Πτώση, κυρίως λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες ανάγκασαν τις ναυτιλιακές εταιρείες να επανασχεδιάσουν τα δρομολόγιά τους σημείωσε το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά το 2024 η οποία ήταν μία χρονιά εξαιρετικά προκλητική για την εμπορική ναυτιλία, με τις γεωπολιτικές αναταράξεις να επηρεάζουν σημαντικά τη ροή των εμπορευματοκιβωτίων.
Τα άλλα τέσσερα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης που είναι μακριά από το Σουέζ επωφελήθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης και σημείωσαν θετικά αποτελέσματα. Αν και τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης σημείωσαν θετικές επιδόσεις, το λιμάνι του Πειραιά δεν ακολούθησε την ίδια πορεία. Η πρώτη τριάδα παρέμεινε σταθερή όπως εδώ και χρόνια. Ρότερνταμ, Αμβέρσα, Αμβούργο ενώ η Βαλένθια ξεπέρασε τον Πειραιά. Η κορυφή εξελίσσεται σε ντέρμπι αφού η Αμβέρσα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής το Ρότερνταμ με διαφορά μόλις 300.000 εμπορευματοκιβωτίων.
Πιο συγκεκριμένα:
Ρότερνταμ: Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης σημείωσε αύξηση 2,8% στη διακίνηση containers, φτάνοντας τα 13,8 εκατ. TEU, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ως εμπορική πύλη, παρά τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
Αμβέρσα-Μπριζ: Η Αμβέρσα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση 8,1%, φτάνοντας τα 13,5 εκατ. TEU.
Αμβούργο: Το γερμανικό λιμάνι παρουσίασε μικρή αύξηση 0,9%, φτάνοντας τα 7,8 εκατ. TEU, και αποδεικνύεται ανθεκτικό σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.
Βαλένθια: Η Ισπανία είδε εντυπωσιακή άνοδο 14,15%, φτάνοντας τα 5,47 εκατ. TEU, με την Κίνα να παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος του λιμανιού.
Πειραιάς: Το λιμάνι του Πειραιά παρουσίασε πτώση 5,8% στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καταγράφοντας 4,8 εκατ. TEU το 2024, σε σύγκριση με τα 5,1 εκατ. του 2023. Ωστόσο, στο τέλος της χρονιάς παρατηρήθηκε μια σταθεροποίηση, με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων να παρουσιάζει περιορισμένες απώλειες, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για ανάκαμψη το 2025.
Οι επιδόσεις των προβλητών του Πειραιά παρουσίασαν διαφοροποίηση:
- Προβλήτα Ι: Παρουσίασε αύξηση 10%, με τη διακίνηση να φτάνει τα 563.000 TEU.
- Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (διαχείριση ΣΕΠ): Εμφάνισαν πτώση 7,8%, με συνολική διακίνηση 4,2 εκατ. TEU.
Διαβάστε ακόμη
Το «μυστικό» της Ουκρανίας: Τα 12 κρίσιμα ορυκτά και η συμφωνία με τις ΗΠΑ
MLS Πληροφορική: Τον Απρίλιο σε νέο σφυρί τα κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη (pics)
Τα μέτρα της Κομισιόν δεν μειώνουν το κόστος των τιμών ενέργειας, απαντούν οι βιομήχανοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα