Με θέμα η «Ναυτιλία σε δράση: Μια ατζέντα για αλλαγή» βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο Maritime Cyprus 2023 που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, σε συνεργασία από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.
Περισσότεροι από 900 επαγγελματίες της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο, προερχόμενοι από περισσότερες από 35 χώρες δίνουν το «παρών».
Τα εγκαίνια έγιναν χθες.
Ο Δρ Στέλιος Χειμωνάς, Πρόεδρος του Συνεδρίου και Μόνιμος Γραμματέας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, απηύθυνε χαιρετισμό στους σημερινούς συμμετέχοντες του Συνεδρίου. Ο πρόεδρος του Συνεδρίου τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία παρέχει ένα φόρουμ για συζητήσεις σχετικά με τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλιακή βιομηχανία, και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για τη συμβολή και την παρουσία τους, ιδιαίτερα τον σημαντικό αριθμό των συμμετεχόντων που ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να παρευρεθούν.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού άνοιξε την Έκθεση Ναυτιλιακών Υπηρεσιών που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο τομέας της ναυτιλίας απαιτεί γρήγορη αντίδραση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων, καινοτόμο σχεδιασμό, προσαρμοστικότητα και προληπτική νοοτροπία. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανταπόκριση της Κύπρου στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι οι θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να τύχουν της δέουσας προσοχής και εξέχουσας θέσης εντός της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή της Κύπρου στη μετάβαση της ναυτιλίας σε μια βιομηχανία χαμηλών ή ακόμη και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη διαδικασία ψηφιοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στη δημιουργία ενός κέντρου μιας στάσης για τη ναυτιλία και στην εφαρμογή του νόμου περί Ναυτιλιακών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης. Τέλος, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Κύπρος προωθεί τα ναυτικά επαγγέλματα και την ισότητα των φύλων στη ναυτιλία.
Μετά την ομιλία του Προέδρου, ο κ. Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, και η κα Adina Valean, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, απηύθυναν εναρκτήριες ομιλίες. Ο κ. Kitack Lim αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει ο ναυτιλιακός κλάδος μέχρι σήμερα, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της αντιμετώπισης των υφιστάμενων και των επερχόμενων προκλήσεων. Υπογράμμισε επίσης την αξία του Ναυτιλιακού Κυπριακού Συνεδρίου, καθώς προσφέρει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για τη ναυτιλία. Σηματοδοτώντας την τελευταία του παρουσία στη Ναυτιλιακή Κυπριακή Διάσκεψη ως Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κατέληξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κανόνες και οι κανονισμοί για τη ναυτιλία να τροποποιηθούν και να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο από τη ναυτιλιακή κοινότητα. Η κ. Adina Valean αναφέρθηκε στις πολλές ευκαιρίες για τη ναυτιλία που διαφαίνονται στον ορίζοντα, τονίζοντας τη σημασία της ευελιξίας στην προώθηση της ανάπτυξης πράσινων καυσίμων, και την υιοθέτηση τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και προσέθεσε:
«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις ακτές της Ευρώπης για να θεσπίσουμε αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο».
Διαβάστε ακόμη
Νέο νομοσχέδιο με «ανάσες» για τα κόκκινα δάνεια
Σε ανανεωμένη τροχιά το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Αιολικά πάρκα: Ποια χώρα σχεδιάζει φόρο και γιατί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ