search icon

Ναυτιλία

Παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών για ναυπηγήσεις ανά τύπο πλοίου  

Είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 24,41% των παγκόσμιων δεξαμενόπλοιων στόλο, το 15,80% του στόλου των πλοίων μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίου και το 10,49% του στόλου υγροποιημένου αερίου

Δραστήριες είναι  και στον τομέα των ναυπηγήσεων οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα  όσον αφορά τον τύπο του πλοίου, επί του παρόντος υπάρχουν 47 δεξαμενόπλοια σε παραγγελία. για λογαριασμό Ελλήνων πλοιοκτητών, 3 δεξαμενόπλοια χημικών και προϊόντων, 63 δεξαμενόπλοια υγροποιημένου αερίου, 30 πλοία μεταφοράς μεταλλεύματος και χύδην φορτίου, 53 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 3 φορτηγά πλοία σε παραγγελία.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 24,41% των παγκόσμιων δεξαμενόπλοιων στόλου, το 15,80% του στόλου των πλοίων μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίου και το 10,49% του στόλου υγροποιημένου αερίου.

Συνολικά ο ελληνόκτητος στόλος ανέρχεται σε 6,7% του παγκόσμιου στόλου από πλευράς αριθμού πλοίων, 13,1% από πλευράς GT και 15,3% από πλευράς DWT.

Λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Ουκρανία – Ρωσία και των σχετικών προκλήσεων και ευκαιριών, καθώς και των επερχόμενων κανονιστικών απαιτήσεων, ενώ οι συνθήκες της αγοράς παρέμειναν ασταθείς, σημειώθηκαν μικρές αυξήσεις και μειώσεις στις περισσότερες από τις κατηγορίες του ελληνόκτητου στόλου.

Ειδικότερα, καταγράφηκε αύξηση του ελληνικού στόλου ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου στις κατηγορίες των πλοίων μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίων και των φορτηγών πλοίων.

Με εξαίρεση τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών προϊόντων και προϊόντων, τα πλοία μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίων, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα φορτηγά πλοία που αυξήθηκαν ελαφρώς σε όρους DWT, οι υπόλοιπες κατηγορίες κατέγραψαν μικρή μείωση ή παρέμειναν αμετάβλητες όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων ή DWT σε σχέση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο τύπο στόλου για το έτος 2022.

Ηλικία

Η μέση ηλικία του ελληνικά ελεγχόμενου στόλου αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι 4,6 έτη κάτω από το μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου.

Η μέση ηλικία του ελληνικά ελεγχόμενου στόλου σε όρους πλοίων ανέρχεται πλέον σε 13,2 έτη σε σύγκριση με 17,8 έτη για τον παγκόσμιο στόλο. Σε όρους GT και DWT, είναι 11,4 και 11,4 έτη αντίστοιχα, έναντι 12,7 και 12,4 ετών του παγκόσμιου στόλου.

Η μέση ηλικία του υφιστάμενου στόλου υπό ελληνική σημαία κατέγραψε μικρή αύξηση σε όρους αριθμού πλοίων που ανέρχεται σε 15 σε σύγκριση με 14,2 το 2022. Σε όρους GT και DWT δεν έχει καταγραφεί καμία μεταβολή, με τιμές 10 και 9,7 αντίστοιχα έναντι 10 και 9,7 το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες: Οδηγός επιβίωσης από το «τσουνάμι» των επιτοκίων

Βακάκης: Το …«επιθετικό ελικόπτερο» της Jumbo, το 1 δισ. και το πάρτι που θα τελειώσει απότομα

Πλειστηριασμοί: Ποια εταιρεία χάνει 4 οικόπεδα – «φιλέτα» στον Διόνυσο (pics)

 

 

Exit mobile version