search icon

Ναυτιλία

Νίκος Λιάπης: «Η ελληνική ναυτιλία έχει την ευκαιρία να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση εισάγοντας νέες τεχνολογίες»

Όσα ειπώθηκαν την 1η ημέρα του 17ου διήμερου συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδη

Η έναρξη του 17ου διήμερου συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Ίδρυμα Ευγενίδη όπου στελέχη από όλο το φάσμα της Ναυτιλίας έδωσαν το «παρών» σε μία συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ζούμε σε μια εποχή εκρηκτικής τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της ναυτιλίας.

Η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και επηρεάζουν την μελλοντική κατεύθυνση της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η απανθρακοποίηση αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα της εποχής μας. Η ανακύκλωση της ενέργειας και η αναζήτηση περιβαλλοντικά φιλικών λύσεων έχουν καταστεί απαραίτητες. Σε αυτόν τον τομέα, η ελληνική ναυτιλία έχει την ευκαιρία να ηγηθεί, εισάγοντας γρήγορα νέες, βιώσιμες τεχνολογίες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ, δρ Νίκος Λιάπης:

«Οι υβριδικοί κινητήρες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι προηγμένες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας προσφέρουν νέες ευκαιρίες για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και πιο ανταγωνιστική ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία».

Για την ψηφιοποίηση επεσήμανε:

«Η ψηφιοποίηση είναι ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της τεχνολογικής εξέλιξης στη ναυτιλία. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ναυτικός κλάδος. Αυτές οι τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση και την διαχείριση του στόλου, ενισχύουν την ασφάλεια της ναυτιλίας και βελτιώνουν την αποδοτικότητα.

Επιπλέον, η ψηφιοποίηση επεκτείνει το πεδίο της αυτονομίας των πλοίων μέσω της αυτόνομης ναυσιπλοΐας. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων συστημάτων μπορεί να μειώσει τον ανθρώπινο παράγοντα και να αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας:

«Στην εποχή αυτή, ο ρόλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας είναι κρίσιμος. Πρέπει να είμαστε προοδευτικοί και να προωθούμε την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα στηρίξουν την μετάβαση σε μια αειφόρο ναυτιλία. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των ναυτιλιακών επαγγελματιών, προκειμένου να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά αυτές τις νέες τεχνολογίες».

Όπως επεσήμανε «το μέλλον της ναυτιλίας θα είναι πολύ διαφορετικό από το παρελθόν. Η απανθρακοποίηση και η ψηφιοποίηση ανοίγουν νέες πόρτες και δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Εμείς, ως κοινότητα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών της ναυτικής τεχνολογίας, έχουμε το καθήκον και την ευκαιρία να οδηγήσουμε αυτήν τη μετάβαση προς έναν πιο βιώσιμο και τεχνολογικά προηγμένο ναυτιλιακό κλάδο.

Γι αυτό ακριβώς, η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο ανάπτυξης της ναυτικής τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για το ΕΛΙΝΤ. Ο ρόλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας σε αυτήν την ανάπτυξη είναι κρίσιμος.

Το Ινστιτούτο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας.

Μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ναυτιλιακό τομέα.

Επιπλέον, μπορεί να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, προωθώντας την εφαρμογή των τεχνολογιών στην πράξη. Με την συνεχή προώθηση της ναυτικής τεχνολογίας, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της βιώσιμης ναυτιλίας του μέλλοντος» και κατέληξε λέγοντας:

«Μαζί, μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της ναυτιλίας, να την καθιερώσουμε ως πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ας συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη ναυτιλία και τον πλανήτη μας».

Στο πλαίσιο των συνεχών βελτιώσεων που απαιτούνται για την προσαρμογή μας στη νέα εποχή, τροποποιήθηκε εφέτος και η δομή του Συνεδρίου. Διαχωρίστηκαν σε ξεχωριστές ημέρες οι παρουσιάσεις της βιομηχανίας από τις ερευνητικές, ώστε οι συμμετέχοντες να εστιάσουν περισσότερο στα ενδιαφέροντά τους.

Έγινε ελεύθερη η συμμετοχή, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε πολλούς περισσότερους και ειδικά νέους, φοιτητές και επαγγελματίες. Δόθηκε έμφαση στην καινοτομία αλλά και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, που μπορούν να αποτελέσουν την σπίθα για την ανάπτυξη λύσεων και νέων τεχνολογιών.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: «Κανόνες» στα δάνεια για να προληφθεί «μπουμ» των ακινήτων

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ετοιμάζει δύο νέα υβριδικά έργα ΑΠΕ στη Ρόδο

Πλατεία Κολωνακίου: Ολη η ιδέα πίσω από τα νέα σχέδια – Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version