search icon

Ναυτιλία

Πλακιωτάκης: «Έχουμε την υποχρέωση να επισημαίνουμε τις αδυναμίες του ΙΜΟ»

«Οφείλουμε τις όποιες κομβικές αποφάσεις λαμβάνουμε, είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε σε επίπεδο IMO να τις αποδεικνύουμε», δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη Ναυτιλία από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και στην πρόσφατη τοποθέτησή του στην Γενική Συνέλευση των Κρατών – μελών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στο Λονδίνο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες του 19ου Navigator Forum 2019, που διεξήχθη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στα Διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. Δεν αντιδρούμε παθητικά, ορίζουμε τις εξελίξεις. Προφανώς συμμετέχουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο, πάντοτε με τεκμηρίωση των προτάσεών μας, όμως η Ελλάδα, ως η πρώτη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, οφείλει και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό που τόλμησα για άλλους, για μένα ήταν το αυτονόητο, ήταν να επισημάνω τους κινδύνους από την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων. Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον ρόλο του IMO, ως τον μοναδικό ρυθμιστή για τα θέματα της παγκόσμιας Ναυτιλίας. Σε κάθε όμως περίπτωση, έχουμε και την υποχρέωση να επισημαίνουμε τις αδυναμίες», είπε Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Δεν μπορεί να βρισκόμαστε έναν μήνα πριν την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών δεδομένων, ένα μήνα πριν την εφαρμογή του νέου καυσίμου, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και ακόμα, να μην έχουν λυθεί ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα, την επάρκεια, την ασφάλεια και την ποιότητα του νέου καυσίμου. Εγώ αυτό που έκανα στην ομιλία μου πριν από λίγες ημέρες στον IMO ήταν να επισημάνω όλες αυτές τις αδυναμίες. Βέβαια απάντηση δεν πήρα. Όλοι ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Από την άλλη όμως, οφείλουμε τις όποιες κομβικές αποφάσεις λαμβάνουμε, είτε σε επίπεδο Ευρώπης, είτε σε επίπεδο IMO να τις αποδεικνύουμε». Και κατέληξε τονίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει παγκοσμίως η Ελλάδα στη ναυτιλιακή βιομηχανία:

«Σε κάθε όμως περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις συναντήσεις μου με τους ομολόγους μου και της Ιαπωνίας αλλά και της Κίνας, όπου ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται. Υπογράψαμε ναυτιλιακές συμφωνίες με την Ιαπωνία, μάλιστα η τελευταία συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Ιαπωνία σε θέματα ναυτικής συνεργασίας ήταν πριν από 120 χρόνια. Με την Κίνα οι σχέσεις μας έχουν περάσει σε μία νέα εποχή. Η παρουσία τόσο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, όσο και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα και ειδικά στον Πειραιά, επιβεβαιώνουν το άριστο στρατηγικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Ελλάδα αλλάζει και η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη το κάνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι εμείς αυτό το momentum, αυτή την πολιτική θα την συνεχίσουμε».

Exit mobile version