search icon

Ναυτιλία

Πάιατ: Αμερικανικά σχέδια για κοινή ανάπτυξη των λιμανιών Βόλου, Αλεξανδρούπολης

Μέσα στο 2020 θα παραχωρηθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εκείνο του Βόλου προγραμματίζεται για τα τέλη της χρονιάς έως τις αρχές της επόμενης

Έντονο είναι το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να επενδύσουν στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Εκτός από  εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στο επίκεντρο βρίσκεται και το λιμάνι του Βόλου το οποίο  ήδη χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για να διακινεί κυρίως στρατιωτικό υλικό σε αυτή την φάση.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον έγινε ξεκάθαρο στη συνάντηση που είχε ο  Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τους Βουλευτές Μαγνησίας και τους Γενικούς Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής και Τουρισμού, κ.κ. Μπουκώρο, Μακρή, Λιούπη, Μαραβέγια, Τριαντόπουλο και Λούλη. Την πρωτοβουλία πήρε ο τραπεζίτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ξηραδάκης.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Αμερικανός πρέσβης διπλωμάτης, ευχαρίστησε τους πολίτες της Μαγνησίας δια των εκπροσώπων τους για την ζεστή φιλοξενία που επιφύλαξαν στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν εγκατασταθεί στο Βόλο και το Στεφανοβίκειο και είπε για  την αυξημένη συνεργασία στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε στο ΝΜ ο Γιώργος Ξηραδάκης  η συζήτηση στράφηκε  στο λιμάνι του Βόλου και στις προοπτικές ανάπτυξής του. Υπογραμμίστηκε ότι τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του  Βόλου θα έχουν κοινή αναπτυξιακή πορεία σε συνδυασμό το ένα με το άλλο. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα λιμενικό τόξο με την  Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και τον Βόλο, παρακάπτοντας τον ΟΛΘ.

Λιμάνι Βόλου

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα στο 2020 θα παραχωρηθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ εκείνο του Βόλου προγραμματίζεται για τα τέλη της χρονιάς έως τις αρχές της επόμενης.

Εκτός  από το λιμάνι υπάρχει ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για  τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τα logistics. Στον πρωτογενή τομέα έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα αφού  δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία  στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας  έχουν αντλήσει και αμερικανικά κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, ενώ δραστηριοποιούνται και στις ΗΠΑ.  Ο Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε  ότι θα επισκεφθεί για μία ακόμη φορά  τις εγκαταστάσεις τις Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, ενώ θα πάει και  στον Βόλο.

«Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουμε τις προοπτικές  επενδύσεων στο Βόλο και στην Θεσσαλία. Από τη συζήτηση διεφάνη ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικών σχημάτων να επενδύσουν στην λιμενική βιομηχανία της χώρας» τόνισε ο Γιώργος Ξηραδάκης:

«Πέραν της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας -την τελευταία την θεωρούν άμεσα συνδεδεμένη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης- τους ενδιαφέρει και ο Βόλος. Πιστεύω ότι και άλλα λιμάνια να βγούνε προς παραχώρηση η πώληση στην ελληνική επικράτεια  θα υπάρξει ενδιαφέρον για πολλούς επενδυτές συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών.

Η συνάντηση, η οποία ήταν πραγματικά πολύ ένθερμη εστίασε  στην περαιτέρω αξιοποίηση των σχέσεων της Αμερικής με την Κεντρική Ελλάδα. Εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι στο Βόλο οι Αμερικανοί επεκτάθηκαν στο θέμα της δημιουργίας  βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Επίσης η Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα είναι και αυτές “επίσημες” περιοχές επενδύσεων αφού οι δυνατότητες υποδομών στις μεταφορές, και αναφέρομαι κυρίως δρόμους τρένα αλλά και αεροπλάνα, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες. Έτσι υπάρχει χώρος για επενδύσεις στον αγροτικό τον διαμετακομιστικό τομέα όπως και στον τομέα του τουρισμού συμπεριλαμβανομένων των Μαρίνων» και κατέληξε: «Πρέπει να μπει ο Βόλος στον χάρτη των επενδύσεων».

Ο  Γιώργος  Ξηραδάκης δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να διοργανώσει και άλλες συναντήσεις με πρέσβεις που βρίσκονται  στην Ελλάδα, με σκοπό τη διερεύνηση προθέσεων για επενδύσεις στη Μαγνησία.

Exit mobile version