Τα δύο περιστατικά με καταδιώξεις σκαφών και πυροβολισμούς που οδήγησαν στη σύλληψη δύο διακινητών στη Ρόδο την περασμένη Παρασκευή και δύο ημέρες αργότερα στη Χίο, είναι η κορυφή του παγόβουνου σε όσα συμβαίνουν αυτούς τους μήνες στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. Τα περιστατικά είναι πολλά και καθημερινά αλλά γίνονται γνωστά και τυγχάνουν προβολής στα ΜΜΕ μόνο σε όσα υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών όταν οι διακινητές παραβιάζουν τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές για έλεγχο των ελληνικών Αρχών και επιχειρούν ακόμη και να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού.
«Αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να είναι δύσκολο και θερμό» επεσήμαναν στο newmoney.gr επιχειρησιακοί κύκλοι του Λιμενικού: «Ήδη συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει. Ήδη οι συγκεντρώσεις είναι μαζικές» και προσθέτουν: «Υπάρχει τριπλάσια πίεση σε σύγκριση με πέρσι. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 μέχρι και σήμερα έχουμε αποτρέψει την είσοδο 12.000 μεταναστών».
Ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα. Ο σκοπός μας είναι ξεκάθαρος. Καμία ανοχή στους εγκληματίες διακινητές και τις εγκληματικές οργανώσεις που είναι από πίσω τους και έχουν στο μυαλό τους μόνο τη χρήμα και όχι την προστασία της ανθρώπινης υπόστασης. Ο κρατικός μηχανισμός είναι θωρακισμένος όπως και τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ».
Τα τελευταία δύο χρόνια οι Λιμενικοί έχουν συλλάβει 140 διακινητές κάτω από επικίνδυνες επιχειρησιακά συνθήκες αφού είναι αδίστακτοι και προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ στα πληρώματα των πλωτών περιπολικών.
Όπως τονίζουν κύκλοι του Λιμενικού που έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο, τα θαλάσσια σύνορα, φυλάσσονται με περισσότερα από 70 σκάφη και 2.500 στελέχη. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί και για τη φύλαξη χερσαίων συνόρων όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό.
«Όταν καταφέρνεις και συνδυάζεις την επιτήρηση και τον έλεγχο των συνόρων με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Τα ενισχυμένα μέτρα λειτουργούν αποτρεπτικά τόσο προς τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα όσο και προς τους ίδιους τους μετανάστες» είπαν στο newmoney.gr λιμενικοί που ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συνόρων, οι σύγχρονο ακρίτες και προσθέτουν: «Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται τιτάνια προσπάθεια για τη φύλαξη και προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων των συνόρων. Είναι μία προσπάθεια με μόχθο, καταπόνηση αλλά και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το newmoney.gr από τους 70.000 μετανάστες που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα το 2019 μειώθηκαν το 2020 στους 9.500 και στους 4.800 το 2021 ενώ στόχος είναι να παραμείνει χαμηλά ο αριθμός τους και για το 2022.
«Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα τελευταία χρόνια έχουν επανέλθει στην κανονικότητα» τονίζουν κύκλοι του Λιμενικού και προχωρούν σε καταγγελίες: «Υπάρχει όμως μία μικρή μειοψηφία που έχει την ιδεολογία των ανοιχτών συνόρων και κάποιοι που έχουν επενδύσει στο μεταναστευτικό οι οποίοι δεν διστάζουν να καταγγέλλουν νυχθημερόν τα στελέχη των Ελληνικών Αρχών ότι κάνουν επαναπροωθήσεις και να αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας σε όλα τα διεθνή Fora και οργανισμούς. Όμως οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους» και συνεχίζουν: «Τα στατιστικά είναι ψυχρά στοιχεία αφού για εμάς κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και σεβαστή. Όμως θα πρέπει να παραθέσουμε τις στατιστικές: Δυτική Μεσόγειος νότια της Ισπανίας. Θάνατοι/πνιγμοί το 2021: 1.400, το 2022 μέχρι σήμερα είναι 250.
Κεντρική Μεσόγειος νότια της Ιταλίας Θάνατοι/πνιγμοί το 2021: 1.400, ενώ το 2022 μέχρι σήμερα είναι 250
Ανατολική Μεσόγειος-Αιγαίο: Θάνατοι/πνιγμοί το 2021: 111, το 2022 μέχρι σήμερα είναι 55” και συνεχίζουν;
Ο αντίπαλος δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ οι μετανάστες. Απέναντι μας είναι οι διακινητές και το οργανωμένο έγκλημα».
Διαβάστε ακόμη: