Πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της αποστολής στη Σαγκάη βρεθήκαμε στο Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της πόλης. Ένα κανονικό campus όπου οι Κινέζοι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μία από τις πολλαπλές ειδικότητες που αφορούν το ευρύτερο φάσμα της ναυτιλίας, από το πλοίο έως τη στεριά, την τεχνολογία και ψηφιοποίηση κα.
Ο Πρύτανης του SMU Chu Beiping, μιλώντας στο newmoney έκανε μια αναφορά στην ιστορία και τους στόχους του πανεπιστημίου, αλλά και στις σχέσεις που έχει αναπτύξει με την Ελλάδα:
“Εδώ και 115 χρόνια, το Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο της Σαγκάης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και έρευνας, καλλιεργώντας δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ναυτιλία. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στη Σανγκάη, ένα δυναμικό κέντρο διεθνούς εμπορίου και logistics, και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου της Σαγκάης και συμβάλλει στην ευρύτερη περιφερειακή πρόοδο.”.
Όπως μου επεσήμανε “το SMU ακολουθεί εδώ και καιρό μια παγκόσμια στρατηγική, αναπτύσσοντας εταιρική σχέση και συνεργασία τόσο με τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και με τη βιομηχανία σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, έχουμε καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με Έλληνες εταίρους, όπως η Costamare Shipping, μια κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία, παγκοσμίως, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι γνωστό για τις ναυτιλιακές σπουδές του” και συνέχισε:
“Οι συνεργασίες αυτές όχι μόνο έχουν εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μας κοινότητα, αλλά έχουν επίσης χτίσει γέφυρες μεταξύ του SMU και του ζωντανού ναυτιλιακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα”.
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία ανέφερε:
“Σήμερα, ο ναυτιλιακός τομέας βιώνει μια βαθιά μετάβαση. Οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και του ευφυούς μετασχηματισμού απαιτούν συνεργατικές λύσεις. Το SMU ευθυγραμμίζει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές του για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις, εξοπλίζοντας τους μελλοντικούς επαγγελματίες της ναυτιλίας με τις δεξιότητες που θα ηγηθούν αυτών των αλλαγών. Πέρα από την εκπαίδευση, υποστηρίζουμε ενεργά τον κλάδο ενισχύοντας το επίπεδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών στη ναυτιλιακή δικαιοσύνη, τη διαιτησία, τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και ανάπτυξη ικανοτήτων τόσο για άτομα όσο και για ιδρύματα” και προσέθεσε:
“Επιπλέον, το SMU συμβάλλει στη διοργάνωση διεθνών ναυτιλιακών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, όπως το North Bund Forum, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσω διεθνών διαλόγων και συνεργασίας. Νωρίτερα φέτος, στο Συνέδριο Ναυτιλιακής Καινοτομίας DSH, το οποίο φιλοξένησε από κοινού το SMU, είχαμε την τιμή να έχουμε τον Πρέσβη της Ελλάδας Ευγένιο Καλπύρη στην εκδήλωση, η οποία ανέδειξε τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλιακής καινοτομίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας”.
Για την ελληνική ναυτιλία τόνισε:
“Ο ηγετικός ρόλος που έχει επιδείξει η Ελλάδα στη ναυτιλιακή πολιτική, την καινοτομία και την επιχειρησιακή αριστεία είναι ευρέως αναγνωρισμένος. Βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες με τους Έλληνες πλοιοκτήτες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Είμαι ευτυχής που έμαθα ότι η Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών έχει δημιουργήσει γραφείο στη Σαγκάη, το οποίο πιστεύω ότι θα προωθήσει τη συνεργασία, την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, συνδέοντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ναυτιλιακές επιχειρήσεις” και κατέληξε λέγοντας:
Τα τελευταία χρόνια, οι κοινές μας πρωτοβουλίες επέτρεψαν την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης και ταλέντων μέσω κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων, πρακτικής άσκησης και ερευνητικών έργων. Αυτές οι συνεργασίες έχουν εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και έχουν εμπνεύσει την καινοτομία. Κοιτάζοντας μπροστά, είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας με την Ελληνική Δημοκρατία θα οδηγήσει σε σημαντικές προόδους στη ναυτιλιακή εκπαίδευση, την έρευνα και τις πρακτικές της βιομηχανίας. Καθώς ξεκινάμε αυτό το ταξίδι ενισχυμένης συνεργασίας, ας αντλήσουμε έμπνευση από τον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση μέσω του θαλάσσιου εμπορίου. Μαζί, μπορούμε να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να χαράξουμε μια πορεία προς την αμοιβαία επιτυχία. Για άλλη μια φορά, εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες για την επίσκεψή σας και για την αφοσίωσή σας στην ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Προσβλέπω στις συζητήσεις μας και στα γόνιμα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης”.
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές
Οι «χρυσές» business της εξωσωματικής γονιμοποίησης – Ξεπερνούν τα 35 δισ. δολάρια
Αυτές θα είναι οι εταιρείες που θα βγουν πραγματικά κερδισμένες από την τεχνητή νοημοσύνη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα