search icon

Ναυτιλία

ΟΛΠ: Ο «ελιγμός» Κουρουμπλή για τις μετατάξεις δημιουργεί ερωτήματα

Σε γιοφύρι της Άρτας εξελίσσεται η υπόθεση με τις μετατάξεις υπαλλήλων του ΟΛΠ αφού τη μέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν. Κάποιοι βέβαια κάνουν λόγο για πολιτικά... τερτίπια.

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε γιοφύρι της Άρτας εξελίσσεται η υπόθεση με τις μετατάξεις υπαλλήλων του ΟΛΠ αφού τη μέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν. Κάποιοι βέβαια κάνουν λόγο για πολιτικά… τερτίπια. Ας πάρουμε όμως τα δεδομένα με τη σειρά για να φθάσουμε στην παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας που έχει προκαλέσει νέες αντιδράσεις και ερωτήματα στο Μεγάλο Λιμάνι.

– Η διαδικασία καθυστερεί. Το πρώτο δεδομένο.

– Η καθυστέρηση των μετατάξεων μπορεί να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ αφού δεν θα είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των υπαλλήλων του ΟΛΠ , ενώ θα δυσκολέψει και την σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού.

– Οι μετατάξεις, που θα ισχύσουν τόσο για τον ΟΛΠ όσο και για τον ΟΛΘ, ήταν αίτημα των ίδιων των εργαζόμενων το οποίο διεκδίκησαν μέσω της Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και πέτυχαν την ικανοποίησή του μετά από ένα μήνα απεργιακών κινητοποιήσεων. Όμως δεν υλοποιείται αν και έχουν περάσει 11 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ.

– Την περασμένη Τετάρτη, 5 Ιουλίου ο ΥΝΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής φάνηκε να κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση της υπόθεσης. Πιο συγκεκριμένα, απεύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το προσωπικό του Οργανισμού βάσει των διατάξεων του άρθρου 11 του Ν.4404/2016, και, προκειμένου «να εκτιμηθεί, αλλά και να καθοριστεί με ακρίβεια ο μέγιστος αριθμός του προσωπικού της ΟΛΠ ΑΕ, που επιτρέπεται να μεταταγεί».

– Στο κείμενο τονίζει ότι «η δήλωση αυτή, δεν συνιστά αίτηση για μετάταξη».

Ερωτήματα και αντιδράσεις

Η ανακοίνωση του ΥΝΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Μεγάλο Λιμάνι. Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάλου Λιμανιού « ο υπουργός εγκλωβίζει τους υπαλλήλους και πηγαίνει ανάποδα τη διαδικασία από ό,τι ορίζει ο νόμος. Πρώτα θα έπρεπε να εκδοθεί η ΚΥΑ από τον ΥΝΑ η οποία θα αναφέρει ποιες θέσεις είναι κενές στο Δημόσιο για να καλυφθούν, που και πόσες ακριβώς , π.χ. τρεις στη Βουλή-και δεν το λέμε τυχαία, 50 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 10 σε περιφερειακά λιμάνια κλπ, και μετά να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία βάση νόμου και είναι δεσμευτική για αυτούς που θα κάνουν την αίτηση» και συνεχίζουν:

«Αντ’ αυτού προχωράει αντίστροφα τη διαδικασία. Θέλει πρώτα να δει πόσοι έχουν ενδιαφέρον να μεταταχθούν και μετά να εκδώσει την ΚΥΑ. Μάλιστα η τωρινή αίτηση των ενδιαφερόμενων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

– Η μεθοδολογία του ΥΝΑ προκαλεί ερωτήματα κυρίως για τον λόγο που αυτή εξυπηρετεί αφού δεν είναι τυχαίο ότι δεν ακολουθεί το γράμμα του νόμο αλλά θέλει να κάνει μία προεργασία για το ενδιαφέρον που υπάρχει.

-Ας βγάλει την ΚΥΑ να πει ότι υπάρχουν εκεί και εκεί για παράδειγμα 200 θέσεις . Αν ενδιαφερθούν λιγότεροι από 200 υπάλληλοι για να μεταταχθούν έχει καλώς Αν είναι περισσότεροι από τις θέσεις ας μεταταχθούν όσοι έχουν τα περισσότερα ανά θέση προσόντα.

– Αυτή η πρεμούρα όμως να μάθει από πριν πόσοι ενδιαφέρονται δεν γίνεται κατανοητή, τουλάχιστον από τους «εκτός παιχνιδιού».

– Πόσο μάλιστα που ο αριθμός των ενδιαφερόμενων υπάλληλων μπορεί να μην είναι ο πραγματικός αφού η αίτηση δεν είναι δεσμευτική. Μπορεί κάποιοι να αλλάξουν γνώμη στην πορεία και ο συνολικός αριθμός των ενδιαφερόμενων να αλλάξει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.»

Exit mobile version