search icon

Ναυτιλία

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν τα Ναυτικά Επιμελητήρια Ελλάδας και Τουρκίας (pic)

Πρόκειται για την ολοκλήρωση μίας ελληνο-τουρκικής τριλογίας σε θέματα ναυτιλίας

Μνημόνιο Κατανόησης, με στόχο τη συνεργασία σε ναυτιλιακά θέματα υπέγραψαν χθες το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ναυτικό Επιμελητήριο Τουρκίας. Πρόκειται για την ολοκλήρωση μίας ελληνο-τουρκικής τριλογίας σε θέματα ναυτιλίας.

Προηγήθηκε στις 21 Νοεμβρίου η σύνοδος της 6ης Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη με θέμα συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε τομείς, όπως οι θαλάσσιες συνδέσεις για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών λιμανιών.

Ακολούθησε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη και του ομολόγου του Abdulkadir Uralo lu οι οποίοι συζήτησαν για τη σημασία των θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, το επιτυχημένο σχήμα για την παροχή βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων σε Τούρκους για να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά καθώς και για τις θετικές προοπτικές του yachting καθώς και η παραδοσιακή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των δύο κρατών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Το μνημόνιο

Το μνημόνιο, υπέγραψαν στον Πειραιά στα γραφεία του ΝΕΕ, ο πρόεδρος δρ Γιώργος Πατέρας και ο πρόεδρος του Τουρκικού Ναυτικού Επιμελητηρίου Ταμέρ Κιράν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τα εξής:

1) Τα δύο Επιμελητήρια να συμβουλεύουν το ένα το άλλο και να ορίζουν σημεία επαφής, όταν τα μέλη τους αντιμετωπίζουν ζητήματα στα λιμάνια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όλες οι επικοινωνίες θα πραγματοποιούνται μέσω των αντίστοιχων επαφών των δύο επιμελητηρίων.

2) Ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας σε κοινού ενδιαφέροντος ναυτιλιακά θέματα.

Οι δύο πλευρές θα μπορούν να αλληλοενημερώνονται όταν υπάρχουν αλλαγές στον κανονισμό ελληνικού ή τουρκικού λιμένα. Ο δρ Γιώργος Πατέρας επεσήμανε ότι η συνεργασία μπορεί να ενισχύσει και τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Όπως εξήγησαν οι δύο πρόεδροι όταν ένα πλοίο ελληνικών ή τουρκικών συμφερόντων αντιμετωπίζει προβλήματα σε τουρκικό ή ελληνικό λιμάνι αντιστοίχως και δεν ξέρει πώς να τα επιλύσει θα απευθύνεται στο Ναυτικό Επιμελητήριο της χώρας του προκειμένου ο πλοιοκτήτης να πάρει τις πληροφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Παρόντες στην υπογραφή του μνημονίου ήταν εκ μέρους του ΝΕΕ οι δρ. Γιώργος Δ. Πατέρας (πρόεδρος), Γιώργος Αλεξανδράτος (αντιπρόεδρος), Βασίλης Λογοθέτης (αντιπρόεδρος), Γιώργος Μπαρκάτσας (προϊστάμενος υπηρεσιών) και Μιχάλης Σαρλής (ναυτιλιακός σύμβουλος) ενώ εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας οι Tamer Kiran (πρόεδρος), Recep Duzgit (αντιπρόεδρος), Emin Eminoglu (Deputy Speaker of the Assembly), Baris Turkmen (μέλος ΔΣ), Mustafa Aslan (Reserved Board Member), Ufuk Erinc, (ΙΒΙΑ Board Member), Ender Kahya (Deputy Secretary General).

Διαβάστε ακόμη   

Πώς η Κύπρος απέκτησε «αθόρυβα» αντιαεροπορικό σύστημα – Το Ισραήλ και το κόστος για τον Ελληνικό Θόλο

Διόδια: Γιατί αυξάνονται κατά 5% τα διόδια από το 2025, μένει εκτός κάδρου η Αττική Οδός 

Ξεπέρασαν τα 1,3 εκατομμύρια οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version