Το Global Maritime Trends 2025 Barometer της Lloyd’s Register προειδοποιεί ότι η κατακερματισμένη κανονιστική ρύθμιση υπονομεύει την πρόοδο στην απο-ανθρακοποίηση και περιορίζει τις επενδύσεις.

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα και ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς επαρκή κανονιστική υποστήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το πρώτης σειράς Global Maritime Trends 2025 Barometer της Lloyd’s Register (LR) και του Lloyd’s Register Foundation.

Το Barometer, που παρουσιάστηκε σήμερα (26 Μαρτίου) στο Sea Asia, παρέχει την πρώτη σε είδος αξιολόγηση βασισμένη σε δεδομένα για την πρόοδο της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση σε πέντε βασικούς τομείς: ναυτιλιακό εμπόριο, ενέργεια, πλοία, λιμάνια και ανθρώπινο δυναμικό.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, παρά τις υποσχόμενες εξελίξεις στις τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων και τις ψηφιακές καινοτομίες, η ευρεία υιοθέτηση πράσινων καυσίμων είναι απίθανη χωρίς ισχυρή και συντονισμένη ρύθμιση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κανονιστική αβεβαιότητα αποτρέπει τους πλοιοκτήτες από τη πραγματοποίηση των απαραίτητων μακροχρόνιων επενδύσεων, με αποτέλεσμα μια «καθυστερημένη μετάβαση» που απειλεί να ανατρέψει τους στόχους απο-ανθρακοποίησης και ψηφιακής ισοτιμίας με τις βιομηχανίες ξηράς. Μηχανισμοί ρύθμισης, όπως η τιμολόγηση άνθρακα, οι υποχρεώσεις εκπομπών και τα κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, θα είναι απαραίτητοι για να επιταχυνθεί η υιοθέτηση παγκοσμίως.

Παρά την αύξηση της παραγγελίας για πλοία με εναλλακτικά καύσιμα κατά πάνω από 50% το 2024, το 2025 Barometer αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Οι βαθμολογίες μετάβασης ενέργειας κυμαίνονταν από 24% έως 30% σε σχέση με τους στόχους απο-ανθρακοποίησης.

Στο ψηφιακό μέτωπο, η ναυτιλιακή βιομηχανία σημειώνει πρόοδο (32-48% συμφωνία), αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται των βιομηχανιών της στεριάς. Το Digital Transition Barometer περιλαμβάνει δεδομένα από το Digital Maturity Index της LR και αναγνωρίζει την έλλειψη τυποποίησης δεδομένων, τη μη συμβατότητα, τη γενική έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων μεταξύ των ναυτικών και των εργαζομένων στη στεριά ως σημαντικά εμπόδια για την πρόοδο.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης είναι τα κρίσιμα κενά στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, τα οποία επηρεάζουν και τις δύο μεταβάσεις – η People component βαθμολογήθηκε μόλις 27% για τη μετάβαση στην ενέργεια και 32% για τη ψηφιακή μετάβαση.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης παραμένουν ανεπαρκή για να προετοιμάσουν τους ναυτικούς για την ασφαλή λειτουργία πλοίων που τροφοδοτούνται από εναλλακτικά καύσιμα και για την εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Η δυσκολία πρόσληψης συνεχίζεται λόγω του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού και της μειωμένης ενδιαφέροντος για καριέρες στη ναυτιλία.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, το Barometer αναδεικνύει τομείς προόδου. Μεγάλα λιμάνια επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες αποανθρακοποίησης, η ενισχυμένη συνδεσιμότητα και η αυτονομία βελτιώνουν την παραγωγικότητα, τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας κερδίζουν έδαφος και η δυναμική για υιοθέτηση πλοίων με εναλλακτικά καύσιμα αυξάνεται.

Ωστόσο, η έκθεση καθιστά σαφές ότι η εθελοντική δράση από μόνη της δεν είναι αρκετή – η πολιτική πρέπει να παρέμβει για να δημιουργήσει τις συνθήκες για έναν εκτεταμένο μετασχηματισμό στους πέντε βασικούς τομείς και των δύο μεταβάσεων.

Ο James Frew, Διευθυντής Συμβούλων της LR, δήλωσε: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον ναυτιλιακό τομέα. Η βιομηχανία έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για αλλαγή, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς κανονιστική σαφήνεια και παγκόσμιο συντονισμό, οι επενδύσεις και η καινοτομία θα παραμείνουν διστακτικές. Το Global Maritime Trends Barometer λειτουργεί ως κάλεσμα για δράση—οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενισχύσουν τη ρύθμιση για να παρέχουν την αβεβαιότητα που χρειάζεται η βιομηχανία για να επιταχύνει τη μετάβασή της.»

Το Barometer αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας Global Maritime Trends της LR και του Lloyd’s Register Foundation, το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στη ναυτιλία μέχρι το 2050. Ξεκίνησε το 2023 με την έκθεση Global Maritime Trends 2050, και περιλαμβάνει αναλυτικές εκθέσεις για κρίσιμα ναυτιλιακά ζητήματα. Η πρώτη έκθεση για τη βιωσιμότητα των ναυτικών θα κυκλοφορήσει στο Sea Asia την Πέμπτη 27 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Μετατίθεται η έναρξη των ψηφιακών δελτίων αποστολής

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Bottone Artistico και Ελληνικό Νηογνώμονα (pics)

Λευκός Οίκος: Πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αμοιβαίοι τελωνειακοί δασμοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα