Στην προσφορά του αείμνηστου Δημήτρη Κωττάκη ιδρυτού του ιστορικού περιοδικού Ναυτικά Χρονικά που συμπλήρωσαν εφέτος τα 90 χρόνια αναφέρεται ο Μιχάλης Λάμπρος, στέλεχος τη ναυτιλίας με εμπειρία μεγαλύτερη των 60 ετών σε επιστολή του προς τον εκδότη Ηλία Μπίσια.

Πρόκειται για μία επιστολή ιστορικό ντοκουμέντο, αφού εξιστορεί ενδιαφέρουσα γεγονότα από την πορεία της ελληνικής Ναυτιλίας μέσα στον χρόνο όπως εκείνος τα έζησε.

 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

“Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την Ελληνική Ναυτιλία που βοήθησε ο Δημήτρης Κωττάκης να πραγματοποιηθεί ήταν η αγορά των εκατό liberties από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Όπως διάβασα, στήριξε έντονα αυτήν την αγορά και με τις παρεμβάσεις του μέσω των Ναυτικών Χρονικών, δημιούργησε θετικά αποτελέσματα.

Όλοι γνωρίζομε ότι η αγορά των εκατό liberties αποτέλεσε τη θετική αναγέννηση της ελληνικής Ναυτιλίας μετά τον καταστρεπτικό Β’ παγκόσμιο πόλεμο με εκατόμβες απώλειας ελληνικών πλοίων.

Αγαπητέ κύριε Μπίσια,

Κατ’ αρχάς, θέλω να συγχαρώ θερμά εσάς και τους συνεργάτες των ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ για την καθόλα άψογη διοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού.

Επειδή ξεκίνησα την καριέρα μου το 1960 ως νεαρός υπάλληλος της εταιρείας ΧΑΝΔΡΗΣ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον αείμνηστο ιδρυτή των Ναυτικών Χρονικών, Δημήτρη Κωττάκη, ο οποίος είχε στενή σχέση και φιλία με τον τότε Διευθυντή της εταιρείας Χανδρή, τον αείμνηστο Γεώργιο Χανδρή.

Θυμάμαι ότι ο Γεώργιος Χανδρής με σύστησε στον Δημήτρη Κωττάκη και έτσι είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ από κοντά τις προσπάθειές του για στήριξη της ελληνικής και της ελληνόκτητης Ναυτιλίας.

Διατηρώ μέχρι σήμερα ορισμένες αξιόλογες προσπάθειες του Δημήτρη Κωττάκη, τις οποίες θέλω να σας παραθέσω ζητώντας την υπομονή σας για την κατάχρηση του χρόνου σας.

Α) Παρά το γεγονός ότι η επιθυμία μου ήταν να σπουδάσω γιατρός, εν τούτοις δέχτηκα πρόταση να προσληφθώ τον Μάρτιο του έτους 1960 στην εταιρεία Χανδρή ως εκπαιδευόμενος. Η σκέψη μου ήταν να εξοικονομήσω λίγα χρήματα και τον Οκτώβριο του 1960 να δώσω εξετάσεις για την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όταν εκμυστηρεύτηκα αυτές τις σκέψεις μου στον Δημήτρη Κωττάκη, μου έκαμε ολόκληρη κατήχηση για ποιον λόγο να διαλέξω την καριέρα στη Ναυτιλία και να σπουδάσω κάποια άλλη επιστήμη. Τα λόγια του άρχισαν να με πείθουν και όσο περνούσε ο χρόνος τα σκεπτόμουνα πιο έντονα.

Β) Τον Οκτώβριο μήνα του 1960, έγιναν στον Πειραιά εντυπωσιακές τελετές για την εγγραφή στο ελληνικό νηολόγιο του χιλιοστού πλοίου. Πρωτεργάτης σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Κωττάκης επί υπουργίας στο Ναυτιλίας του Γιώργου Ανδριανόπουλου. Αυτό το γεγονός μαζί με τις συμβουλές του Δημήτρη Κωττάκη με έκαναν να ερωτευθώ την Ναυτιλία, να ξεχάσω την Ιατρική και να σπουδάσω στην Πάντειο Σχολή και στη Νομική Θεσσαλονίκης.

Μετά από εξήντα δύο χρόνια, πιστεύω ότι αυτή η απόφασή μου ήταν επιτυχημένη και ευγνωμονώ τον Δημήτρη Κωττάκη για αυτήν την προσφορά του”.

Διαβάστε ακόμα:

Σπύρος Θεοδωρόπουλος στο newmoney: «Έτσι φθάσαμε στο ντιλ για την ΙΟΝ»

Επίδομα ακρίβειας 200 ευρώ: Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι πληρωμές – οι όροι και οι «παγίδες»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποσύρει δυνάμεις από το πεδίο μάχης η Μόσχα ή ανασυντάσσεται;