται από νομικά πλαίσια, όπως οι Αρχές Πράσινων Δανείων της Ενωσης Αγορών Δανείων (LMA), εξασφαλίζοντας διαφάνεια και λογοδοσία στον τρόπο χρήσης των χρημάτων. Η νομική έμφαση εδώ είναι στην κατάλληλη τεκμηρίωση και τη συμμόρφωση με τα πράσινα πρότυπα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης».
Δάνεια συνδεδεμένα με βιωσιμότητα
Οπως εξηγεί, σε αντίθεση με τα πράσινα δάνεια, τα δάνεια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα προσφέρουν ευελιξία στη χρήση των χρημάτων, αλλά συνδέονται με τους δείκτες απόδοσης βιωσιμότητας (SPI) προκειμένου να παρακινήσουν τους δανειολήπτες να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
Για παράδειγμα, οι δανειολήπτες ενδέχεται να συμφωνήσουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 του στόλου τους κατά ένα καθορισμένο ποσοστό. Αν το επιτύχουν, θα επωφεληθούν από ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλότερα επιτόκια. Από νομική σκοπιά είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι δείκτες είναι σαφώς ορισμένοι και επαληθεύονται ανεξάρτητα. Τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα είναι γενικά ελκυστικά για δανειολήπτες που δεν δραστηριοποιούνται στον πράσινο τομέα και δεν έχουν ειδική ανάγκη χρηματοδότησης για πράσινα έργα, αλλά επιθυμούν να ενσωματώσουν στόχους και πολιτικές βιωσιμότητας στην επιχείρησή τους. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν τους πόρους να επενδύσουν σε πράσινα έργα.
Για να γίνει πιο κατανοητό, φέρνει κάποια παραδείγματα από πρόσφατες συναλλαγές ναυτιλιακής χρηματοδότησης σε δάνεια συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα.
n Δάνεια για χρηματοδότηση LPGs που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας.
n Δάνεια για χρηματοδότηση LNGs που θα παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων, θα εξαλείψουν τις εκπομπές CO2 και θα μειώσουν τις εκπομπές ΝΟx.
n Δάνεια με στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για τη μείωση της χρήσης φρέσκου νερού από χερσαίες πηγές και της κατανάλωσης στα πλοία.
n Τιμολόγηση συνδεδεμένη με (i) την ενεργειακή αποδοτικότητα του στόλου για να διασφαλιστεί ότι ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του IMO για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050 ή (ii) τη συμμόρφωση με τις Αρχές του Ποσειδώνα ή (iii) τους στόχους ESG.
Επιπτώσεις του Basel IV
«Αυτό το κανονιστικό πλαίσιο εισάγει αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες που σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο εκτίμησης αξίας πιστώσεων και τον λειτουργικό κίνδυνο, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, οι δανειστές μπορεί να επανεκτιμήσουν τα προφίλ κινδύνου (όπως η υπολειπόμενη αξία του πλοίου, η φήμη του πλοιοκτήτη, οι ρυθμίσεις ναύλωσης και οι κίνδυνοι από τους αντισυμβαλλόμενους και την ποιότητα της τεχνικής και εμπορικής διαχείρισης), κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τους δανειολήπτες ή πιο αυστηρούς όρους δανείων.
Οι μικρές και μεσαίες ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από το Basel IV, καθώς παραδοσιακά εξαρτώνται πολύ από το τραπεζικό χρέος. Αυτές οι αλλαγές έρχονται επίσης σε μια περίοδο όπου η ανάγκη για κεφάλαια αυξάνεται λόγω των στόχων επανεκτίμησής τους».
Διαβάστε ακόμη
Πώς τράπεζες και κεφαλαιαγορές θα κινητοποιήσουν πόρους €1 τρισ. για παραγωγικές επενδύσεις
Reuters: Αντίποινα της ΕΕ κατά των ΗΠΑ – Στο στόχαστρο μπέρμπον, κρασί και ηλεκτρικές σκούπες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα