Ο Αρσένιο Ντομίνγκεζ, ο υποψήφιος από τον Παναμά, εξελέγη γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) μετά τη σημερινή ψηφοφορία που διήρκησε έως και τον πέμπτο γύρο.
Ο Παναμάς εξασφάλισε 11 ψήφους στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενος από την Τουρκία με 10 ψήφους από το 40μελές Συμβούλιο του ΙΜΟ, με την υποψήφια της Δομινίκας Dr Cleopatra Doumbia-Henry να αποκλείεται.
Στη συνέχεια, ο Ντομίνγκεζ πήρε τις τρεις ψήφους της Δομίνικας και άλλη μία από την Κένυα στον δεύτερο γύρο για να εξασφαλίσει 15 ψήφους, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ο Karigithu με τέσσερις ψήφους.
Οι ψήφοι της Κένυας μοιράστηκαν στη συνέχεια μεταξύ Παναμά και Φινλανδίας, ενώ η Κίνα (Zhang Xiaojie), με πέντε ψήφους, απομακρύνθηκε στον τρίτο γύρο.
Στην τελική ψηφοφορία ο Ντομίνγκεζ έλαβε 21 ψήφους, η Φινλανδία οκτώ και ο υποψήφιος της Τουρκίας 11.
Ο Ντομίνγκεζ, ο οποίος εργάζεται στη γραμματεία ως διευθυντής του τμήματος θαλάσσιου περιβάλλοντος, ήταν ένας από τους έξι υποψηφίους που διεκδικούσαν την κορυφαία θέση στη ναυτιλία.
Οι τρεις γυναίκες υποψήφιες, η Minna K (Φινλανδία), η Nancy Karigithu (Κένυα) και η Δρ Cleopatra Doumbia-Henry (Δομινίκα) ήταν οι πρώτες που αποκλείστηκαν. Ο έβδομος υποψήφιος, ο Moin Ahmed από το Μπαγκλαντές, αποσύρθηκε στις πρώτες στιγμές της ψηφοφορίας του Συμβουλίου σήμερα το πρωί.
«Σας ευχαριστώ, είμαι στη διάθεσή σας”, σχολίασε ο νέος γγ του ΙΜΟ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία.
Νωρίτερα είχε δηλώσει στους αντιπροσώπους ότι είναι “έτοιμος να αρχίσει να προσφέρει από την πρώτη ημέρα” και ότι “σε εμένα ψηφίζετε τον κατάλληλο Γενικό Γραμματέα για την παρούσα στιγμή”.
Ο Ντομίνγκες, ο οποίος έχει πτυχίο ναυπηγού μηχανικού, εργάζεται στη γραμματεία για περισσότερο από μια δεκαετία και ξεκίνησε την καριέρα του στη ναυτιλία εργαζόμενος σε ναυπηγείο επισκευής πλοίων στον Παναμά.
Μέρος της προσπάθειάς του ήταν η επιτυχία του να βοηθήσει τα 175 κράτη μέλη να συγκλίνουν μεταξύ τους για να συμφωνήσουν σε μια αναθεωρημένη στρατηγική μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ΙΜΟ πριν από δύο εβδομάδες.
Η τετραετής θητεία αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2024, με τον νικητή να διαδέχεται τον νυν επικεφαλής των τελευταίων οκτώ ετών, τον Κιτάκ Λιμ από τη Νότια Κορέα.
Για την εκλογή του νέου γγ του ΙΜΟ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, σχολίασε σε ανακοίνωσή της:
Το Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organisation – IMO) εξέλεξε σήμερα τον κ. Arsenio Dominguez, με μακρόχρονη εμπειρία στον Οργανισμό, στη θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO (από 1/1/2024). Η ΕΕΕ εύχεται στον κ. Dominguez κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει.
Η αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ για μηδενικές «καθαρές» εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία έως τα μέσα του αιώνα θέτει σειρά προκλήσεων σε όλο τον κλάδο. Ο ΙΜΟ, καλείται, ως παγκόσμιος ρυθμιστής της ναυτιλίας, να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξημένες προσδοκίες. Ο ελληνικός εφοπλισμός, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του ΙΜΟ, με στόχο τη βιωσιμότητα του κλάδου και του πλανήτη.»
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την εκλογή του υποψηφίου του Παναμά κ. Arsenio Dominguez Velasco στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του υποψηφίου του Παναμά κ. Arsenio Dominguez Velasco στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Παραμένουμε προσηλωμένοι στο ρόλο του ΙΜΟ ως παγκόσμιου νομοθέτη για την ασφαλή, περιβαλλοντικά φιλική και αποτελεσματική ναυτιλία και θα συνεργασθούμε με το νέο Γενικό Γραμματέα και τα κράτη μέλη του ΙΜΟ, προς όφελος της ναυτιλίας, των ναυτικών και της παγκόσμιας κοινότητας στο σύνολό της.”
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τα «απομεινάρια» του Carouzos Gate και ένα «χρυσό» πρατήριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ