Στρατηγικής σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον για το Νότιο Αιγαίο και για τη χώρα γενικότερα, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στον ναυτιλιακό τομέα, χαρακτηρίζεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Cisco και ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στη Σύρο.
Η τριμερής αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ίδρυσης του Κέντρου Τεχνολογίας, από τους Γ. Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Α. Τσιμπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Cisco Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας και Π. Ξενοκώστα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ONEX Neorion Shipyards , με την παρουσία σημαντικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης και των προξενικών αρχών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο ΓΓ Νοτίου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, η βουλευτής Κυκλάδων, κυρία Κατερίνα Μονογυιού, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Κωνσταντίνος Αχλαδίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Ρούσσος. Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία του και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου.
Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου, ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον παγκόσμιο κολοσσό της πληροφορικής CISCO σε συνεργασία με την ONEX Neorion Shipyards, στόχος του οποίου είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις μια ευρεία σειρά τεχνολογικών εργαλείων για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής όσο και της περιβαλλοντολογικής βιωσιμότητας τους. Δεδομένης της μεγάλης τεχνογνωσίας, εμπειρίας και ηγετικής θέσης της Ελλάδας στον κλάδο της Ναυτιλίας και συνειδητοποιώντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον ναυτιλιακό τομέα υστερεί, εν συγκρίσει με άλλους τομείς, η CISCO και η ΟΝΕΧ με χαρά καλωσόρισαν την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει, μέσω του Αναπτυξιακού της Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾, ως συνιδρυτής και αρωγός στην υλοποίηση του εν λόγω Κέντρου.
Καθώς η Ελλάδα αποτελεί μια παραδοσιακή δύναμη στη θαλάσσια δραστηριοποίηση τόσο σε εμπορικό όσο και αμυντικό επίπεδο, στη νέα ψηφιακή εποχή θα διακριθεί για το άνοιγμά της σε καινοτόμες ιδέες, τεχνολογικά επιτεύγματα, ανταλλαγή, δημιουργία και μεταλαμπάδευση τεχνογνωσίας, και ειδικά μέσω της ενθάρρυνσης τέτοιων πρωτοβουλιών από κοινού ιδιωτικών επιχειρήσεων, ελληνικών και διεθνών, και δημοσίου. Σύντομα, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας δεν θα αποτελεί μόνο κύριο πυλώνα σε υπηρεσίες Managed Services Offerings, αλλά θα είναι, επίσης, ένας κόμβος θαλάσσιας καινοτομίας, με σχέδια ανάπτυξης τεχνολογιών τα οποία θα ‘’αλλάζουν τα δεδομένα’’ μέσω ενός οικοσυστήματος, ψηφιακών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών συνεργατών, Start-up επιχειρήσεων, που θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον μιας επιχείρησης, των πελατών της και της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε γενικότερο επίπεδο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος σημείωσε ότι η πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής και στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας είναι στρατηγικής σημασίας, αφού το μέλλον είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμα βήμα της Ελλάδας προς την ψηφιακή εποχή. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμπράττει με δύο κορυφαίες στον κλάδο τους επιχειρήσεις για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας, την επένδυση στην εξειδίκευση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός Κόμβου θαλάσσιας Καινοτομίας στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, μία σημαντική επένδυση την οποία στηρίζει και το Υπουργείο αλλά και ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των εταιριών CISCO και ONEX Neorion Shipyards με τη και στη με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και πως η Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας επισφραγίζει μια μακρά συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική με την ένθερμη υποστήριξη και των δύο πλευρών. «Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνδυασμό της τεχνογνωσίας των Αμερικανών με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα και την πρόοδο» σημείωσε ο κύριος Πάιατ.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε, αποτελεί μία σημαντική και πολύπλευρη νίκη. Αποτελεί άλλη μία νίκη της κοινωνίας μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μιας πανδημίας, που μας στέρησε πολλά. Είναι μία νίκη των δημιουργικών δυνάμεων. Μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ. Αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρηματικών και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έναν ρόλο σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας και προκοπής. Το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι μία νίκη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η στήριξη και η συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αντίστοιχες μελλοντικές πρωτοβουλίες θα είναι αμέριστη», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος Cisco επεσήμανε: «Με μεγάλη χαρά υπογράφουμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας το οποίο πιστεύουμε θα συνεισφέρει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ναυτιλία, αλλά και στην ανάπτυξη της νησιωτικής μας χώρας. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των επικοινωνιών με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος συνεργατών από τον ιδιωτικό, ακαδημαϊκό και δημόσιο χώρο, θα προτείνουμε καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογικές τάσεις. Επιπλέον, στο Κέντρο θα λειτουργήσει τμήμα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες, υλοποιώντας το πρόγραμμα σπουδών NetAcad της Cisco, παρέχοντας διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στους συμμετέχοντες. Ο ρόλος του προγράμματος είναι καίριος στη δυνατότητα reskilling ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν ειδικότητα, καλύπτοντας περιζήτητες θέσεις στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του Κέντρου το οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει κύριο κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας και ανάπτυξης»
Ο κ. Πάνος Τ. Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Neorion Shipyards σημείωσε: «Η αποκέντρωση στην ανάπτυξη, η τεχνολογική και όχι μόνο γέφυρα μεταξύ Νοτίου Αιγαίου και Αμερικής, η ψηφιακή ενοποίηση των πλοίων με τις ακτές και τα λιμάνια και αυτών με τις υπόλοιπες υποδομές, δημιουργούν νησιά και κοινωνίες του μέλλοντος, καταργούν τις αποστάσεις, διευκολύνουν την ζωή, βελτιώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ευελιξία στις επιλογές ζωής, διασκέδασης και εργασίας για τους πολίτες του κόσμου. Η Σύρος γίνεται η τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου και το Νότιο Αιγαίο ηγέτης μιας νέας εποχής πολιτών και κοινωνίας του κόσμου», συμπληρώνοντας « Άλλο ένα όμορφο ταξίδι ξεκίνησε σήμερα. Όλες οι θάλασσες οδηγούν στην Σύρο, όλες οι θάλασσες οδηγούν στο Νότιο Αιγαίο μας.»
Διαβάστε περισσότερα
Lamda: Θέμα εβδομάδων να «κλείσει» το Ελληνικό – «Ορόσημο» η σημερινή κύρωση στη Βουλή
Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Τhink Silicon: Η Ελλάδα βάζει στο επίκεντρο την καινοτομία