search icon

Ναυτιλία

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Άγονος ο διαγωνισμός – Το παρασκήνιο της απόφασης

Το τίμημα ύψους 15,1 εκ. ευρώ που κατέθεσε η πλευρά Πριόβολου κρίθηκε χαμηλό

Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με ομόφωνη απόφαση των πιστωτών μεταξύ των οποίων είναι το Δημόσιο, Τράπεζα Πειραιώς, εργαζόμενοι.

Το τίμημα ύψους 15,1 εκ. ευρώ που κατέθεσε η πλευρά Πριόβολου κρίθηκε χαμηλό.

Σήμερα συγκλήθηκε η γενική συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας προκειμένου να αποφανθεί για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι πιστωτές είναι εκατοντάδες, οι μεγαλύτεροι εκ των οποίων είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο ειδικός διαχειριστής δεν είχε λόγο για το ύψος του τιμήματος. Απλώς το παρουσίασε στους πιστωτές οι οποίοι έκριναν ότι δεν είναι ικανοποιητικό το καταψήφισαν και ξαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός.

Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.

Υπεβλήθησαν δύο προσφορές, μια από την εταιρεία Pyletech, συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου ύψους 15.100.000 ευρώ και μια από την εταιρεία Onex που έχει επικεφαής τον Πάνο Ξενοκώστα, ύψους 1.000.000 ευρώ.

Με δημόσια δήλωσή της η εταιρεία Onex παραδέχθηκε ότι υπέβαλλε «συμβολικού χαρακτήρα» προσφορά με σκοπό όχι να πλειοδοτήσει στη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ αλλά μόνο για να διατηρήσει «το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί».

Η Pyletech υποστηρίζει ότι:

“- Στον ειδικό διαχειριστή, ο οποίος λειτουργεί ως υπάλληλος επί του πλειστηριασμού (βλ. ενδεικτικά τις διατάξεις των άρθρων 74 παρ. 3 και 75 παρ. 2) δεν επιτρέπονται κρίσεις περί του ευλόγου ή μη του προσφερθέντος τιμήματος, αλλά μόνο έκθεση περί του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

– Επίσης, δεν προβλέπεται, ούτε στην Πρόσκληση, αλλά ούτε και στο Ν. 4307/2014, η δυνατότητα στους πιστωτές της ΕΝΑΕ ή σε άλλα πρόσωπα, να εκφράσουν άποψη σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα ή τη σκοπιμότητα ολοκλήρωσης της μεταβίβασης.

– Οτιδήποτε άλλο παραβιάζει το νόμο.

– Η παραβίαση του νόμου ή η αλλαγή του είναι προφανές ότι αποτελεί πολύ αρνητικό μήνυμα προς άλλους ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν τι γίνεται.

1. Κάθε καθυστέρηση αυξάνει τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, που της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012 τα εν λόγω πρόστιμα αθροιζόμενα ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ

2. Ο διαχειριστής έχει πουλήσει 116 στρέμματα του Σκαραμαγκά έναντι 4,1 εκατ. ευρώ

Τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη πωληθεί από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.

Άρα, τα λεγόμενα περί δήθεν αντικειμενικών αποτιμήσεων που έχει στα χέρια του ο διαχειριστής, είναι αβάσιμα”.

Από την πλευρά της η ΟΝΕΧ δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είχε τοποθετηθεί δημοσίως για τα κακώς κείμενα της διαδικασίας και σχολιάζοντας εμμέσως το τίμημα που κατατέθηκε από την πλειοδότρια εταιρεία.

“1. Οι διευκρινίσεις που μας δόθηκαν στα πλαίσια της κλειστής και απόρρητης διαγωνιστικής διαδικασίας, μέχρι 48 ώρες, προ της εκπνοής του διαγωνισμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κρίναμε πως δεν μπόρεσαν να καλύψουν στο ελάχιστο τις απαιτήσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου μας, με μοναδικό σκοπό μας την διατήρηση της λειτουργίας των υπό πώληση υποδομών «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», ως ναυπηγείο.

2. Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, όπως ενημερώσαμε τους αρμόδιους την 10-12-2020, αλλά και με ειδικό δεσμευτικό υπόμνημα εντός του φάκελου / προσφοράς που υποβάλλαμε την 11-10-2020, ήταν «μη ανταγωνιστική» και συμβολικού χαρακτήρα. Ο μοναδικός λόγος που το πράξαμε, όπως δηλώσαμε και επεξηγήσαμε στην προσφορά μας, ήταν για να διατηρήσουμε το έννομο δικαίωμα παρακολούθησης και επέμβασης στην διαδικασία, όπου και όταν αυτό απαιτηθεί.

3. Ο Όμιλος μας έχει, ήδη, αποκτήσει τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου με αξία εξαγοράς μέσα από διαδικασία εξυγίανσης περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται την αξία απόκτησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω διαδικασίας εξυγίανσης περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ.

4. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε αποδεδειγμένα τις αξίες των Ναυπηγείων της Πατρίδας μας, κάτι το οποίο, αν η διαγωνιστική διαδικασία ικανοποιούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις μας, θα είχαμε την δυνατότητα για άλλη μια φορά, μέσα από μία ανταγωνιστική προσφορά μας, να καταθέσουμε ένα τίμημα αντάξιο του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, τίμημα που δεν μπορεί φυσικά να υστερεί των προηγούμενων ιστορικά καταγεγραμμένων αξιών που προαναφέραμε».

Διαβάστε ακόμη: 

Alpha Bank: Τι προβλέπει για αγορές, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα το 2021

Ο ‘’Μr Nammos’’ Γιάννης Παπαλέκας πήρε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των 134 εκατ. της Prodea

Ανασχηματισμός: Οι σκέψεις για αλλαγές στην κυβέρνηση – Το ισχυρό «χαρτί» του Μητσοτάκη

Exit mobile version