Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, την Υεμένη και την Κίνα συνεχίζουν να δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις για τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, επηρεάζοντας το κόστος μεταφορών, τα ασφάλιστρα κινδύνου και τις εμπορικές ροές.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers αναφέρουν:

Α) 1.Αρχικώς, οι ανανεωμένες αμερικανικές κυρώσεις κατά των κινεζικών διυλιστηρίων και πλοίων που εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου σηματοδοτούν αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιορισμών, με άμεση επίπτωση στο κόστος και τις λειτουργίες της ναυτιλίας αργού πετρελαίου.

2.Οι κυρώσεις που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η Shouguang Luqing Petrochemical, δείχνουν κλιμάκωση της προσπάθειας περιορισμού των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, κυρίως προς την Κίνα. Δεδομένου ότι το ιρανικό αργό αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας, οι κυρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν αρχικά σε μειωμένες αποστολές, αυξημένο κόστος μεταφοράς και μεγαλύτερη επιχειρησιακή πολυπλοκότητα.

3. Έμποροι αναφέρουν ήδη ότι οι ναύλοι για VLCC (Very Large Crude Carriers) από τα σημεία μεταφόρτωσης κοντά στη Μαλαισία προς τα κινεζικά λιμάνια της Σαντόνγκ έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα $3-4 ανά βαρέλι. Παρά τα αυξημένα κόστη και τις αναταραχές, οι έμποροι προβλέπουν ότι οι κινεζικοί διυλιστές θα υιοθετήσουν νέες επιχειρηματικές δομές και μεθόδους πληρωμών, διατηρώντας έτσι ροές ιρανικού πετρελαίου, αν και μειωμένες.

4. Η διπλωματική στάση της Κίνας, η οποία αντιτίθεται σε μονομερείς κυρώσεις και επιβεβαιώνει ότι το εμπόριο με το Ιράν είναι νόμιμο, μπορεί να ενισχύσει τις κινεζικές οντότητες να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Β) Δεύτερον, η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ στην Υεμένη, που στοχεύουν στην αποτροπή επιθέσεων από τους Χούθι, οι οποίοι συνδέονται με το Ιράν, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών επιδομάτων κινδύνου. Η απειλή των Χούθις να επιτεθούν σε πλοία που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχει ήδη αυξήσει το κόστος ασφάλισης ναυτιλιακών μεταφορών.

2. Μετά από μια προσωρινή αποκλιμάκωση νωρίτερα φέτος, τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν ξανά εκτοξευτεί, φτάνοντας το 2% της αξίας του πλοίου για τα πλοία που είναι πρόθυμα να διασχίσουν τα επικίνδυνα αυτά ύδατα. Οι απειλές και οι επιθέσεις των Χούθις, που περιλαμβάνουν βυθίσεις πλοίων και θανάτους ναυτικών, εντείνουν την αβεβαιότητα, αναγκάζοντας τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ναυτικούς φορείς να επανεκτιμήσουν τους κινδύνους. Συνεπώς, αυτή η αστάθεια μεταφράζεται σε σημαντικά επιπλέον επιχειρησιακά κόστη, ενδεχομένως οδηγώντας σε ανακατευθύνσεις ή μείωση της κυκλοφορίας μέσω κρίσιμων ναυτιλιακών διαδρόμων, όπως η Ερυθρά Θάλασσα, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Γ) Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος αποστασιοποιείται από την άμεση ευθύνη για τις ενέργειες περιφερειακών ομάδων, όπως οι Χούθι, προσθέτουν ακόμη ένα επίπεδο πολυπλοκότητας. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνδέουν το Ιράν με την επιθετικότητα των Χούθι, ο Χαμενεΐ υποστηρίζει ότι αυτές οι ομάδες δρουν με βάση ανεξάρτητα κίνητρα. Ανεξαρτήτως της θέσης της Τεχεράνης, η αμερικανική προσέγγιση εξασφαλίζει την διαρκή ένταση και την πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικών δράσεων στην περιοχή. Η συνεχής γεωπολιτική ένταση ενισχύει τις υπάρχουσες ανησυχίες ασφαλείας για τις ναυτιλιακές εταιρείες, που αναγκάζονται να ενσωματώσουν αυξημένους κινδύνους στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό τους σχεδιασμό.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές συνολικά, «αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν μια περίοδο αυξημένων επιχειρησιακών εξόδων, υψηλών ασφαλιστικών επιδομάτων και σημαντικών ανατροπών στις βασικές ναυτιλιακές διαδρομές.Παρά το γεγονός ότι οι έμποροι και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ιστορικά βρει τρόπους προσαρμογής στις κυρώσεις και τις απειλές ασφάλειας, οι συνδυασμένες πιέσεις από την κλιμακούμενη γεωπολιτική ένταση με το Ιράν, την Υεμένη και βασικούς διεθνείς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, σημαίνουν ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να προετοιμαστεί για συνεχιζόμενη αστάθεια, αυξημένα κόστη και συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις για στρατηγική ευελιξία στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς».

Διαβάστε ακόμη

Νέο ξενοδοχειακό deal «έκλεισε» στην Ομόνοια – Όλες οι λεπτομέρειες (pics)

Real Consulting: Η μετάταξη, οι εξαγορές και οι σκέψεις του Νίκου Βαρδινογιάννη

Για ποιους έρχεται από 1η Απριλίου ο «ΦΠΑ με τον μήνα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα